back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Συνάντηση Μέρκελ-Κουρτς στο Βερολίνο

Διαβάστε επίσης

Τον αυστριακό ομόλογό της, Ζεμπάστιαν Κουρτς, υποδέχθηκε απόψε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, με φόντο την αυστριακή προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την άτυπη σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στο Zάλτσμπουργκ της Αυστρίας, κατά την οποία συζητηθηκαν ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας της ΕΕ, η μεταναστευτική πολιτική και το Brexit.

H προστασία των εξωτερικών συνόρων, 0 Frontex και τα αφρικανικά κράτη

Στο επικεντρο της αποψινής συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε η μεταναστευτική πολιτική. Ο Ζεμπάστιαν Κουρτς τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης της προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και του Frontex, σε συνάρτηση με τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσουν τα αφρικανικά κράτη.

“Χωρίς οργανωμένη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν ανοιχτά σύνορα εντός Ευρώπης”, επεσήμανε, σύμφωνα με εκπρόσωπό του, ο Κουρτς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 0 Ευρωπαϊκός Οργανισμός  Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) θα έχει ενισχυθεί με 10.000 άτομα ως το 2020. “Ο περιορισμός της παράτυπης μετανάστευσης και η παροχή επιτόπιας βοήθειας αποτελούν κοινό μας στόχο”, υπογραμμισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεργασίας με τα αφρικανικά κράτη. “Τον Δεκέμβριο καλώ μαζί με τον πρόεδρο της Ρουάντα τους ηγέτες σε σύνοδο κορυφής στη Βιέννη, στόχος της οποίας θα είναι η δημιουργία βιώσιμων οικονομικών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης”, είπε αναφερόμενος στη σύνοδο  που διοργανώνουν μαζί με τον Πολ Καγκάμε, ο οποίος εκτός από πρόεδρος της Ρουάντα είναι και επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης -που αποτελείται από 55 κράτη- με το μότο “Βοήθεια Επί Τόπου” στην οποία θα συμμετάσχουν παγκόσμιοι πολιτικοί και οικονομικοί παράγοντες. Πριν από λίγες εβδομάδες και η Άνγκελα Μέρκελ πραγματοποίησε περιοδία σε αφρικανικά κράτη.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit

Αναφερόμενος στην επικείμενη αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ, ο αυστριακός καγκελάριος πριν την έναρξη της συνάντησης δήλωσε ότι Αυστρία και Γερμανία συμφωνούν ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί αποχώρηση χωρίς εμπορική συμφωνία, αναφέροντας: “Συμφωνούμε ότι πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποφύγουμε ένα σκληρό Brexit”.

Ορμπάν, Ζέεχοφερ και ΣΙΑ και ο πιθανός γεφυροποιός

Κριτική στον αυστριακό καγκελάριο πριν την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα άσκησαν οι γερμανοί Πράσινοι, καλώντας την Άνγκελα Μέρκελ να αποδείξει την διαπραγματευτική της δεινότητα και τον Κουρτς να επιλέξει εάν θα σταθεί στο πλευρό των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ή θα παραταχθεί με τους “Ορμπάν, Ζέεχοφερ και ΣΙΑ”, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η τομεάρχης ευρωπαϊκής πολιτικής του κόμματος, Φραντσίσκα Μπράντνερ, υπενθυμίζοντας τις στενές σχέσεις που διατηρεί ο αυστριακός καγκελάριος με τον ούγγρο πρωθυπουργό και τον ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής της βαυαρικής Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών. Φυσικά, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι το κεντροδεξιό κόμμα του Κουρτς συγκυβερνά με το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας. Παρόλα αυτά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο πρόσωπό του βλέπουν τον γεφυροποιό ανάμεσα στις φιλοευρωπαϊκές και τις ευρωσκεπτικιστικές κυβερνήσεις της ΕΕ.

Συνάντηση με τον Μακρόν

Αύριο, ο Κουρτς θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα έχει συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. Την προηγούμενη Τετάρτη είχε συναντήσει στη Μαδρίτη τον ισπανό πρωθυπουργό, Πέδρο Σάντσεθ, και τον ισπανό βασιλιά, Φίλιππο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα