back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αρνείται την ψυχιατρική εξέταση η Λε Πεν – Το ιστορικό

Διαβάστε επίσης

Πως ξεκίνησαν όλα

Το 2015 στα πλαίσια μίας συνέντευξης για την βία και τον αραβικό κόσμο, ο δημοσιογράφος του δικτύου BMFTV Ζαν Ζακ Μπουρντάν έκανε λόγο για “κοινό πεδίο” ανάμεσα στο Εθνικό Μέτωπο και το Ισλαμικό Κράτος. Εξοργισμένη από την δήλωση, η Μαρίν Λε Πεν ανέβασε την επόμενη ημέρα 16 Δεκεμβρίου στον λογαριασμό της στο twitter 3 φωτογραφίες με εκτέλεση ομήρων. Οι αντιδράσεις ήταν πολλές και όχι μόνο θεσμικές αλλά και από οικογένεια του ενός από τα θύματα.


Κ
αι οι τρεις φωτογραφίες που επέλεξε να ανεβάσει η ακροδεξιά ηγέτης, απεικόνιζαν σκληρές εικόνες βίας και δεν είχαν κανένα φλουτάρισμα όπως συνηθίζεται στα μέσα. Στην μία ένας άντρας ντυμένος με την χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή ενώ να συνθλίβεται ζωντανός από ένα τανκ, στην δεύτερη ένας άντρας με τα ίδια ρούχα ενώ φλέγεται σε ένα κλουβί και στην τρίτη το νεκρό σώμα ενός αποκεφαλισμένου άντρα με το κεφάλι του ακουμπισμένο στην κοιλιά του. Και οι τρεις φωτογραφίες ανέβηκαν ως απάντηση στον δημοσιογράφο με την φράση “αυτό είναι το Ισλαμικό Κράτος!”.

Οι αντιδράσεις

Λίγες μόλις ώρες μετά την δημοσίευση, η κυβέρνηση αντέδρασε δημόσια ενώ αποφάσισε να ειδοποιήσει την αστυνομία. “Πρόκειται για προπαγανδιστικές φωτογραφίες του Ισλαμικού Κράτους (…) που αποτελούν ύβρη για όλα τα θύματα της τρομοκρατίας”, δήλωσε κατά την σχετική συζήτηση στη Βουλή ο τότε υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρντ Καζνέβ.

Την επόμενη ημέρα ανακοινώνεται ότι έχει ανοίξει προανακριτική έρευνα από την Εισαγγελία της Ναντέρ για “προβολή βίαιων εικόνων”. Στο μεταξύ οι γονείς του Τζέιμς Φόλεϊ, του αποκεφαλισμένου ομήρου του Ισλαμικού Κράτους που απεικονίζεται στην φωτογραφία, εκδίδουν ανακοίνωση όπου εκφράζουν την θλίψη τους και ζητούν από την Λε Πεν να αποσύρει τις αναρτήσεις της.

Η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου σε συνέντευξή της στο δίκτυο Europe 1 εκείνες τις ημέρες αναλαμβάνει την ευθύνη για τις δημοσιεύσεις και υποστηρίζει την πράξη της λέγοντας ότι ήθελε απλώς να αναδείξει την σκληρή πραγματικότητα του Ισλαμικού Κράτους για να απαντήσει σε όσους το εργαλειοποιούν και το συγκρίνουν με το κόμμα της. “Αλλά όπως συνήθως προτιμούμε να καταδικάζουμε αυτούς που καταδικάζουν και όχι αυτούς που διαπράττουν”, καταλήγει η Λε Πεν.

Αίτημα για ψυχιατρική εξέταση

Στις αρχές της εβδομάδας αυτής, γίνεται γνωστό ότι η δικαστής που ασχολείται με την έρευνα έχει ζητήσει την ψυχιατρική εξέταση της προέδρου του Εθνικού Συναγερμού (όπως είναι πλέον το νέο όνομα του κόμματός της) “το ταχύτερο δυνατόν”. Όπως εξηγείται, η εξέταση αυτή έχει κυρίως στόχο να επιβεβαιωθεί «αν η Λε Πεν είναι σε θέση να καταλάβει αυτά που λέγονται και να απαντήσει στις ερωτήσεις» και αν «η παράβαση για την οποία κατηγορείται σχετίζεται με πραγματικά ή βιογραφικά στοιχεία της ενδιαφερομένης».

“Πίστευα ότι είχα όλα τα δικαιώματα: ε λοιπόν όχι! Η δικαιοσύνη με στέλνει στον ψυχίατρο επειδή κατήγγειλα την φρίκη του Ισλαμικού Κράτους. Μέχρι που θα φτάσουν;”, αναρωτιέται με μία νέα της ανάρτηση η Λε Πεν. Λίγο αργότερα σε ερώτηση δημοσιογράφων μέσα στη Βουλή, γίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρη λέγοντας ότι δεν πρόκειται να πάει και ότι “περιμένει να δει πως η δικαστής θα την υποχρεώσει να το κάνει”.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα