back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ευρωεκλογές: Μισή μονάδα διαφορά Μακρόν-Λε Πεν

Διαβάστε επίσης

Λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, δεν είναι λίγοι όσοι μιλούν για ντέρμπι, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ανάμεσα στο κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν “Η Δημοκρατία Μπροστά” και στον ακροδεξιό “Εθνικό Συναγερμό” της Μαρίν Λε Πεν.

Οριακή η διαφορά

Δύο νέες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία έρχονται να ταρακουνήσουν τα νερά ενόψει ευρωεκλογών. Σε μία φάση που ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης, η Μαρίν Λε Πεν παίρνει θάρρος από την μικρή διαφορά που δείχνει να έχει με το πρώτο κόμμα.

Η πρώτη δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Paris Match δίνει 20% της πρόθεσης ψήφου στην Δημοκρατία Μπροστά και 17% στον Εθνικό Συναγερμό. Λίγες ημέρες αργότερα όμως εμφανίστηκε μία άλλη δημοσκόπηση που δείχνει τα δύο κόμματα να απέχουν μόλις μισή μονάδα. Συγκεκριμένα προβλέπει 21,5% για το κόμμα του Μακρόν και 21% για το κόμμα της Λε Πεν.

Στροφή της Λε Πεν

Την Κυριακή, η Μαρίν Λε Πεν, πραγματοποίησε μία ομιλία όπου για πρώτη φορά, όπως παρατηρούν πολλοί σχολιαστές, εγκατέλειψε τις ευρωφοβικές κραυγές της και άρχισε να μιλάει για μία άλλη Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο, ότι στο κλείσιμο της ομιλίας της, το παραδοσιακό “Ζήτω η Γαλλία”, συνόδευσε αυτήν την φορά και το “Ζήτω η Ευρώπη”.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η ακροδεξιά ηγέτης αντικατέστηκε την πρότασή της για έξοδο από την Ευρώπη με το σύνθημα “μία άλλη Ευρώπη είναι εφικτή”. Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, η Λε Πεν δεν παρέλειψε να εξαπολύσει επίθεση στην Ευρώπη των “ανώνυμων τεχνοκρατών και γραφειοκρατών” που “ενδιαφέρεται μόνο για το κέρδος” και “δεν προστατεύει τους πολίτες από τους μετανάστες”.

Να θυμίσουμε ότι ανάμεσα στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο των τελευταίων προεδρικών εκλογών, όπου η Μαρίν Λε Πεν βρέθηκε απέναντι στον Εμανουέλ Μακρόν, αυτός ακριβώς ο “μπερδεμένος”, όπως χαρακτηρίστηκε από πολλούς, λόγος της για την θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη ήταν αυτός που της στοίχισε την ήττα σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η Λε Πεν μιλούσε για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, χωρίς όμως να το υποστηρίζει καθαρά, δημιουργώντας έτσι μία επιπλέον ανασφάλεια στους πολίτες. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που επήλθε η μεγάλη ρήξη με το δεξί της χέρι και ευρωβουλευτή του κόμματός της Φλοριάν Φιλιπό που είχε σαν αποτέλεσμα να αποχωρήσει από το Εθνικό Μέτωπο και να δημιουργήσει το δικό του καθαρά αντι-ευρωπαϊκό κόμμα, τους Πατριώτες.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα