back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σάλτσμπουργκ: Αποφάσεις για προσφυγικό τον Οκτώβριο, για Brexit το Νοέμβριο

Διαβάστε επίσης

Ελάχιστη πρόοδος σημειώθηκε στις προσπάθειες να γεφυρωθούν οι διαφορές των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. ως προς το μεταναστευτικό στις συνομιλίες στο Σάλτσμπουργκ, αν και υπήρξε συναίνεση για το ότι πρέπει να υπάρξει στενότερη συνεργασία με την Αίγυπτο, ανέφεραν συμμετέχοντες.

Προσφυγικό

Η Ιταλία, η Αυστρία και κράτη της κεντρικής Ευρώπης επέμειναν στο ότι ο μοναδικός τρόπος να σταματήσει η παράτυπη μετανάστευση είναι να ενισχυθούν οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., ενώ ειδικά οι ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης αντιτάχθηκαν για ακόμη μία φορά στον διαμοιρασμό των αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών.

Άλλοι ηγέτες τόνισαν, ήδη από χτες το βράδυ στο επίσημο δείπνο της Συνόδου, ότι πρέπει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, διότι εξέφρασαν τον φόβο ότι θα ενισχυθούν λαϊκιστικά κόμματα στις ευρωεκλογές του 2019, εάν δεν συμβεί αυτό.

Παράλληλα, ορισμένοι ηγέτες εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ενίσχυση των εξουσιών και της δικαιοδοσίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας με δικό του εξοπλισμό, στελέχωση κλπ. ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις σημερινές εργασίες στο Σάλτσμπουργκ.

Να επικρατήσει ο ρεαλισμός και η λογική ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο προσφυγικό και μεταναστευτικό, ενώ τόνισε πως το συγκεκριμένο ζήτημα χωρίζει την Ευρώπη σε δύο στρατόπεδα, εκείνους που επιθυμούν τείχη και όσους προσπαθούν να αντιμετωπίσουν με αλληλεγγύη τα αίτιά του, στις ρίζες τους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο ζήτημα, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία εντός των ευρωπαϊκών θεσμών για τη δημιουργία εντός του έτους, στη βάση της πρότασης της Κομισιόν. Αυτό θα δώσει στους Eυρωπαίους πολίτες ένα σαφές μήνυμα ενίσχυσης της αλληλεγγύης και θα αποτελέσει παράδειγμα δράσης της ΕΕ με απτά οφέλη για τους πολίτες.

Ταυτόχρονα, εξετάστηκε η δυνατότητα αναβάθμισης και εξευρωπαϊσμού της διαδικασίας ασύλου, ώστε οι χώρες υποδοχής να μην αναλαμβάνουν όλο το βάρος, όπως είπε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας στάθηκε στην ανάγκη δίκαιης αναθεώρησης της διαδικασίας του Δουβλίνου το επόμενο χρονικό διάστημα.

Χαρακτήρισε «κοντόφθαλμη» τη λογική των τειχών, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να βρίσκεται στο άλλο στρατόπεδο.
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στο στρατόπεδο που έχει ένα όραμα για την Ευρώπη και την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων που έχει μπροστά της», υπογράμμισε.

Πρόταση για Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

Ο Μηχανισμός θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα και πιο σύγχρονα Μέσα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κυρίως δε αυτών που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή (όπως οι πυρκαγιές). Τα μέσα θα είναι άμεσα στη διάθεση των κρατών μελών σε περίπτωση ανάγκης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα ζήτησε η χρηματοδότηση του μηχανισμού αυτού να αντληθεί αποκλειστικά από πόρους του προϋπολογισμού της ΕΕ, διότι το ζήτημα έχει καταστεί ευρωπαϊκό και αγγίζει πλέον μεγάλο αριθμό κρατών μελών. Πέραν αυτού, υποστήριξε ότι ο μηχανισμός αυτός θα κοστίσει πολύ λιγότερο από την κοινή άμυνα ή την συνοριοφυλακή, αλλά είναι εξίσου ή περισσότερο αποτελεσματικός για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Συμπλήρωσε, δε, ότι ο μηχανισμός θα διανέμει τη βοήθεια όπου υπάρχει ανάγκη, ενώ σημείωσε ότι η πρόταση έγινε πλήρως αποδεκτή.

«Ευελπιστούμε ότι μέχρι τις ευρωεκλογές η Ε.Ε. θα έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα για την εμβάθυνση της αλληλεγγύης μεταξύ των μελών της», πρόσθεσε.

Μία σειρά χωρών (Bρετανία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Σουηδία) υποστήριξαν την ελληνική πρόταση και την ενσωμάτωση του σχετικού λεκτικού στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο.

Βrexit

Σε ότι αφορά το Βrexit, σε ειδική Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, στις 17-18 Νοεμβρίου, θα δοθεί μία ακόμη ευκαιρία στη συμφωνία για το Brexit, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο Σάλτσμπουργκ, σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA.

Τα ακανθώδη ζητήματα παραμένουν το εμπόριο και τα ιρλανδικά σύνορα. Η Μέι, υπό την πίεση των «ανταρτών» της κυβέρνησής της, δεν είναι διατεθειμένη – σε αυτό το στάδιο τουλάχιστον – να υποχωρήσει κι άλλο από το ήδη «ήπιο Brexit», για το οποίο δέχεται πυρά στο δικό της στρατόπεδο. Και σίγουρα αποκλείει το ενδεχόμενο ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, έστω και αν αυτό θα ικανοποιούσε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.

Ο χρόνος τελειώνει για να υπάρξει μία συμφωνία πριν από την οριστική έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι μέχρι στιγμής το μοναδικό στο οποίο φαίνονται να συμφωνούν άπαντες στην Ευρώπη και στο Λονδίνο. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός επιμένει μέχρι στιγμής στο σχέδιό της. Ήδη ωστόσο φαίνεται να κάνει την πρώτη υποχώρηση, δίνοντας μία ακόμη παράταση ενώ αρχικά διεμήνυε σε όλους τους τόνους ότι η καθυστέρηση δεν είναι λύση στις διαπραγματεύσεις.

Στο ίδιο συμπέρασμα επιμένει και ο Εμανουέλ Μακρόν. Μόνο που ο Γάλλος πρόεδρος δεν αφήνει κανένα περιθώριο συμβιβασμού. «Η Μέι μίλησε χθες το βράδυ», δήλωσε από το Σάλτσμπουργκ ο Μακρόν καλώντας τους Ευρωπαίους ηγέτες να παραμείνουν ενωμένοι, αλλά και σταθεροί στις απαιτήσεις τους από το Λονδίνο.

Πιο διαλλακτικός εμφανίστηκε κατά τη δεύτερη ημέρα της άτυπης συνόδου ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Σχολιάζοντας την ομιλία της Μέι το βράδυ της Τετάρτης, κατά την οποία προσπάθησε να περάσει τη συμφωνία που με πλείστες αντιδράσεις πέρασε τον Ιούλιο στο Τσέκερς, ο Γιούνκερ αναγνώρισε την ευγένεια της Βρετανίδας πρωθυπουργού, καθώς και ότι δεν κάνει τίποτα περισσότερο από τη δουλειά της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα