back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αντίστροφη μέτρηση για την επίσκεψη Μητσοτάκη στη ΔΕΘ – Tι απαντά η ΝΔ στις εξαγγελίες Τσίπρα

Διαβάστε επίσης

Στην  επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το προσεχές σαββατοκύριακο, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία επιχειρεί να αποδομήσει την συνολική επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού και ετοιμάζεται να παρουσιάσει το δικό της σχέδιο που, όπως λένε στην Πειραιώς, θα είναι συνεκτικό και πλήρως κοστολογημένο.

Αντιθέτως θεωρούν ότι για τα μέτρα που εξήγγειλε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός για τα επόμενα 4 χρόνια «δεν υπάρχει καμία κοστολόγηση»  και αυτό συνιστά “άλλο ένα δείγμα της κυβερνητικής ανευθυνότητας”, όπως λένε χαρακτηριστικά.

Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένει από την κυβέρνηση να εξειδικεύσει και να ανακοινώσει το κόστος των μέτρων ώστε και η ίδια να τοποθετηθεί συγκεκριμένα σε σχέση με το ποια εξ’ αυτών θεωρεί ότι “έχει νόημα να τα συζητήσει και ποια υπονομεύουν την πορεία της χώρας”. Η πρώτη γενική προσέγγιση πάντως είναι ότι” τα περισσότερα απ όσα είπε ο πρωθυπουργός και κυρίως όσα σχετίζονται με προσλήψεις κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση”.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δηλώσει πριν από λίγες ημέρες ότι οι εξαγγελίες του κ.  Τσίπρα που αφορούν στα επόμενα χρόνια,  δεν θα δεσμεύουν τη ΝΔ η οποία θα εφαρμόσει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις με ταυτόχρονη μείωση δημοσίων δαπανών, ενώ προβλέπει και επιτάχυνση στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων με στόχο προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους  100 δις τα επόμενα 4 χρόνια.

  Το γαλάζιο “πακέτο”  περιλαμβάνει μείωση ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από 20% σε 15% εντός τετραετίας, μείωση ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε δύο χρόνια, μείωση φόρου επιχειρήσεων από 29% σε 20% σε μία διετία, εισαγωγικό συντελεστή 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000, μείωση φόρου στα μερίσματα από 15% σε 5% και του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

Σε ότι αφορά το κοινωνικό πακέτο έχει ως βάση την αύξηση των πόρων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε 1 δις και προβλέπει αύξηση των δικαιούχων του επιδόματος ανεργίας και την δέσμευση «κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».

Ο πρόεδρος  της ΝΔ θα εξειδικεύσει ακόμη περισσότερο και την γαλάζια πρόταση τριών πυλώνων για το Ασφαλιστικό,  η οποία έχει δεχθεί πολύ έντονη κριτική από την κυβέρνηση, ενώ η Πειραιώς καταλογίζει στον πρωθυπουργό ότι «προσπάθησε να διαστρεβλώσει μια φράση του βουλευτή Κ.  Καραγκούνη», για τον οποίο σημειώνουν ότι «ποτέ δεν έφερε ως υπόδειγμα οικονομικής πολιτικής τον Πινοσέτ”.

Σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα στις συντάξεις «εφαρμόζεται με διάφορες παραλλαγές πολλές  χώρες, εδώ και χρόνια. Από την Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία,  μέχρι τη Νορβηγία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Όπως διευκρινίζεται από γαλάζιες πηγές, στο σύστημα που προτείνει η ΝΔ ο  ΕΦΚΑ θα εξακολουθήσει να είναι ο φορέας για τον πρώτο πυλώνα που θα είναι υποχρεωτικός, δημόσιος και αναδιανεμητικός. Στο δεύτερο πυλώνα, που θα είναι επίσης υποχρεωτικός, οι πολίτες θα αποταμιεύουν σε ένα προσωπικό τους «κουμπαρά» μέρος των εισφορών τους μπορώντας να επιλέξουν είτε έναν δημόσιο φορέα, είτε ιδιωτικά συνταξιοδοτικά ταμεία.  Τέλος, όποιος επιθυμεί, θα μπορεί προαιρετικά να επιλέξει τον τρίτο πυλώνα, και συμπληρωματική ιδιωτική ασφάλιση. «Δηλαδή κάτι που γίνεται ούτως ή άλλως σήμερα, καθώς όποιος το επιθυμεί μπορεί να έχει επιπλέον ασφάλιση σε ιδιωτικές εταιρείες», σημειώνουν στη ΝΔ.

  Αναφορικά με όσα είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη τύπου, η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει ότι η Ελλάδα  σήμερα δεν μπορεί να ξαναβγεί στις αγορές καθώς το επιτόκιο δανεισμού παραμένει στο 4,5%,  γεγονός που «από μόνο του αποδεικνύει ότι το πρόγραμμα Τσίπρα απέτυχε παταγωδώς». Εκτιμά μάλιστα πως το επιχείρημα ότι το επιτόκιο δανεισμού είναι υψηλό λόγω εξωγενών παραγόντων δεν ευσταθεί  διότι «αντίστοιχες πιέσεις δεν έχουν δεχθεί και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος».

Όσον αφορά το “μαξιλαράκι”, γαλάζια στελέχη υπογραμμίζουν ότι “υπάρχει μόνο ως απόδειξη ασφαλείας”  και προειδοποιούν πως “αν τυχόν αναγκαστούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες της χώρας, τα ήδη πολύ υψηλά επιτόκια θα εκτιναχθούν ακόμη περισσότερο»

Η τρέχουσα εβδομάδα βρίσκει ολόκληρο το γαλάζιο στελεχιακό δυναμικό σε περιοδείες στη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο ενός προγράμματος δράσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και περιλαμβάνει πάνω από 250 στοχευμένες επισκέψεις κλιμακίων του κόμματος, 17 κεντρικές εκδηλώσεις σε όλους τους νομούς και 13 μεγάλες εκδηλώσεις των Γραμματειών στο ν. Θεσσαλονίκης.

Βασικός στόχος της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ θα είναι να πείσει ότι το σχέδιο της ΝΔ μπορεί να οδηγήσει σε ρυθμούς ανάπτυξης 4% τα επόμενα χρόνια. Όπως υποστηρίζουν στην Πειραιώς πρόκειται για “συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και αξιόπιστο σχέδιο δυναμικής επανεκκίνησης της οικονομίας” που στόχο έχει να την απελευθερωσει ” από την υπερφορολόγηση, τις βαριές ασφαλιστικές εισφορές, τον κρατισμό, τις συντεχνιακές λογικές και την γραφειοκρατία”.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα