back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

To Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει για επιβολή μέτρων στην Ουγγαρία

Διαβάστε επίσης

Ημέρα – ορόσημο η σημερινή στο Στρασβούργο. Για πρώτη φορά στα χρονικά τα 750 μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα αποφασίσουν για την επιβολή μέτρων σε ένα κράτος – μέλος.

Η ψηφοφορία αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 7 σε βάρος της Ουγγαρίας η οποία κατηγορείται για υπονόμευση των ευρωπαικών αξιών, όσον αφορά τη στάση της στο μεταναστευτικό.  Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αναμένεται να αποφασίσουν για την έναρξη της προκαταρκτικής φάσης του άρθρου 7 που αφορά στην παραβίαση του κράτους δικαίου σε βάρος της Ουγγαρίας, γεγονός που ενδέχεται να οδηγήσει στην αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Βουδαπέστης στην ΕΕ.

Θα προηγηθεί η ομιλία απερχόμενου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση και το μέλλον της ΕΕ.

Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου παρουσιάζεται η έκθεση Sargentini.  Η έκθεση που είχε συντάξει για την Ουγγαρία η Ολλανδή ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τζούντιθ Σαρτζεντίνι καταγράφει έναν μακρύ κατάλογο “ανησυχιών”.  Αφορούν την παραβίαση των ελευθεριών και των αξιών της ΕΕ από τη Βουδαπέστη  σε βάρος του Τύπου, των πανεπιστημίων, των μειονοτήτων, των μεταναστών, αλλά και τη διαφθορά και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.

“Θα αφήνατε μια κυβέρνηση να χλευάζει χωρίς συνέπειες τις αξίες στη βάση των οποίων οικοδομήθηκε η ΕΕ; Ή θα κάνετε κάτι ώστε οι αξίες αυτής της Ένωσης να μην είναι απλώς λέξεις γραμμένες σε ένα κομμάτι χαρτι;” ρωτά η Σαρτζεντίνι τους συναδέλφους της.

Η ΝΔ υπερψηφίζει την έκθεση

«Η Νέα Δημοκρατία θα υπερψηφίσει την έκθεση Sargentini που καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ενεργοποιήσει την προβλεπόμενη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ουγγαρίας, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης για την ΕΕ κατά της Ουγγαρίας, λόγω των συνεχών παραβιάσεων των ευρωπαϊκών αξιών από την κυβέρνηση Όρμπαν.

«Δεν πρόκειται να δεχθούμε συμβιβασμούς σε ό,τι αφορά τον πυρήνα των δημοκρατικών αξιών και αρχών μας», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Ορμπάν : “Eκβιασμός φιλομεταναστευτικών δυνάμεων”

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν στηλίτευσε χθές  στο Στρασβούργο τον «εκβιασμό» των φιλομεταναστευτικών δυνάμεων εναντίον της χώρας του, σε μια επιθετική ομιλία που εκφώνησε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Όρμπαν υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη έκθεση προσβάλλει “την τιμή της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού”, και πρόσθεσε: “Οι ουγγρικές αποφάσεις λαμβάνονται από τους ψηφοφόρους”. Εκτίμησε εξάλλου ότι η χώρα του “τιμωρείται” επειδή είχε “διαφορετικό” όραμα όσον αφορά “τη χριστιανική φύση της Ευρώπης”, τον “ρόλο των εθνών”, ή ακόμη “τα μεταναστευτικά ζητήματα”.

Tη συγκρότηση κοινής πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με το κόμμα FIDESZ του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, πρότεινε ο Aυστριακός ακροδεξιός αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε την ίδια ώρα που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του κόμματος του Όρμπαν από τις τάξεις του.

«Προσκαλώ με ιδιαίτερη ικανοποίηση τον Ούγγρο πρωθυπουργό, Βίκτορ Όρμπαν και το κόμμα του να εργαστούμε μαζί για το μέλλον σε μια κοινή πολιτική ομάδα της ΕΕ!», δήλωσε ο Στράχε σε ανάρτησή του στο Facebook. Στράχε και Όρμπαν τάσσονται υπέρ της υιοθέτησης μιας πιο σκληρής γραμμής έναντι των μεταναστών και των προσφύγων στην Ευρώπη.

Αυστρία: Υπέρ της πρότασης οι Συντηρητικοί

Οι συντηρητικοί της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσουν υπέρ μιας πρότασης η οποία διαπιστώνει πως η Ουγγαρία παραβιάζει κατ΄εξακολούθηση τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε αργά χθες ο συντηρητικός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η απόφαση αυτή είναι ασυνήθιστη για τον Κουρτς δεδομένων των στενών σχέσεών του με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν, που είναι και αυτός υποστηρικτής της σκληρής γραμμής όσον αφορά το μεταναστευτικό.

O Κουρτς εμφανίστηκε να προτείνει ότι και άλλες χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης πρέπει να αντιμετωπίσουν τη διαδικασία του Άρθρου 7.

«Δεν πρέπει μόνο να ρίξουμε μια στενότερη ματιά στην Ουγγαρία αλλά όταν βλέπουμε την κατάσταση στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, όπου πρόσφατα σημειώθηκε δολοφονία ενός δημοσιογράφου, και εκεί επίσης πρέπει να δούμε από πολύ κοντά» είπε.

Newsroom Αθήνα 9.84

 

 

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα