back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

DW: Δυσοίωνο το μέλλον του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Διαβάστε επίσης

Ενίσχυση των λαϊκιστών και αποδυνάμωση του διχασμένου Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2019 προεξοφλούν πολλοί αναλυτές. Νέα μεγάλη φιλελεύθερη πολιτική ομάδα με πρωτοβουλία του Εμμανουέλ Μακρόν;

Οκτώ πολιτικές ομάδες μετρά σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά τις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου ενδέχεται να γίνουν περισσότερες. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης οι λαϊκιστικές παρατάξεις γίνονται όλο και πιο ισχυρές την ώρα που η δύναμη των παραδοσιακών λαϊκών κομμάτων συρρικνώνεται.

Αυτή τη στιγμή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) είναι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου. Αυτό όμως ενδέχεται να αλλάξει μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και την έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται από το ευρωπαϊκό δίκαιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας λόγω καταπάτησης των αρχών του κράτους δικαίου.

Συσπείρωση των ακροδεξιών;

Μπορεί η έναρξη της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 7 να υπερψηφίστηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ωστόσο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του Φίντες, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, χαίρουν της υποστήριξης πολλών Χριστιανοδημοκρατών από την Ισπανία, την Αυστρία, την Ιταλία και την Βαυαρία. Πολλοί από αυτούς ψήφισαν κατά της ενεργοποίησης του άρθρου 7. Και παρότι βάλει συνεχώς κατά του επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο Βίκτορ Όρμπαν δεν σκέφτεται να αποχωρήσει από αυτό.

Την ιδια ώρα ο πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος των αυστριακών Φιλελευθέρων FPÖ Χάινς-Κρίστιαν Στράχε προσπαθεί να δημιουργήσει μια νέα πλειοψηφία μαζί με άλλες (ακρο-)δεξιές παρατάξεις, όπως την Εναλλακτική για τη Γερμανία, το κόμμα της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία και του Γκερτ Βίλντερς στην Ολλανδία αλλά και τους Σουηδούς Δημοκράτες. Η συσπείρωση αυτών των κομμάτων μπορεί να εξελιχθεί σε πραγματική απειλή για τους Σοσιαλδημοκράτες αλλά και τους Συντηρητικούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Έτσι το συνέδριο του ΕΛΚ στις αρχές Νοεμβρίου θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο γιατί από τη μία πλευρά θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα του ουγγρικού Φίντες και από την άλλη να αποφασιστεί ποιος θα είναι ο κεντρικός υποψήφιος του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Στο χρίσμα ελπίζει ο βαυαρός Χριστιανοκοινωνιστής Μάνφρεντ Βέμπερ, με απώτερο στόχο να γίνει πρόεδρος της Κομισιόν.

Ελπίζοντας στον Μακρόν

Την ίδια ώρα κινητικότητα υπάρχει και στην αριστερή, φιλελεύθερη πτέρυγα του Ευρωκοινοβουλίου. Οι φιλοευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ο γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα δώσει ώθηση στη συζήτηση γύρω από την ΕΕ. Μαζί με τον επικεφαλής των Φιλελευθέρων (ALDE) Γκι Φερχόφστατ συμφώνησε να δημιουργήσουν μια μεγάλη φιλελεύθερη πολιτική ομάδα.

Ο Τιερί Κορνιγιέ, γάλλος ευρωβουλευτής, υποστηρίζει τον Μακρόν παρόλο που δεν ανήκει στο κόμμα του. «Πιστεύω ότι οι δεξιοί θα πάρουν μεγάλη δύναμη στις επόμενες εκλογές. Γι’ αυτό είναι σημαντικό εμείς οι κεντρώοι που είμαστε υπέρ της ΕΕ να γίνουμε επίσης ισχυροί», αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο γάλλος πολιτικός είναι βέβαιος ότι ο Μακρόν θα μπορέσει να δημιουργήσει μια κοινή φιλελεύθερη πολιτική ομάδα. «Ο Μακρόν θα πείσει Βέλγους, Ιταλούς, Γερμανούς και άλλους για να δημιουργήσει κάτι νέο. Μια νέα ομάδα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα