back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Α. Ξανθός: Καταργείται ο περιορισμός των 3 φαρμάκων ανά συνταγή

Διαβάστε επίσης

Στην κατάργηση του περιορισμού των τριών φαρμάκων ανά συνταγή με την καθιέρωση μίας ενιαίας άυλης συνταγής, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει την απαλλαγή των ασφαλισμένων συνολικά από 20 εκατ. ευρώ λόγω του κόστους του 1 ευρώ ανά συνταγή, αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, από το βήμα του 2ου Συνεδρίου της «Ναυτεμπορικής» για τον κλάδο της Υγείας.

Ο κ. Ξανθός μίλησε για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας, που αφορούν την ανάπτυξη των δημόσιων δομών, τη μείωση των ανισοτήτων, την άμεση αλλαγή της φαρμακευτικής πολιτικής, την ενίσχυση των παροχών στον τομέα της πρόληψης, αλλά και την κάλυψη αναγκών ειδικών ομάδων του πληθυσμού.

Περιγράφοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Υγεία μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα στήριξης, ο υπουργός σημείωσε πως «οι πληγές της περιόδου των μνημονίων είναι ακόμα ανοιχτές» και πως στόχος είναι «η άμεση επούλωσή τους και η επίτευξη μεγαλύτερης ελευθερίας στην εφαρμογή πολιτικών».

«Είμαστε ωριμότεροι μετά από αυτή την εμπειρία της “μνημονιακής ταλαιπωρίας”» ανέφερε για να προσθέσει πως «κανείς δεν νοσταλγεί την προηγούμενη περίοδο της φαυλότητας στη διαχείριση δημοσίου χρήματος».

Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε «μια πιο διαφανή και έντιμη διαχείριση», αλλά, όπως παραδέχθηκε, «υπήρξαν τομείς όπου δεν καταφέραμε να παρέμβουμε όσο ουσιαστικά θα θέλαμε, όπως το φάρμακο, που ήταν υπό τον στενό έλεγχο των θεσμών».

Παράλληλα σημείωσε ότι από το 2019 αναμένεται αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων και ότι ο διάλογος σχετικά με αυτό έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι δεν θα γίνει δεύτερη ανατιμολόγηση φαρμάκων μέσα στο 2018. Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι ολοκληρώνονται έπειτα από χρόνια τρεις διαγωνισμοί για νοσοκομειακά φάρμακα off patent και γενόσημα με σημαντικές εκπτώσεις.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε επίσης στη λειτουργία της επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, καθώς και στη δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και την ενίσχυση των Κέντρων Αποκατάστασης ΚΕΦΥΑ. Τέλος, ανακοίνωσε και την έναρξη μέσα στον Οκτώβριο ενός νέου προγράμματος που θα έχει στόχο την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε νέα άτομα.

Επιχειρηματικότητα στην υγεία

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου επεσήμανε στο Συνέδριο ότι συνολικά στην τοποθέτηση της κυβέρνησης απουσιάζει η διάσταση της επιχειρηματικότητας στην υγεία. «Η υγεία μπορεί να συμμετέχει σημαντικά στην αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη χωρίς την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε στη σημαντική πτώση των επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, επικαλούμενος σχετική εκδήλωση στο πλαίσιο της ΔΕΘ όπου τονίστηκε πως το 2017 η αξία των σχετικών επενδύσεων ήταν της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα τελευταία στην Ευρώπη.

Ανέφερε ακόμη ότι όσον αφορά τον ιατρικό τουρισμό «διαπιστώνουμε ότι οι συζητήσεις είναι απλά συζητήσεις για να περνά η ώρα» και συνολικά επεσήμανε ότι οι ενδιαφερόμενοι για να επενδύσουν στη χώρα ασφυκτιούν και ότι διαπιστώνουν ότι το κράτος μόνο του επιχειρεί και διαχειρίζεται την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

«Δεν είναι αναπτυξιακή πολιτική το να δημιουργούνται πλεονάσματα στην πλάτη των πολιτών και του ΕΟΠΥΥ. Ειδικά το 1,5 δισ. που εισέφερε ο ΕΟΠΥΥ είναι τεχνητό. Υπάρχουν πολίτες που έχουν ανάγκες», σημείωσε επίσης.

Ανακοίνωση Προγράμματος ΝΔ για την Υγεία

Τέλος, ο κ. Οικονόμου ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγεία, στο οποίο δίνεται προτεραιότητα στην πρόληψη και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και ότι σε αντίθεση με την παρούσα κυβέρνηση που «μεροληπτεί υπέρ του δημόσιου τομέα», θα γίνεται η τελική προσπάθεια με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Θ. Δημόπουλος: Πληρέστερη η ογκολογική κάλυψη στην Ελλάδα σε σχέση με άλλα κράτη

Η επένδυση στις κλινικές μελέτες και το πώς μπορεί να αντιστραφεί η πτωτική τάση αναλύθηκε από τον πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θάνο Δημόπουλο. Στην Ελλάδα η ογκολογική κάλυψη, είπε, είναι πληρέστερη από ό,τι σε όλο τον πλανήτη. Σε πολλά κράτη όπως η Ταϊβάν, που είναι το καλύτερο σύστημα της Ασίας, η κάλυψη είναι μερική, ενώ στην Ιαπωνία έχει ποσοστά συμμετοχής από 10%-50% των ασθενών. Η ανάπτυξη των κλινικών μελετών είναι η λύση, γι’ αυτό χρειάζεται να έχουμε Κέντρα εξειδικευμένα, ενώ παραδέχθηκε ότι η γραφειοκρατία είναι μεν θέμα, αλλά έχουν ξεπεραστεί και κάποια.

«Μιζεριάζουμε για την υγεία εμείς που μάθαμε την ιατρική σε ολόκληρο τον κόσμο»

Τέλος, ο κ. Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρος της ΕΛΙΤΟΥΡ, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμαρουσίου, ανέφερε ότι «έχουμε φτάσει να μιζεριάζουμε για την υγεία αντί να είμαστε χώρα ανάπτυξης, μία χώρα που έμαθε την ιατρική σε όλο τον κόσμο, μία χώρα που δίνει “μυαλά” σε όλο τον κόσμο, μία χώρα ευεξίας που θα ήθελαν όλοι να ζουν σε αυτή. Πρέπει να ανοίξουμε θέσεις εργασίας, να αναπτυχθεί η χώρα, να φέρουμε πλούτο στη χώρα. Και εκεί μπαίνει ο ιατρικός τουρισμός ως πυλώνας ανάπτυξης».

Νίνα Κομνηνού

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα