back to top
24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

24.8 C
Athens
Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Ενιαία συνοριοφυλακή αναγγέλει ο Γιούνκερ

Διαβάστε επίσης

Η δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και η μετατροπή του ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης σε κοινοτική αρμοδιότητα, είναι τα δύο από τα θέματα που θα αναφερθεί στην ομιλία του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018.

Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Pais, η οποία προσθέτει πως η ομιλία του προέδρου Γιούνκερ θα περιέχει την πρόταση έγκρισης διαφόρων νομοθετικών πρωτοβουλιών όπως η δημιουργία μίας ενιαίας υπηρεσίας φύλαξης συνόρων και ακτοφυλακής, στην οποία θα εκχωρηθούν δικαιώματα και αρμοδιότητες, τις οποίες μέχρι σήμερα έχουν μόνο οι αρχές των ανεξάρτητων κρατών – μελών της Ε.Ε.

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες της νέας υπηρεσίας θα είναι οι παρεμβάσεις σε τρίτες χώρες, καθώς και η συμμετοχή σε επιχειρήσεις επαναπροώθησης παράνομων μεταναστών. Αξίζει να σημειωθεί πως παρόμοια πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εδώ και χρόνια, μα ποτέ οι διαβουλεύσεις δεν προχώρησαν, λόγω των επιφυλάξεων και των φόβων πολλών χωρών, ιδιαίτερα του ευρωπαϊκού νότου, περί εκχώρησης κυριαρχικών τους δικαιωμάτων σε ένα τόσο λεπτό και ευαίσθητο ζήτημα.

Σύμφωνα με την El Pais η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβληματίζεται πολύ μετά την τελευταία μεταναστευτική κρίση, η οποία προκλήθηκε από την άρνηση της Ιταλίας να επιτρέψει την αποβίβαση ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα. Η κρίση αυτή έδειξε ότι η διαχείριση των μεταναστευτικών ρευμάτων σε εθνικό επίπεδο δεν λειτουργεί και πρέπει να αντικατασταθεί από κεντρική διαχείριση.

Εάν λάβει το πράσινο φως, η πρόταση θα αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα στην ομοσπονδιακή εξωτερική επιτήρηση, γράφει ο El País, σημειώνοντας ότι η δημιουργία της Frontex το 2004 και η ενίσχυση της το 2016 με τη δημιουργία ευρωπαϊκής υπηρεσίας συνόρων εξακολουθεί να υπόκειται έλεγχο των εθνικών αρχών. Ευρωπαϊκές πηγές, τόνισαν στην εφημερίδα πως στην πραγματικότητα η διακρατική συνεργασία δεν ξεπέρασε ποτέ το στάδιο του συντονισμού και της διαχείρισης των πληροφοριών.

Σήμερα η ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, διαθέτει περίπου 1.500 στελέχη και η δράση τους εξαρτάται από την αίτηση των χωρών μελών για συνδρομή και συνεργασία με τις αντίστοιχες εθνικές δομές, οι οποίες, συνολικά στο ευρωπαϊκό έδαφος, αριθμούν περί τις 100.000.

Οι Βρυξέλλες προ μερικών μηνών είχαν προτείνειτ την αύξηση του αριθμού των αντρών της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε 10.000 πριν από το 2020, ενώ αν υιοθετηθεί η πρόταση Γιούνγκερ της προσεχούς Τετάρτης, τότε θα αποκτήσει κεντρική διοίκηση και διευρυμένες αρμοδιότητες και εξουσίες.

Η El Pais αναφέρει πως σύμφωνα με τις πληροφορίες της, ο Γιούνκερ στην ομιλία του θα προτείνει την ταυτόχρονη δημιουργία διαδρόμων νόμιμης μετανάστευσης, προκειμένου να διευκολυνθεί η είσοδος στην Ευρώπη μέσω ελεγχόμενων διαύλων. Η πρόταση αυτή όμως δεν θα τύχει νομικής επικύρωσης, μα θα παρουσιαστεί ως μέτρο για την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Πηγή: Euractiv

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα