back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

N.Αναστασιάσης: Συνεργασία με την Αίγυπτο για το μεταναστευτικό

Διαβάστε επίσης

Την πραγματοποίηση συνόδου ανάμεσα στην ΕΕ και τον αραβικό κόσμο, με ιδιαίτερη αναφορά στην Αίγυπτο, πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου εργασίας του ‘Ατυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Η Κύπρος έχει φθάσει στα όριά της όσον αφορά τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου, καθώς η Τουρκία δεν συνεργάζεται σε θέματα επανεισδοχής τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα συλλογικά, στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου.

Σημείωσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Κύπρος αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών.

Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018, πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση κατά 56% σε σύγκριση με το 2016.

Στο Σάλτσουργκ παρά τις διαφωνίες τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων τάχθηκαν υπέρ των συνομιλιών της ΕΕ με την Αίγυπτο, καθώς και των σχεδίων περί οργάνωσης μιας συνόδου για τη μετανάστευση και την οικονομική συνεργασία με αραβικές χώρες που ενδέχεται να γίνει τον Φεβρουάριο στην Αίγυπτο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ είπε ότι θα συζητήσει σχετικά με τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι στη Νέα Υόρκη την Κυριακή, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή. Μια δεύτερη πηγή διαβεβαίωσε ότι το Κάιρο είναι διατεθεθμένο να επιδιώξει «στενότερη συνεργασία» με την ΕΕ.

Ο Σίσι συναντήθηκε με τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, η χώρα του οποίου ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.

H Αίγυπτος έχει πρακτικά σταματήσει την παράτυπη μετανάστευση από τις ακτές της. Μετά το 2016, κανένα πλεούμενο με μετανάστες δεν έχει φθάσει στις ακτές χωρών-μελών της ΕΕ από τη χώρα αυτή.

Newsroom Αθήνα 9.84- (ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα