back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ένα Πεντιγκρί» του Patrick Modiano

Διαβάστε επίσης

“Eκτός από τον αδερφό μου τον Ρουντί, εκτός από τον θάνατό του, πιστεύω ότι τίποτε άλλο απ’ όσα αναφέρω εδώ δεν με αφορά ουσιαστικά. Γράφω αυτές τις σελίδες όπως θα ‘γραφε κανείς μια αναφορά ή ένα βιογραφικό, ως αποδεικτικό στοιχείο και αναμφίβολα για να τελειώνω με μια ζωή που δεν ήταν δική μου”.

Το 2004, ο Πατρίκ Μοντιανό γράφει το “Ένα Πεντιγκρί” ένα αυτοβιογραφικό κείμενο των ονομάτων, των τόπων, των στιγμών, των αναμνήσεων από τα πρώτα είκοσι χρόνια της ζωής του. Η επιμελής παράθεση των στοιχείων όσων ανθρώπων θυμάται, των δρόμων και των σπιτιών που έζησε, των οικοτροφείων που κλείστηκε, εξόριστος από το υποτυπώδες γονεϊκό του περιβάλλον, οι ίδιοι οι γονείς του, τυλίγονται με την ασάφεια που η μνήμη εμποτίζει τα παλιά, ειδικά αν σε πονούν.

Ο Μοντιανό έζησε ως αποσυνάγωγος του βίου των γεννητόρων του και αυτή η συνθήκη διαπερνά από την αρχή (ήδη από τον τίτλο) το βιβλίο έως το τέλος του.

Ο πόνος από τη γονεϊκή συμπεριφορά έχει προ πολλού συγχωρεθεί. Αλλά όχι η αγωνία του παιδιού που ήταν κάποτε ο Μοντιανό.
Η κειμενική ηρεμία, οι χαμηλοί τόνοι, η περιγραφικού χαρακτήρα αναβίωση του μακρινού του παρελθόντος, ανατρέπονται τις στιγμές που εξωτερικεύει την αγωνία και τη βιασύνη να ολοκληρώσει το κείμενό πριν χάσει το θάρρος του.

Αλλά ακόμη και σ’ εκείνες τις στιγμές της βιασύνης καθυποτάσσει τη γλώσσα του σε μια γραφή χωρίς μελοδραματισμούς. Έως το τέλος. ‘Έως ένα βράδυ του Ιουνίου του 1967:
“Εκείνο το βράδυ” γράφει “αισθάνθηκα ανάλαφρος για πρώτη φορά στη ζωή μου.

Το βιβλίο του Πατρίκ Μοντιανό “Ενα Πεντιγκρί”, σε μετάφραση Ελένης Τζιάφα, κυκλοφορεί από τις “Εκδόσεις Πόλις”

Ελεωνόρα Ορφανίδου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα