back to top
18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

18.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Πέντε ταινίες στις «Νύχτες Πρεμιέρας» που δεν πρέπει να χάσετε

Διαβάστε επίσης

Με 181 μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες ξεκινούν σήμερα Τετάρτη οι Νύχτες Πρεμιέρας

Οι Νύχτες Πρεμιέρας επαναπροσδιορίζουν φέτος τον ρόλο τους, ως ένα πρωτοπόρο κινηματογραφικό φεστιβάλ, κάνοντας άνοιγμα σε νέους σκηνοθέτες και ανεξάρτητες παραγωγές που δεν έχουν βρει διανομή σε ελληνικές αίθουσες.

«Περιπετειώδες και αναπάντεχο» χαρακτήρισε το πρόγραμμα του φεστιβάλ μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας, κος Λουκάς Κατσίκας «με την έννοια ότι για πρώτη φορά φέτος ύστερα από πάρα πολλά χρόνια οι Νύχτες πρεμιέρας προσφέρουν ένα πρόγραμμα που δίνει την ευκαιρία στους θεατές να ανακαλύψουν καινούργιες ταινίες και νέους σκηνοθέτες».

Έτσι δίπλα στα μεγάλα ονόματα καταξιωμένων σκηνοθετών όπως του Πάβελ Παβλικόφσκι και στα μεγάλα αφιερώματα όπως το αφιέρωμα στο Μπέργκμαν, θα παιχτούν queer ταινίες και πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες.

Το πρόγραμμα συνολικά περιλαμβάνει 114 μεγάλου μήκους ταινίες, 67 μικρού μήκους και 3 Διαγωνιστικά Τμήματα. Από την Ινδονησία μέχρι την Ουρουγουάη και από την Βραζιλία μέχρι την Λιθουανία, 15 φιλμ απαρτίζουν φέτος το Διεθνές Διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ. Το φθινοπωρινό κινηματογραφικό ραντεβού της Αθήνας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους ΔΑΝΑΟΣ 1 & 2, ΟΝΤΕΟΝ ΟΠΕΡΑ 1 & 2, ΙΝΤΕΑΛ, ΑΣΤΟΡ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΑΛΛΑΣ και ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Πέντε ιδιαίτερες ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε

Ψυχρός Πόλεμος

Οι 24ες Νύχτες Πρεμιέρας ξεκινούν με την ταινία ο «Ψυχρός Πόλεμος», την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παρουσία του Βραβευμένου με Όσκαρ σκηνοθέτη, Πάβελ Παβλικόφσκι.
Οι εταιρίες Strada Films / Seven Films παραχωρούν την ταινία έναρξης.

Στη μεταπολεμική Πολωνία, η Ζούλα επιλέγεται για τη φωνή της σε μια χορωδία παραδοσιακής μουσικής που γρήγορα θα γίνει όργανο για την διάδοση των ιδανικών του κομμουνισμού. Εκεί θα γνωρίσει τον Βίκτορ, έναν μποέμ πιανίστα που την ξεχωρίζει αμέσως για το ταλέντο και το ταμπεραμέντο της και θα τον ερωτευτεί παράφορα. Το ίδιο κι αυτός. Οχι όμως τόσο ώστε να την πάρει μαζί του, όταν σχεδιάζει να φύγει για το Παρίσι και να γίνει μέλος μιας παρέας ποιητών και καλλιτεχνών.

Η Ζούλα θα τον ακολουθήσει και θα προσπαθήσει να ζήσει μαζί του το όνειρο μια άλλης ζωής, μέχρι που πρώτη αυτή μετά από χρόνια θα επιστρέψει στην Πολωνία, χωρίς τον Βίκτορ, σε μια αλληλουχία διαδρομών μέσα και έξω από το Σιδηρούν Παραπέτασμα που θα σημαδευτούν ανεξίτηλα από το παράδοξο της σχέσης τους – μια σχέση παράφορου πάθους, ζήλειας, περιφρόνησης και ψυχρότητας.

Κρις, Ο Ελβετός

Μ’ έναν συνδυασμό animation, ερευνητικού ντοκιμαντέρ και θρίλερ μυστηρίου, η σκηνοθέτης και σεναριογράφος Anja Kofmel συγκεντρώνει τα σκόρπια κομμάτια της ζωής του αγαπημένου της ξαδέρφου, ενός Ελβετού πολεμικού ανταποκριτή που σκοτώθηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας. Βαθιά προσωπικό οδοιπορικό, που κέρδισε τις εντυπώσεις στην 57η Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.

Κροατία, Ιανουάριος 1992. Ενώ μαίνεται ο εμφύλιος στη Γιουγκοσλαβία, ο Κρις, ένας 27χρονος Ελβετός πολεμικός ανταποκριτής, βρίσκεται νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, φορώντας στολή μισθοφόρου. Η 10χρονη Κόφμελ συγκλονίζεται από τον χαμό του αγαπημένου της ξαδέρφου. Τριάντα χρόνια μετά, αποφασίζει να ακολουθήσει, ως δημιουργός πια, το ματωμένο μονοπάτι του Κρις, σε μία προσπάθεια να ρίξει φως στα μυστικά εκείνου και της οικογένειάς τους.

Εκκινώντας από το διακεκριμένο σπουδαστικό της φιλμ με τίτλο Chris, η Κόφμελ μας συστήνεται συνδυάζοντας αξιοπρόσεκτα animation κι ερευνητικό ντοκιμαντέρ, σ’ ένα βαθιά προσωπικό οδοιπορικό λύτρωσης με κατεύθυνση τα τραύματα και τα ερωτηματικά που σημάδεψαν την παιδική της ηλικία. Συμμετοχή στην Εβδομάδα Κριτικής των Καννών.

Σκληρή Μπογιά / Hard Paint

 Η πιο βραβευμένη queer ταινία της χρονιάς είναι ένα ασυμβίβαστο ρομάντζο και μια τολμηρή εξερεύνηση του πάθους στην ψηφιακή εποχή, που οι σκηνοθέτες αναπαριστούν χωρίς σεμνοτυφία αλλά με αφοπλιστική ειλικρίνεια.

Στο Πόρτο Αλέγκρε της Βραζιλίας, ο Πέδρο ζει διπλή ζωή. Το πρωί είναι ένας αντικοινωνικός νεαρός, το βράδυ παραδίδει, έναντι αμοιβής, τολμηρά ερωτικά σόου μπροστά στην web κάμερα, χρωματίζοντας μεταξύ άλλων το γυμνό του σώμα με φωσφορίζουσα μπογιά. Όταν ο δρόμος του διασταυρωθεί με έναν άλλο νεαρό performer, ο οποίος μιμείται το ίδιο ακριβώς σόου, η αρχική αντιζηλία μεταξύ των δυο αγοριών μεταμορφώνεται σε ένα αντισυμβατικό ειδύλλιο.

Με τη δεύτερη μόλις ταινία τους, οι δυο σκηνοθέτες του «Σκληρή Μπογιά» φανερώνουν αξιέπαινη ωριμότητα ξεκινώντας από μια ιστορία αντίξοης ενηλικίωσης προκειμένου να χωρέσουν σε αυτήν ένα φορτισμένο ρομάντζο, αλλά και την πορεία αυτογνωσίας ενός εύθραυστου ψυχολογικά ήρωα που αναζητά την πιθανότητα επικοινωνίας, κατανόησης και λίγης ανακούφισης σε ένα σκληρό κόσμο. Δύο βραβεία στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου και άλλες πέντε φεστιβαλικές διακρίσεις για την queer δημιουργία της χρονιάς.

ΜακΚουιν / McQueen

Από τα εμβληματικά ντεφιλέ μέχρι τις αθέατες στιγμές της ιδιωτικής του διαδρομής, ένα συναρπαστικό ντοκουμέντο βιτριολικής φινέτσας και ελκυστικής αυτοκαταστροφής για τον Αλεξάντερ ΜακΚουίν, που ντύνει μουσικά ο σπουδαίος Μάικλ Νάιμαν.

Enfant terrible και γνήσιος οραματιστής της μόδας, αναρχικός προβοκάτορας της πασαρέλας, ένα δειλό παιδί από εργατική οικογένεια του Λονδίνου που κατάφερε να πυρπολήσει τον κόσμο της υψηλής ραπτικής με τις φλογερές δημιουργίες του, τραγικός αυτόχειρας. Αν υπήρχε τρόπος να συνοψίσει κανείς έστω και ελάχιστο από το δαιμόνιο ταλέντο, τον άγρια όμορφο κόσμο και τη μετεωρική πορεία ζωής, τέχνης και θανάτου που πρόλαβε να χαράξει ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν στον σύντομο βίο του, τον εφευρίσκει αυτό το ντοκιμαντέρ.

Εντυπωσιακά στιγμιότυπα από τα φαντασμαγορικά σόου του σχεδιαστή, μια πλειάδα επωνύμων, συνεργατών και φίλων που μιλούν αποκαλυπτικά για εκείνον, αισθητική αντίληψη που αντλεί από τις γκραν γκινιόλ εξτρα- βαγκάνζες του και η θεσπέσια μουσική του Μάικλ Νάιμαν γίνονται τα πολύτιμα συστατικά μιας ταινίας που συνεπαίρνει το βλέμμα, ενώ δουλεύει υπογείως ώστε να σου ραγίσει την καρδιά.

Πίτερ Παν / Peter Pan

Το αριστούργημα της Ντίσνεϋ, ένας ύμνος στην αθωότητα,  για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων θα πραγματοποιηθεί μια προβολή φιλική σε άτομα με αυτισμό.

Η Γουέντι και τα αδέρφια της πρόκειται να ζήσουν τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής τους, όταν ο Πίτερ Παν έρχεται να τους παρασύρει σε ένα μοναδικό, μαγευτικό ταξίδι στη Χώρα του Ποτέ. Εκεί, «πέρα από το δεύτερο αστέρι στα δεξιά και όλο ευθεία μέχρι το πρωί», θα γνωρίσουν την ομάδα των Χαμένων Παιδιών, τη νεράιδα Τίνκερμπελ και τον πανούργο πειρατή Κάπτεν Χουκ.

Το αριστούργημα της παιδικής λογοτεχνίας του Τζ. Μπάρι, η ιστορία του αιώνιου παιδιού, η κλασική εικόνα της Τίνκερμπελ, τα τραγούδια, η μουσική και το αψεγάδιαστο σκίτσο που το 1953 ταξίδεψαν τους θεατές από το σκοτεινό Λονδίνο μέχρι την πολύχρωμη Χώρα του Ποτέ, αποτελούν έναν ονειρικό ύμνο στην αθωότητα και μαζί μία ταινία που «απογειώνει» τους θεατές εδώ και 65 χρόνια.

Βάσια Μπακετέα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα