back to top
20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Οικονομία, συριακό και προσφυγικό οι πονοκέφαλοι του Ερντογάν

Διαβάστε επίσης

Μετά την Πύρρειο νίκη του στις πρόσφατες εκλογές, ο Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με την αδήριτη πραγματικότητα και τα δομικά προβλήματα της τουρκικής οικονομίας, τα οποία προκαλούν αλλεπάλληλα κύματα κοινωνικών εντάσεων.
Η ταχύτατη διολίσθηση του τουρκικού εθνικού νομίσματος, η επιβράδυνση της οικονομίας, οι αρνητικές εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, δημιουργούν μία ασφυκτική ατμόσφαιρα στην πολιτική ηγεσία της χώρας και περιορίζουν την δυνατότητα ελιγμών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, το ανατολίτικο παζάρι που εκίνησε ο Ερντογάν με τους Πούτιν και Ροχανί για την “διευθέτηση” του συριακού ζητήματος, σκοντάφτει στις φιλοδοξίες της Ρωσίας και του Ιράν στην περιοχή, με αποτέλεσμα, παρά τις συχνές συναντήσεις των τριών ηγετών, η κατάσταση να έχει βαλτώσει.

Οι κλυδωνισμοί στην οικονομία στρέφουν την Τουρκία προς την ΕΕ.
Η άνοδος της τιμής του δολαρίου και η κατακόρυφη πτώση της τουρκικής λίρας ώθησαν την εξουθενωμένη οικονομικά Τουρκία πίσω στη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Στο επίκεντρο αυτής της «επιστροφής» βρίσκεται η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν στο Βερολίνο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.
Μέχρι τότε οι προετοιμασίες κορυφώνονται με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας και γαμπρό του τούρκου προέδρου, Μπεράτ Αλμπαϊράκ να επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Γερμανό ομόλογό του Ολαφ Σολτς και τον υπουργό Οικονομίας και Ενέργειας Πέτερ Αλτμάιερ.
Στόχος της Άγκυρας είναι να αποσπάσει πολιτική και οικονομική στήριξη από την ισχυρή οικονομικά Γερμανία και έτσι να δημιουργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, σύμφωνα με σημερινό σχόλιο της Ντώιτσε Βέλε. Ο Εζγκούρ Ουνλουχισαρστικλί, επικεφαλής του Γερμανικού Ταμείου Μάρσαλ GMF τονίζει πόσο σημαντική είναι αυτή η στήριξη για την Άγκυρα σε περίπτωση που χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με δάνεια από το ΔΝΤ.
«Υπό αυτό το πρίσμα είναι πρωταρχικής σημασία να δείξει η Τουρκία ότι η Γερμανία βρίσκεται στο πλευρό της», εκτιμά. Από την πλευρά της η Γερμανία περιμένει ως αντάλλαγμα δημοκρατία και σταθερότητα στη χώρα. «Επιθυμούμε να γίνει η Τουρκία μια σταθερή και δημοκρατική χώρα και σε αυτό μπορούν να συμβάλουν καλές οικονομικές σχέσεις» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομίας.

Προσφυγικό 2.0
Η πολιτική του Ερντογάν στη Συρία, αλλά και η ένταση της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης στην περιοχή, αναμένεται να δημιουργήσει ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία και την Ευρώπη, πράγμα που η τουρκική πολιτική ηγεσία λαμβάνει υπόψη της στον σχεδιασμό των επόμενων κινήσεών της.
Σύμφωνα με πολιτικούς σχολιαστές σε περίπτωση που η οικονομική κατάσταση παραμείνει ασταθής, θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιο κύμα προσφύγων από τη Συρία στην Ευρώπη. Γι’ αυτό την ευθύνη σταθεροποίησης της οικονομίας της έχει η Τουρκία. Θα πρέπει για παράδειγμα να ενισχύσει την ανεξαρτησία της Κεντρικής της Τράπεζας. «Όπως τόνισε η καγκελάριος Μέρκελ η Γερμανία μόνο τότε μπορεί να βοηθήσει την Τουρκία, εάν πάρει τις σωστές οικονομικοπολιτικές αποφάσεις.

Απειλές κατά της Ελλάδας και Κύπρου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιλέγει για ακόμη μια φορά επιθετική ρητορική έναντι Ελλάδας και Κύπρου.
Οι νέες απειλές του «σουλτάνου» έρχονται μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας. Συγκεκριμένα υποστήριξε πως η Τουρκία θα προασπιστεί τα δικαιώματα Τουρκοκυπρίων και Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κύπρο με όλα τα μέσα.
Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ερντογάν εξέτασε μια σειρά από θέματα, ανάμεσα στα οποία, όπως αναφέρεται, ήταν και το Αιγαίο και η Κύπρος. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για δικαιώματα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αλλά και δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και εδώ οι Τούρκοι κάνουν μια ιδιαίτερα επιθετική αναφορά. «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα αυτά με όλα τα μέσα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα