back to top
17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

17.9 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι παροχές Τσίπρα στη ΔΕΘ : Μειώσεις φόρων, παροχές σε ευπαθείς ομάδες, αύξηση μισθών, προσλήψεις

Διαβάστε επίσης

Φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως μείωση του ΕΝΦΙΑ και των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις, στοχευμένες παροχές για τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του πληθυσμού αλλά και αύξηση του κατώτατου μισθού με ορίζοντα πάντως υλοποίησης των μέτρων την τετραετία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σήμερα  από το βήμα της 83ης ΔΕΘ.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός μέχρι τέλος του έτους, νομοθετείται η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα φτάσει εως και 50% για 1,2 εκ χαμηλές περιουσίες και 30% μεσοσταθμικά.

Η μείωση θα γίνει σε δυο φάσεις, από 1/1/19 η πρώτη και από 1/20 η δεύτερη.

Ενώ παράλληλα θα αλλάξει και η δομή του φόρου ώστε να γίνει πιο αναλογικός πιο δίκαιος.
Από την 1/1/19 και σε βάθος τετραετίας, μειώνουμε επίσης τη φορολογία των επιχειρήσεων κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, από 29% που είναι σήμερα, στο 25%.

Μείωση συντελεστών φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγγειλε από την 1η Ιανουαρίου του 2021 την αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ, με μείωση κατά δύο μονάδες του μεγάλου συντελεστή, από 24% σε 22% και του μικρού από 13% σε 12%.
Επίσης από 1/1/19, όπως είπε, μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, με εισόδημα πάνω από 7.000 ευρώ, μειώνοντας έως και 35% το συντελεστή για την κύρια σύνταξη από 20% σε 13,3 %.  Αντίστοιχη μείωση εώς και 35% θα ισχύει και για τους αγρότες.
Επιπλέον λαμβάνεται πρόσθετη μέριμνα για όλους τους μηχανικούς, γιατρούς, δικηγόρου, μειώνονται τις εισφορές για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ στο ελάχιστο που ισχύει σήμερα, δηλαδή τα 64,5 ευρώ/μήνα.

Αναδρομικά σε ένστολους, δικαστικούς και πανεπιστημιακούς ύψους 1 δισεκ.

Μέχρι το τέλος του έτους, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ.

Προσλήψεις στην παιδεία

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού για την ενίσχυση της Ειδικής Αγωγής στα Δημόσια σχολεία.
Ο πρωθυπουργός εξάλλου εξήγγειλε 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού, «ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να ενισχύσουμε και να μονιμοποιήσουμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που αφορά δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες».

Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος σε ανενεργές επιχειρήσεις

Επίσης ανακοίνωσε την από 1/1/19 κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ, καθώς και για τις ανενεργές επιχειρήσεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, με ποσά από 70 εως 200 ευρώ το μήνα, με εισοδηματικά κριτήρια για τουλάχιστον 300.000 οικογένειες.
«Μέχρι το τέλος του έτους, λοιπόν, καταβάλλουμε σε ένστολους των σωμάτων ασφαλείας και των ενόπλων δυνάμεων, καθώς και σε δικαστικούς και πανεπιστημιακούς, αναδρομικά ύψους συνολικά 1 ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Καλωσορίζοντας την αντιπροσωπεία των Ηνωμένων Πολιτειών που είναι φέτος η τιμώμενη χώρα ευχήθηκε η συμμετοχή να είναι το έναυσμα για ακόμη στενότερη συνεργασία, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να συμμετάσχουν «στην μεγάλη προσπάθεια για την Ελλάδα του μέλλοντος».

«Τρία χρόνια μετά τη δύσκολη συμφωνία του Αυγούστου του 2015, είναι η πρώτη φορά που μπορώ να σας πω με απόλυτη σιγουριά ότι δικαιωθήκαμε», τόνισε. «Παρά τις κριτικές, παρά τις φουρτούνες και τις αναταράξεις, την πολεμική, ακόμα και την υπονόμευση, αποδείχθηκε από τα ίδια τα πράγματα ότι κάναμε το σωστό».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «η Ελλάδα σήμερα είναι πλέον μια χώρα διαφορετική. Μια χώρα που μετά την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια πατάει ξανά στα πόδια της, στηρίζεται ξανά στις δικές της δυνάμεις και το κυριότερο μπορεί να κοιτάξει το μέλλον με αυτοπεποίθηση και με σιγουριά».

«Σήμερα σε αυτήν την ιστορική 83η ΔΕΘ, δεν ήρθα εδώ για να σας μοιράσω παροχές. Ήρθα για να μοιράσω και να μοιραστώ μαζί σας όραμα», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Με νομοθετική ρύθμιση νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ

Όπως εξήγγειλε ο πρωθυπουργός άμεσα με νομοθετική ρύθμιση,  παραχωρείται ο χώρος του στρατοπέδου στην Άνω Τούμπα για να αποκτήσει ο ΠΑΟΚ “το γήπεδο Ευρωπαϊκών προδιαγραφών που αξίζει τόσο στην ιστορία του όσο και στη πόλη της Θεσσαλονίκης” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας

Η ανάκαμψη

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

* Για έξι συνεχόμενα τρίμηνα σημειώνει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης,

* Η ανεργία από το 27% που βρισκόταν το 2015 έφτασε στο 19,1% τον περασμένο Ιούνιο και το 70% από αυτές είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης.

* Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, ο δείκτης οικονομικού κλίματος, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους εδώ και πολλά χρόνια.

* Οι εξαγωγές, η βιομηχανική παραγωγή, η κατανάλωση των νοικοκυριών και το λιανικό εμπόριο βρίσκονται επίσης σε ανοδική τροχιά.

* Οι ξένες άμεσες επενδύσεις το 2017 σημείωσαν ρεκόρ δεκαετίας με 3,6 δισ. καθαρές εισροές.

* Η χώρα όχι μόνο επιτυγχάνει τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων αλλά και τις τρεις τελευταίες χρονιές, τους υπερβαίνει κατά πολύ, κάτι που αναμένεται και φέτος.

Δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους συμφωνημένους στόχους και για τα επόμενα χρόνια, να μην επιτρέψουμε η Ελλάδα να γυρίσει πίσω στην εποχή των ελλειμμάτων και του δημοσιονομικού εκτροχιασμού», ενώ σημείωσε ότι «δεν είναι όμως μόνο τα δημόσια οικονομικά που εξυγιάνθηκαν, είναι και ο άλλος μεγάλος βραχνάς, ο μεγάλος κόμπος του δημόσιου χρέους που επιλύθηκε».

Παράλληλα, εν μέσω των αναταράξεων στις διεθνείς αγορές υποστήριξε ότι «οι πρόσκαιρες αναταράξεις στις αγορές από εξωγενείς παράγοντες, δε μας ανησυχούν, για τουλάχιστον δυόμισι χρόνια από σήμερα, χάρη στο μαξιλάρι ρευστότητας που η χώρα έχει εξασφαλίσει για τις χρηματοδοτικές της ανάγκες μέχρι και το 2020».

Η δίκαιη ανάπτυξη

Περιγράφοντας ως βασικό στόχο τη «δίκαιη Ανάπτυξη» έθεσε ως πρώτο στόχο την «ανάκτηση της εργασίας» με μείωση της ανεργίας στο 10% εντός της επόμενης πενταετίας.

Όπως είπε αυτό απαιτεί πολιτικές που στηρίζονται βασικά σε δύο πυλώνες:

Πρώτον: Στη στήριξη των επενδύσεων και τη διαρκή εμβάθυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεις.

Δεύτερον: Στη προστασία της μισθωτής εργασίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να κάνει ότι απαιτείται για «μια επενδυτική έκρηξη στην Ελλάδα με στόχο στην επόμενη διετία να έχουμε καταφέρει να επιστρέψουμε στην επενδυτική βαθμίδα.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνει πρώτα και κύρια στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της δημιουργίας φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος, δήλωσε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας ότι το διοικητικό χάος, οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων, η ανυπαρξία θεσμών και η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών δεν ήταν αποτέλεσμα της ανικανότητας του παλιού πολιτικού συστήματος αλλά επιλογή γιατί έτσι μπορούσαν να ανθίσουν οι πρακτικές της διαφθοράς, του πελατειακού κράτους και της αναξιοκρατίας.

Μεταρρυθμίσεις σε έξι τομείς

Έξι κρίσιμοι τομείς, στους οποίους ήδη υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις είναι οι εξής:

1) Η δημόσια διοίκηση: Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων, την ολοκλήρωση της μετάβασης στο Ψηφιακό Δημόσιο του 21ου αιώνα, την εφαρμογή ενός νέου θεσμικού πλαισίου για διαφάνεια στις προμήθειες και τα έργα του δημοσίου.

2) Η λειτουργία των επιχειρήσεων: Και η προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών για την σύσταση και αδειοδότησή τους, με τη νέα διαδικασία ηλεκτρονικής αδειοδότησης επιχειρήσεων που μέχρι το τέλος του 2018 θα έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεω, με το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Άσκησης Οικονομικών Δραστηριοτήτων και Ελέγχων του οποίου η λειτουργία αναμένεται εντός του 2019.

3) Η δικαιοσύνη: Με προσπάθεια για την επιτάχυνση της απονομής της, με έμφαση στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη

4) Ο χωροταξικός σχεδιασμός: Με την προώθηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων, την κύρωση των δασικών χαρτών που θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2019, την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου μέχρι το 2021

5) Οι δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Με τον πλήρη ανασχεδιασμό των χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την έρευνα και την καινοτομία και τη σύνδεση με την παραγωγή, τη δημιουργία του μεγαλύτερου ταμείου συμμετοχών πανευρωπαϊκά για την ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων με κονδύλια ύψους 500 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση του Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ με κονδύλια ύψους 410 εκατ. ευρώ.

6) Την αντιστροφή του brain drain και η καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Επ αυτού ο πρωθυπουργός μίλησε για στοχευμένες πρωτοβουλίες τονίζοντας ότι «από το 2019 και για τα επόμενα δύο έτη χορηγούμε κίνητρα με τη μορφή εισφοροαπαλλαγών και φοροαπαλλαγών για τους νέους επιστήμονες που θα επιστρέψουν στη χώρα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα