back to top
18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Εξαιρούνται από τη μεταβίβαση στο υπερταμείο οι αρχαιολογικοί χώροι

Διαβάστε επίσης

Αναστάτωση στα Χανιά, αλλά και μπαράζ κυβερνητικών ανακοινώσεων προκάλεσαν δημοσιεύματα περί εκχώρησης σημαντικών ακινήτων της πόλης στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (το λεγόμενο «Υπερταμείο»).

Ο σάλος προκλήθηκε από δημοσίευμα σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής με την οποία μεταβιβάστηκε στο Υπερταμείο το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016).

Το εν λόγω δημοσίευμα αναπαρήγαγε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος με ανάρτηση του στα social media σημείωσε πως ανάμεσα στα κτήρια που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο είναι και Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου.

Η ανάρτηση του κ. Φραγκάκη, προκάλεσε μπαράζ δημοσιευμάτων στον τοπικό τύπο αλλά και ανακοινώσεων από Συλλόγους Αρχαιολόγων.

Ποια κτήρια μεταφέρονται στο υπερταμείο

Προαπαιτούμενο της τέταρτης αξιολόγησης και όχι αυθαίρετη πράξη είναι η μεταφορά ακινήτων στην Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), απαντά το υπουργείο Οικονομικών σε δημοσιεύματα.

Ωστόσο τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο και το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδουν δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία μνημεία και αρχαιολογικοί χώροι μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο.

Ειδικότερα, το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται στην υπουργική απόφαση ΦΕΚ 2320/Β’/19.6.2018, ένα από τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης, διευκρινίζοντας ότι από τη μεταβίβαση ακινήτων εξαιρούνται -μεταξύ άλλων- και οι αρχαιολογικοί χώροι.

Στην ανακοίνωση μάλιστα, τονίζεται ότι, τόσο στον νόμο 4389/2016 όσο και στην υπουργική απόφαση, τα ακίνητα στα οποία γίνεται αναφορά είναι αυτά που βρίσκονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου με τη στενή έννοια. Δεν συμπεριλαμβάνονται δηλαδή ακίνητα τα οποία τελούν νομίμως στην κυριότητα των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ, των ΝΠΙΔ, των ασφαλιστικών ταμείων, των ΔΕΚΟ κλπ.

Μ. Ζορμπά: «Κινδυνολογούν» όσοι καταγγέλλουν εκποίηση των ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ

Για «κινδυνολογία» έκανε λόγο σήμερα η υπουργός Πολιτισμού, ερωτώμενη σχετικά με τις πρόσφατες καταγγελίες περί παραχώρησης 10.119 ακινήτων και μνημείων του ΥΠΠΟΑ, στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ).

Η κ.Ζορμπά, σε συνέντευξη της σήμερα σε εκπομπή του Α Προγράμματος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, εξέφρασε μάλιστα την απορία: «Πώς συμβαίνει κι ενώ ο νόμος του 2016 (παρ. 4 του άρθρου 196) διασφαλίζει ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε, να κυκλοφορεί σήμερα ενάμιση χρόνο μετά την ψήφιση του με μια κινδυνολογική προσέγγιση;»

Η υπουργός Πολιτισμού επανέλαβε ότι « η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του ΥΠΠΟ» λέγοντας χαρακτηριστικά: «τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, ακόμα η άυλη κληρονομιά, δεν παραχωρούνται, δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής, προστατεύονται. Η πολιτιστική κληρονομιά έχει κατοχυρωθεί συνταγματικά εκ μέρους του κράτους και δεν χωρά καμία συζήτηση».

Σταθάκης: Πολύ φασαρία για το τίποτα

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης στα μέσα του μήνα και με αφορμή τις αντιδράσεις που είχαν προκληθεί στην εκλογική του περιφέρεια, τα Χανιά είχε σημείωσε πως “πολύ φασαρία για το τίποτα. Με πρόσφατη απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (Υπερταμείο) το σύνολο των ακινήτων του Δημοσίου, κατ’ εφαρμογή του νόμου (ν. 4389/2016). Στον ίδιο νόμο, όμως, προβλέπεται ρητά και η επιστροφή των ακινήτων που έχουν ιδιαίτερο πολιτιστικό, ιστορικό ή περιβαλλοντικό ενδιαφέρον. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτει η πλειοψηφία των ακινήτων του Δήμου Χανίων. Στο Υπερταμείο θα παραμείνουν αποκλειστικά ακίνητα που προσφέρονται αποκλειστικά για εμπορική αξιοποίηση. Προκαλεί κατάπληξη ότι κάποιοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις ακόμα και σε μία τόσο απλή και σαφή γραφειοκρατική διαδικασία. Πρέπει να είναι πραγματικά απελπισμένοι…”.

Όλγα Κεφαλογιάννη: “Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής”

“Η μεταβίβαση των αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών ακινήτων στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων είναι ντροπή για τη χώρα”, αναφέρει σε δήλωσή της η τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη.

Καταλογίζει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού ότι αγνοούν επιδεικτικά τη συνταγματική της υποχρέωση για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και επισημαίνει ότι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. “Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής”, τονίζει χαρακτηριστικά.

Υπουργείο Πολιτισμού: Τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στο Υπερταμείο

Το Υπουργείο Πολιτισμού διευκρινίζει επίσης, από την πλευρά του με ανακοίνωση ότι «η σχετική Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018-ΦΕΚ Β΄2320/2018) και η παρ. 4 του άρθρου 196 του ν.4389/2016 διασφαλίζουν ότι τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.».

Συγκεκριμένα σημειώνει πως «Τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων: Άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων

Υπενθυμίζεται ότι, την Τρίτη, με ανακοίνωση του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητούσε «την άμεση εξαίρεση μεταβίβασης της κυριότητας και διαχείρισης των μνημείων των Χανίων και άλλων περιοχών της χώρας που περιλαμβάνονται στον μακρύ κατάλογο των 10.119 ακινήτων προς μεταβίβαση στην ΕΤΑΔ ΑΕ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ)», καθώς και «την ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιακών μονάδων και των κατά τόπους Περιφερειακών Υπηρεσιών σχετικά με τα ακίνητα που έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο της ΕΤΑΔ ΑΕ».

Στην ανακοίνωση του ο ΣΕΑ επισήμανε ότι «τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα», υποστηρίζοντας ότι «κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μάς βρίσκει αντίθετους», κάτι που «αποτελεί πάγια θέση του Συλλόγου μας και γι′ αυτό θα αγωνιστούμε με κάθε νόμιμο μέσον, προκειμένου να διατηρηθεί ο χαρακτήρας των αρχαιοτήτων ως δημόσιου κοινωνικού αγαθού».

Σύμφωνα με τη διαμαρτυρία του ΣΕΑ, το γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων. «Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης)», όπως αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

 

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα