back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eφη Αχτσιόγλου: “Βαθειά αντικοινωνικό το σχέδιο Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση. Προέβαλε την ανταποδοτικότητα ως κυρίαρχη προτεραιότητα , ενώ απέρριψε τον αναδιανεμητικό της χαρακτήρα. Ποιος θα εγγυηθεί αξιοπρεπείς συντάξεις στους εργαζόμενους στα χρόνια της κρίσης;”

Διαβάστε επίσης

Η Υπ Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Η στάση των 2 “με τον Αρη Τόλιο.

Αναλυτικά:

                             *ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Αρης Τόλιος: Στην Θεσ/νίκη και στη ΔΕΘ θα έχετε την τιμητική σας γιατί το δικό σας “πακέτο” κυριαρχεί και στις εξαγγελίες και στους πολιτικούς καυγάδες. Το θέμα είναι εάν αυτές οι υποσχέσεις πατούν γερά στα πόδια τους ή τελούν υπό την αίρεση των θεσμών και των συμφωνιών που έχει υπογράψει η κυβέρνηση;

Εφη Αχτσιόγλου: “Η πλειονότητα των έργων για τα οποία είχαμε δεσμευτεί, αναφορικά με την προστασία της μισθωτής εργασίας, είναι ήδη σε ισχύ.

Αφορούν σύνολο μέτρων για τη θωράκιση των εργασιακών δικαιωμάτων έναντι της απλήρωτης, της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, τα οποία θεσμοθετήθηκαν και ήδη εφαρμόζονται στους εργασιακούς χώρους, μέσω της παρουσίας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Αφορούν στην επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που ισχύουν μετά από την 21η Αυγούστου και ήδη επεκτείναμε τις 4 πρώτες, ενώ έπονται και άλλες,καλύπτοντας περισσότερους από 75 χιλιάδες εργαζόμενους σε πολλούς κλάδους. Θα επεκταθούν σε 20 κλαδικές ισχύουσες συμβάσεις.  Επίσης,αρχίζουμε άμεσα τις σχετικές διαδικασίες αναφορικά με την άλλη κεντρική μας δέσμευση για αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων, όχι μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων,αλλά και της αύξησης του κατώτατου μισθού.Σε 4 μήνες θα καταλήξουμε σε μια υπουργική απόφαση που θα αυξάνει τον κατώτατο μισθό ο οποίος θα ισχύσει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις.”

                      *ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

Αρης Τόλιος: Για τις περικοπές συντάξεων έχετε περιγράψει ότι θα έχουμε καθαρότερη εικόνα έως τις αρχές Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένη εικόνα για το τι ακριβώς θέλει; Είναι υπέρ του να καταργηθούν η μπορεί να κάνει και κάποιου άλλου είδους πρόταση για αυτό;

Εφη Αχτσιόγλου: “Το μέτρο, όπως έχει ψηφιστεί, μέσα στο 2019,αφορά στην απομείωση της προσωπικής διαφοράς, άρα δεν αφορά όλους τους συνταξιούχους, ενώ έχει συγκεκριμένο ταβάνι και το ποσοστό κυμαίνεται ανάλογα με το ύψος της προσωπικής διαφοράς. Η κυβέρνηση και κατά τη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, έχει υποστηρίξει ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν είναι αναγκαίο ούτε δημοσιονομικά, για την επίτευξη των πρωτογενών πλεονασμάτων, ούτε και διαρθρωτικά και εδώ είναι το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Υποστηρίξαμε ότι δεν είναι αναγκαία περαιτέρω μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης για να καταστεί βιώσιμο το Ασφαλιστικό Σύστημα, μετά τη μεταρρύθμιση που έγινε.”

Αρης Τόλιος: Αυτά όμως δεν έγιναν αποδεκτά και το ερώτημα είναι ότι αν η κυβέρνηση πάει με τέτοιο πακέτο, η κατάργηση θα πάει ενδεχομένως με κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στο θέμα της προσωπικής διαφοράς.

Εφη Αχτσιόγλου: ”Η διαφορά σε σχέση με το τότε έγκειται στο ότι πρώτον, αποδεικνύονται αυτά που υποστηρίζαμε-τότε- με όρους επιχειρηματολογίας, ότι δηλαδή επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί για το 2018 και αντίστοιχες θα είναι οι προβλέψεις για το 2019. Δεύτερον, διαρθρωτικά, η προβολή σε σχέση με την βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού Συστήματος είναι απολύτως συγκεκριμένη και από τους ευρωπαικούς θεσμούς, δηλαδή το αντίστοιχο Working Group της Koμισιόν. Αρα αποδεικνύονται εμπράκτως τα δύο κύρια επιχειρήματά μας.”

Αρης Τόλιος: Σε περίπτωση που αυτά τα επιχειρήματα δεν περπατήσουν, όπως θα ήθελε η κυβέρνηση, θα ήταν καλοδεχούμενη μια αναστολή του μέτρου;

Εφη Αχτσιόγλου: “Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε εκτός μνημονίου, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται πλέον για τις πολιτικές, αλλά μόνον ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, οι οποίοι παρακολουθούνται μέσω της εποπτείας των θεσμών. Επίσης, στην ΕΕ διαμορφώνεται πολιτικά μια συναίνεση και μια ευνοικότερη πολιτική στάση σε σχέση με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κάτι κανονισμένο, εκτιμώ όμως ότι είναι ευνοικό το περιβάλλον ώστε να μην προχωρήσουμε σε περαιτέρω επιβαρύνσεις των συνταξιούχων, που ήδη έχουν επιβαρυνθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.”

                        *ΓΙΑ ΤΗ 13η ΣΥΝΤΑΞΗ

Αρης Τόλιος: Η 13η σύνταξη έρχεται ως εναλλακτική των περικοπών ή πακέτο με αυτές;

Εφη Αχτσιόγλου:” Μέριμνά μας είναι όσο βελτιώνονται τα οικονομικά του ΕΦΚΑ, τόσο ευνοικές παρεμβάσεις να κάνουμε για ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Το αποδείξαμε με ρυθμίσεις είτε για την τακτοποίηση των οφειλών ασφαλισμένων, είτε για τη διαγραφή αμφισβητούμενων οφειλών και με επιστροφές στους συνταξιούχους παρανόμως παρακρατηθεισών εισφορών υγείας από προηγούμενες κυβερνήσεις. Μπορούμε να κάνουμε θετικές παρεμβάσεις σιγά-σιγά, στο μέτρο βελτίωσης των οικονομικών του ΕΦΚΑ. Εκεί εντάσσεται η 13η σύνταξη.”

                       *ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Αρης Τόλιος: Το θέμα που έχει δημιουργηθεί και με τις πρόσφατες αντιδράσεις της ΝΔ ,για την προσωπική διαφορά, δείχνει -ενδεχομένως-ότι ο νόμος Κατρούγκαλου έχει σοβαρά θέματα στην προσπάθεια να δώσει λύσεις στο ασφαλιστικό .

Εφη Αχτσιόγλου: “Βαθειά αντικοινωνικό σχέδιο,το σχέδιο του Μητσοτάκη για την κοινωνική ασφάλιση. Προέβαλε την ανταποδοτικότητα ως το πρώτο που πρέπει να γίνει, απορρίπτοντας τον αναδιανεμητικό της χαρακτήρα. Είπε δηλαδή ότι το σύστημα ως έχει με το νόμο 4387 δεν είναι ανταποδοτικό και απέκλεισε το ρόλο της ασφάλισης και ως αναδιανεμητικού παράγοντα. Ποιος όμως θα εγγυηθεί αξιοπρεπείς συντάξεις στους εργαζόμενους στα χρόνια της κρίσης, που δεν αποτελεί δική τους ευθύνη να μην έχουν έναν κανονικό εργασιακό βίο,αν είχαμε απολύτως ανταποδοτικό σύστημα;

Υποστήριξε ακόμη, ότι η επικουρική ασφάλιση θα μπορούσε να περάσει εξ ολοκλήρου στις ιδιωτικές εταιρίες. Αυτό όμως δεν απαντά στο ερώτημα το πως θα πληρώνονται οι σημερινοί 1,5 εκατομ. επικουρικοί συνταξιούχοι και στο ποιος θα εγγυηθεί στους 2,5 εκατομ. επικουρικούς ασφαλισμένους ότι θα πάρουν επικουρική, εφόσον δεν θα υπάρχουν υποχρεωτικότητα και κρατική πρόνοια για τη χορήγησή τους; Μίλησε ο κ Μητσοτάκης και για μια οριζόντια περικοπή εισφορών στο 15%. Ετσι, θα δημιουργηθεί μια μαύρη τρύπα 2 δις ετησίως στα ασφαλιστικά ταμεία

*ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΟΣ, ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ

Υπάρχει για το 2019 αποτυπωμένος δημοσιονομικός χώρος άνω των 750 εκατομμυρίων, όπως προβλέπει το μεσοπρόθεσμο, πλέον της επίτευξης των στόχων για πλεόνασμα 3,5%.Ο στόχος αυτός επεκτείνεται έως και το 2022.

Ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα εξειδικεύσει σε στοχευμένες κοινωνικές πολιτικές. Θα έχει να κάνει με δέσμη φορο-ελαφρύνσεων, εισφορο-ελαφρύνσεων και κοινωνικών παροχών, που θα ακουμπούν την ευρεία κοινωνική πλειοψηφία και τα μεσαία στρώματα.”

  • Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση -εφόσον χρειαστεί- σκέπτεται να καταργήσει την προσωπική διαφορά, η κυρία Αχτσιόγλου απάντησε:

“Ηδη εφαρμόζεται από φέτος ένα από τα βασικά αντίμετρα για το ενισχυμένο οικογενειακό εισόδημα. Μέσα στο 2019 θα συνεχίσει η υλοποίηση των αντίμετρων που αφορούν στους παιδικούς σταθμούς και στην επέκταση των σχολικών γευμάτων.Σε σχέση με τα άλλα κρίσιμα καλύτερα να περιμένουμε τις Πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ.”

                 

              *ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΧΗΡΕΙΑΣ

Η θεμελίωση του δικαιώματος για σύνταξη λόγω θανάτου, συνιστά μια νέα σύνταξη. Ως εκ τούτου υπολογίζεται με τους ισχύοντες κανόνες, όταν κάποιος καθίσταται χήρος ή χήρα , τη στιγμή δηλαδή κατά την οποία θεμελιώνεται αυτό το δικαίωμα. Αυτό ίσχυε πάντα, αυτό ισχύει και σήμερα. Θεμελιώσαμε κατώτατο ποσό σύνταξης,για να μην πέφτει χαμηλά αυτή η σύνταξη, καθορίσαμε ξεχωριστό ποσό για τα ανήλικα παιδιά και ευμενείς ρυθμίσεις για τα τέκνα που σπουδάζουν και θεμελιώσαμε ισχυρά κίνητρα για εύρεση εργασίας από χήρους ή χήρες. Μένουν όμως και άλλα να γίνουν, δεν λέω ότι το έχουμε λύσει.”

                                    «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα