23.7 C
Athens
Τρίτη, 14 Ιουλίου, 2020

Μηνυτήρια αναφορά συνταξιούχων κατά του υπ. Εργασίας

✚ ΑΘΗΝΑ

Δήμος Αθηναίων: Παρεμβάσεις προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής που σπάνε τους κοινωνικούς αποκλεισμούς

Ένα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα διεθνή δεδομένα, πακέτο τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που κάνει ευκολότερη την ζωή των συνανθρώπων μας με δυσκολία ακοής, έχει...

Το 1ο καλοκαιρινό φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» είναι γεγονός

Αυτό το καλοκαίρι συναντιόμαστε στο κέντρο της πόλης, στην οδό Κολοκοτρώνη, στο νούμερο 56 και στον πεζόδρομο της Νικίου για τη μεγάλη γιορτή πολιτισμού...

Δήμος Αθηναίων: Στήριξη σε 140 οικογένειες με ανήλικα παιδιά που έπληξε η πανδημία

Το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων (Κ.Υ.Α.Δ.Α.), στην πρώτη γραμμή της στήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων της πόλης, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο...

Και με ψηφιακή βιτρίνα η Δημοτική Αγορά Κυψέλης 

Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης online Μια online Αγορά η Κypsel-e ετοιμάζεται να μπει στο cloud δίνοντας την ευκαιρία σε μικρούς επιχειρηματίες της Κυψέλης και άλλων...

Δήμος Αθηναίων: Ανανεωμένο ξεκινάει φέτος το πρόγραμμα «υιοθέτησης» νεοφυτευμένων δέντρων

Ανανεωμένο και ενταγμένο στο σύνολο δράσεων με τίτλο «Υιοθέτησε την Πόλη σου» ξεκινάει φέτος του πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων «Adopt-A-Tree / Υιοθέτησε νεοφυτεμένα δέντρα», μετά...

Μηνυτήρια αναφορά κατά της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των δύο μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, κατέθεσε στην εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, Νίκος Χατζόπουλος.

Αφορμή για την μήνυση, σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, είναι οι 180.000 κύριες, επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ που παραμένουν σε εκκρεμότητα από τον Ιούλιο του 2012.

Όπως επισημαίνεται στη μήνυση, “σκοπίμως δεν καταβάλλονται οι συντάξεις ώστε η κυβέρνηση να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ, το οποίο εμφανίζει και προς τους δανειστές”.

Αναλυτικότερα, η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται κατά

1.Της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Έφης Αχτσιόγλου.

2. Του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου.

3. Της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κας Στυλιανής Βρακά.

4. Του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου.

5. Του Διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νικολάου Μπρίκη.

Κατά το ΕΝΔΙΣΥ η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις κύριες συντάξεις και έως τα έξι έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς εξώδικες οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης.

Το ΕΝΔΙΣΥ, αφού αναλύει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, ζητεί από τον εισαγγελέα να ερευνήσει την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των υπευθύνων σε βάρος των συνταξιούχων επειδή η μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων οφείλεται σε σκοπιμότητα και όχι σε αδυναμία των αρμοδίων υπηρεσιών.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

Μ Η Ν Υ Τ Η Ρ Ι Α Α Ν Α Φ Ο Ρ Α

Του Σωματείου με την επωνυμία «ΕΝΙΑΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ –ΕΝ.ΔΙ.ΣΥ» που εδρεύει στην Αθήνα, επί της οδού Αθ.Αξαρλιάν 3-5, με τηλ. 211 2153690 και νόμιμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Νικόλαο Χατζόπουλο και τη Γενική Γραμματέα Καλλιόπη Μουρίκη.

Κ Α Τ Α

 1. Της Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κας Έφης Αχτσιόγλου.
 2. Του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιου Πετρόπουλου.
 3. Της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας κας Στυλιανής Βρακά.
 4. Του Διοικητή του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) Λάμπρου Σέμπου.
 5. Του Διοικητή του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) Νικολάου Μπρίκη.

Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Είμαστε Σωματείο που λειτουργεί νόμιμα και έχει σύμφωνα με το καταστατικό του σαν σκοπό στο άρθρο 2 παράγραφος 4 , 5 και 6 την προάσπιση των συνταξιοδοτικών, οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων των μελών του σωματείου μας.

Θεωρούμε αναγκαίο να σας θέσουμε υπ’ όψιν τα παρακάτω πραγματικά περιστατικά για τη διερεύνηση εκ μέρους σας της τυχόν διάπραξης αξιοποίνων πράξεων σχετικά με αυτά που συμβαίνουν με το θέμα της πληθώρας των εκκρεμών αιτήσεων για απονομή Κύριας και Επικουρικής Σύνταξης και καταβολή των Εφάπαξ.

Συγκεκριμένα,έχουν υποβληθεί από μέλη του Σωματείου μας πολλές αιτήσεις για απονομή συντάξεων κύριων και επικουρικών και Εφάπαξ. Παρά το γεγονός ότι η καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων φθάνει έως σήμερα τους 27 μήνες για τις Κύριες συντάξεις και έως τα έξι (6) έτη για τις επικουρικές και παρά τις συνεχείς οχλήσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν έχουν εκδοθεί μέχρι και σήμερα οριστικές αποφάσεις συνταξιοδότησης. Ειδικά στο πρώην ΓΛΚ και μετά την ένταξή του στον ΕΦΚΑ, επικρατεί χαώδης κατάσταση, δεν βρίσκει κανείς άκρη σε ότι και αν έχει ζητήσει. Οι υπάλληλοι αδυνατούν να δίνουν πληροφορίες σε ότι τους ρωτούν οι συνταξιούχοι. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα, λέγοντας ότι «αναμένονται εγκύκλιοι».

Επίσης η καθυστέρηση έκδοσης των οριστικών αποφάσεων συνταξιοδότησης έχει ως συνακόλουθη συνέπεια και την καθυστέρηση στην απονομή του Εφάπαξ που δικαιούνται.

Ενδεικτικά, σας παραθέτουμε περιπτώσεις μελών μας που θεμελίωσαν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και έχουν υποβάλει στα αρμόδια ταμεία αιτήσεις συνταξιοδότησης στις αντίστοιχα αναφερόμενες ημερομηνίες , χωρίς να έχει εκδοθεί μέχρι σήμερα καμία οριστική απόφαση συνταξιοδότησης κύριας ή επικουρικής. Και συγκεκριμένα :

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΝΟΜΑΤΑ

Σας ενημερώνουμε ότι η πληροφόρηση εκ μέρους των ταμείων τόσο προς εμάς ως Σωματείο όσο και προς τους αιτούντες για την έκδοση συντάξεων είναι αόριστη του τύπου «Δεν υπάρχει λογισμικό, δεν εκδίδονται συντάξεις, θα περιμένετε πολύ!». Πέραν των ανωτέρω δικών μας ατομικών περιπτώσεων, το θέμα είναι γενικότερης σημασίας αφού αφορά περίπου 180.000 εκκρεμείς συντάξεις και Εφάπαξ.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ (σχετ. 9)

Εκκρεμότητες επικουρικής (90.000 επί 130 ευρώ μεσωσταθμικά επί 36 μήνες.)

90.000 Χ 130 Χ 36 = 421.200.000 ευρώ.

Εκκρεμότητες κύριες (50.000 επί 400 ευρώ επί 18 μήνες.)

50.000 Χ 400 Χ 18 =360.000.000 ευρώ.

Εκκρεμότητες Εφάπαξ (40.000 ευρώ επί 20.000 μεσωσταθμικά)

40.000 Χ 20.000 = 800.000.000 ευρώ.

Ο Υφυπουργός κ. Τάσος Πετρόπουλος παραδέχτηκε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν χιλιάδες εκκρεμότητες σε κύριες, επικουρικές και εφάπαξ.

Η κα Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου 4 φορές μέχρι σήμερα έχει αναβάλλει ημερολογιακά την έκδοση των αποφάσεων των κύριων συντάξεων. Σας επισυνάπτουμε σχετικά δημοσιεύματα εφημερίδων. (σχετ. 8)

Σας επισυνάπτουμε την εισήγηση στο 3ο τακτικό συνέδριο 28 & 29 /06.2018 του Προέδρου της Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής) κ. Αντώνη Κουρούκλη (στη σελίδα 6) μεταξύ των άλλων αναφέρει “μεγάλος αριθμός νέων συνταξιούχων <<θυσιάστηκε>> και δεν έλαβε τη σύνταξή του προκειμένου ο ΕΦΚΑ να εμφανίσει πλεόνασμα’’ (σχετ. 3). Επίσης, σχετικές καταγγελίες για την επί σειρά ετών καθυστέρηση εκδόσεως συνταξιοδοτικών αποφάσεων έχουν υποβληθεί και στον Συνήγορο του Πολίτη. (σχετ. 1 , 2)

Κύριε Εισαγγελέα , από τα ανωτέρω προκύπτει ότι η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων δεν οφείλεται απλά μόνο σε δυσλειτουργία των φορέων που είναι αρμόδιοι για την απονομή των συντάξεων , αλλά σε σκοπιμότητα της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου , η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε όσους αναμένουν την απονομή σύνταξης προκειμένου να δημιουργεί υπέρ πλεόνασμα στον ΕΦΚΑ το οποίο εμφανίζει και προς τους Δανειστές.

Είναι γνωστό ότι οι απόμαχοι της εργασίας είναι άνθρωποι με ανάγκες και αρκετοί εξ’ αυτών με προβλήματα υγείας.Υποβάλλονται σε δαπάνες αγοράς φαρμάκων, αναγκάζονται λόγω της οξύτατης οικονομικής κρίσης να συντηρούν άνεργα παιδιά με τις οικογενειές τους , πληρώνουν δόσεις δανείων σε τράπεζες , ΔΟΥ , ΕΝΦΙΑ , Λογαριασμούς ΔΕΚΟ , κινδυνεύουν με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς και έχουν καταντήσει καταθλιπτικοί , αφού περιήλθαν σε αδυναμία πληρωμών και στερούνται της δυνατότητος να έχουν τα στοιχειώδη προς το ζην, ακόμη και για τη διατροφή τους.

Επισυνάπτουμε επίσης , εξώδικες οχλήσεις μας προς την αρμόδια Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων , όπως προκύπτει από τις υπ’ αριθμ. 2060/2018 και 2061/2018 εκθέσεις επίδοσης της Δικαστικής Επιμελήτριας του Πρωτοδικείου Αθηνών Ηλιάνα Διονυσίου Γιατρά (σχετ. 5, 6), καθώς και την αλληλογραφία (μετά τις οχλήσεις μας) του Υπουργείου Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ (Φ.11221/29231/654 04.06.2018)και του ΕΦΚΑ (Κεντρική Υπηρεσία, Γενική Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Τμήμα Νομοθεσίας Συντάξεων) με αρ.Πρωτ. Γ99/93/865116 06.07.2018 προς το (πρώην Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) Διεύθυνσης Χορήγησης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα και έκτοτε ουδεμία απάντηση έχουμε. (Σχετ. 10 και 11)

Επειδή από τα παραπάνω πραγματικά περιστατικά αποδεικνύεται ότι η καθυστέρηση απονομής των συντάξεων επί τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που φθάνει μέχρι και τα έξι (6) έτη σε επικουρικές καθώς και σε 27 μήνες για τις κύριες οφείλεται σε σκοπιμότητα και όχι σε αδυναμία των αρμοδίων Υπηρεσιών, παρακαλούμε να ερευνήσετε την τυχόν διάπραξη ποινικών αδικημάτων εκ μέρους των υπευθύνων σε βάρος των συνταξιούχων. (Σημειώνουμε ότι κατά την άποψή μας, οι υπάλληλοι των Υπηρεσιών δεν φέρουν καμία ευθύνη αλλά η Πολιτική Ηγεσία καθώς και οι Διοικητές των αρμόδιων ταμείων έκδοσης συντάξεων).

Επισυνάπτουμε στην παρούσα:

 1. δύο επιστολές του Συνήγορου του Πολίτη ( σχετ. 1 και 2)
 2. την εισήγηση του Προέδρου της Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π. (σχετ. 3)
 3. δημοσιεύματα εφημερίδων για το τεράστιο θέμα καθυστέρησης έκδοσης των συντάξεων ( σχετ. 4)
 4. δύο εξώδικες διαμαρτυρίες προς την Υπουργό και τον Υφυπουργό (σχετ. 5 και 6)
 5. Καταστατικό Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων. (σχετ. 7)
 6. Δημοσίευμα για τις 4 αναβολές έκδοσης των συντάξεων από την Κ. Αχτσιόγλου (σχετ. 8)
 7. Εκκρεμότητες στην έκδοση συντάξεων (σχετ. 9)
 8. Αλληλογραφία προς ταμεία (Σχετ. 10 και 11)

Αθήνα, 18/09/2018

Με τιμή,

Για το αναφέρον Σωματείο

Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας

Νικόλαος Χατζόπουλος Καλλιόπη Μουρίκη

Αντίδραση του υπουργείου Εργασίας

Την έντονη αντίδραση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας προκάλεσε η μήνυση που υπέβαλε σε βάρος του υπουργείου και των διοικήσεων των δύο μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων για την καθυστέρηση που παρατηρείται ως προς την έκδοση περίπου 180.000 κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές παροχές έχουν περιοριστεί κατά 74%, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι αδιαμφισβήτητο ενώ οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων προσφέρουν -σύμφωνα με το υπουργείο- τις χειρότερες υπηρεσίες στα μέλη τους.

Δημήτρης Κωστάκος

Τρεις θάνατοι λουόμενων σε Γύθειο, Πάρο και Χανιά

Τρεις άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή σε παραλίες τη Δευτέρα. Οι τρεις λουόμενοι ήταν όλοι προχωρημένης ηλικίας. Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν 86χρονο Έλληνα,...

Σοβαρό τροχαίο στο Ηράκλειο Κρήτης: Κατέληξε ο ένας από τους τρεις τραυματίες

Πολύ σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο δρόμο προς το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου. Δύο αυτοκίνητα συγκρούστηκαν μετωπικά και τρία άτομα τραυματίστηκαν. Λίγη...

Τι απαντά η Δημοτική Αρχή για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Στην αναστολή, για ένα έτος, της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Αθηναίων αναφέρθηκε, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας του δήμου...

Μπακογιάννης για Βικτώρια, διαδηλώσεις και συνΑθηνά

Στην κριτική που δέχεται  από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση να απομακρυνθούν τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας  απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κατά...

Απάντηση Μπακογιάννη για τα παγκάκια στην πλατεία Βικτωρίας

Απάντηση για την απόφαση να απομακρυνθούν τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε...

Λαϊκή Συσπείρωση: Να μπει τέλος στη “Μεγάλη Περιπέτεια” των Αθηναίων

Την αναστολή της εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου» ζήτησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της...

Τα θέματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Έντονη κριτική για την αστυνομική βία στην πρόσφατη πορεία για τον περιορισμό των διαδηλώσεων άσκησε εκ νέου η Ανοιχτή Πόλη στην συνεδρίαση, του δημοτικού...

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Τι απαντά η Δημοτική Αρχή για τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Στην αναστολή, για ένα έτος, της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στον Δήμο Αθηναίων αναφέρθηκε, κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο γενικός γραμματέας του δήμου...

Μπακογιάννης για Βικτώρια, διαδηλώσεις και συνΑθηνά

Στην κριτική που δέχεται  από παρατάξεις της αντιπολίτευσης για την απόφαση να απομακρυνθούν τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας  απάντησε ο Δήμαρχος Αθηναίων κατά...

Απάντηση Μπακογιάννη για τα παγκάκια στην πλατεία Βικτωρίας

Απάντηση για την απόφαση να απομακρυνθούν τα παγκάκια από την πλατεία Βικτωρίας έδωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε...

Λαϊκή Συσπείρωση: Να μπει τέλος στη “Μεγάλη Περιπέτεια” των Αθηναίων

Την αναστολή της εφαρμογής του «Μεγάλου Περιπάτου» ζήτησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της...

Τα θέματα που έθεσε η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Έντονη κριτική για την αστυνομική βία στην πρόσφατη πορεία για τον περιορισμό των διαδηλώσεων άσκησε εκ νέου η Ανοιχτή Πόλη στην συνεδρίαση, του δημοτικού...