back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ζάεφ: Οι Πρέσπες είναι υπόδειγμα συμφωνίας διμερών σχέσεων

Διαβάστε επίσης

Ιστορική στιγμή για τη χώρα του χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ το γεγονός ότι, απευθύνθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη γλώσσα του, τη «μακεδονική», όπως είπε.

H Συμφωνία των Πρεσπών

Ως «συμβιβαστική» και «αξιοπρεπή» χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την Πέμπτη, τονίζοντας ότι με αυτή τη συμφωνία θα «φύγουμε από το πρoβληματικό status quo».

«Εχουμε πλέον τη δυνατότητα να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν και να στραφούμε στο μέλλον, μια ευκαιρία που αναμένουμε εδώ και πολλά χρόνια Πλέον μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν, την ταυτότητά μας», είπε ο κ. Ζάεφ, σημειώνοντας ότι σήμερα απευθύνεται στο Ευρωκοινοβούλιο στη δική του «μητρική μακεδονική γλώσσα».

Πρόσθεσε δε, ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι προς όφελος των λαών και ως τέτοια πρέπει να γίνει αποδεκτή από όλους. «Είναι υπόδειγμα διμερούς συμφωνίας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στις υπόλοιπες διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Στην ομιλία του ο Ζόραν Ζάεφ επικεντρώθηκε στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στη χώρα του για την αλλαγή του ονόματος της, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για την ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον Αλέξη Τσίπρα για την «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε συμφωνία των Πρεσπών αλλά και τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την υποστήριξη, που όπως είπε, έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ζόραν Ζάεφ είχε πολύ περισσότερους ακροατές στο ευρωκοινοβούλιο από τον Αλέξη Τσίπρα.

Αποχώρηση διαμαρτυρίας του Νότη Μαριά

Από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αποχώρησε ο πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Άλλος Δρόμος» ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ.

«Πρόκειται για μια φιέστα προκειμένου να στηριχθεί η κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών που υπέγραψε ο Ζάεφ με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμένου» δήλωσε ο ευρωβουλευτής για να προσθέσει: «Καταγγέλλω την παρουσία Ζάεφ στην Ευρωβουλή και δεν πρόκειται με την παρουσία μου να νομιμοποιήσω τις σπονδές στον Ζάεφ και στην κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών».

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα