back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Η ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων λιτότητας την Αργεντινή ενόψει του τετ α τετ στη Νέα Υόρκη και τα νέα μεγέθη της τουρκικής οικονομίας για τον Αύγουστο συνηγορούν στο ότι οι δυο χώρες χαρακτηριστικά παραδείγματα των αναδυόμενων οικονομιών παραμένουν σε πορεία σοβαρών κλυδωνισμών.

Στο Μπουένος Άιρες στις 17:45 ώρα Ελλάδας, ο αργεντινός υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Νικολάς Ντουχόβνε ανακοινώσει νέους φόρους στους τομείς των μεταλλείων, των ορυχείων, στις εξαγωγές σόγιας, αλλά και αρκετά ακόμη οδυνηρά μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Πρόκειται για ένα νέο πακέτο μέτρων λιτότητας, με το οποίο ελπίζει να διορθώσει τη δημοσιονομική ανισορροπία που πυροδότησε τη νομισματική κρίση, την ελεύθερη πτώση του πέσο. Η ανακοίνωση θα γίνει λίγο πριν ο ΥΠ Οικονομικών αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου θα διαπραγματευθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ την πρόωρη εκταμίευση του υπολοίπου ποσού από  50 δισ. δολάρια στο πλαίσιο της αναθεώρησης των όρων της δανειακής σύμβασης που υπεγράφη τον Ιούνιο ανάμεσα στα δύο μέρη.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Clarín, πριν από τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, για να ανακοινώσει ευρύ ανασχηματισμό. Από τα 22 μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αναμένεται να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους τα 10.

Προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης σύμφωνα με την εφημερίδα της Αργεντινής θα είναι η μείωση του χρόνιου δημοσίου ελλείμματος, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό.

Παρά τη χορήγηση του δανείου των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή — η πρώτη δόση του οποίου, ύψους 15 δισεκ. δολαρίων, ήδη εκταμιεύθηκε και εν μέρει δαπανήθηκε — η κατάσταση για την ευάλωτη αργεντίνικη οικονομία συνέχισε να επιδεινώνεται.

Το Μπουένος Άιρες ζητεί έτσι να επιταχυνθεί η εκταμίευση των δόσεων. Για αυτό, προβλέπεται να δεσμευθεί ότι θα επιταχύνει τις προσπάθειες μείωσης του ελλείμματος.

Αφού κατάφερε να μειώσει το έλλειμμα από το 6% του ΑΕΠ το 2015 στο 3,9% το 2017, η κυβέρνηση μέχρι στιγμής προέβλεπε να το μειώσει στο 2,7% φέτος, στο 1,3% το 2019 και να καταρτίσει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020. Στην Αργεντινή πληθωρισμός απογειώνεται. παράλληλα, η οικονομία επιβραδύνει. Η κυβέρνηση προβλέπει ύφεση 1% το 2018, έπειτα από την ανάπτυξη με ρυθμό που πλησίασε το 3% το 2017.

Η πτώση της αγοραστικής δυνατότητας είναι γενικευμένη στη χώρα των 41 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου οι αυξήσεις των μισθών στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων αργούν και αδυνατούν να αντισταθμίσουν την άνοδο του πληθωρισμο;y.

Corriere della Sera: Ο Βέμπερ ανακοινώνει την Τετάρτη την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν

Με την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ ως υποψηφίου διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν επιχειρείται η μετάλλαξη του ΕΛΚ σε μια συντηρητική δύναμη με σαφή προσανατολισμό προς τα δεξιά και ικανή να προσελκύσει τον αυξανόμενο αριθμό Ευρωπαίων πολιτών που παρασύρεται από τις “σειρήνες της εθνικής κυριαρχίας” εκτιμά η ιταλική Corriere Della Sera.

Ο Βέμπερ επιθυμεί σκληρότερες πολιτικές για το μεταναστευτικό και αντιτίθεται στην πολυπολιτισμικότητα. Με αυτή την έννοια είναι ο ιδανικός υποψήφιος για να αποτελέσει μια γέφυρα για τη δεξιά που εκπροσωπεί ο Βίκτορ Όρμπαν, υποστηρίζει η ιταλική εφημερίδα.

Η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε να στηρίξει τον Βέμπερ, πρόεδρο της ΚΟ του ΕΛΚ, ως βασικό υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις ευρωεκλογές του 2019. Η απόφαση της Καγκελαρίου θέτει τον εκπρόσωπο του βαυαρικού CSU σε καλή θέση για να στοχεύσει στη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιουνκερ στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η είδηση επιβεβαιώθηκε από αρκετές γερμανικές και ευρωπαϊκές πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση ελήφθη την Τρίτη στην καγκελαρία του Βερολίνου κατά τη διάρκεια τριμερούς συνάντησης μεταξύ της Μέρκελ, του Βέμπερ και του προέδρου του ΕΛΚ, Τζοτζεφ Ντάουλ.

Ο Βέμπερ θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά του την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ενώπιον των βουλευτών της ΚΟ. Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιο για τη μάχη της επόμενης άνοιξης στις 8 Νοεμβρίου, στο Ελσίνκι. Η εκλογή ενός Γερμανού στην προεδρία της Επιτροπής αποτελεί στρατηγικό στόχο για την Μέρκελ, η οποία παραιτήθηκε από την υποψηφιότητα του Γενς Βάιντμαν στη σύνοδο κορυφής της ΕΚΤ, επικεντρώνοντας όλες τις προσπάθειες της για την ηγεσία του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Αλλά η επιλογή του Βέμπερ δεν είναι ακριβώς αυτή που επιθυμεί πραγματικά η Καγκελάριος, η οποία θα ήθελε αντ’ αυτού να προωθήσει τον πιστό συνεργάτη της Πέτερ Αλτμάιερ, νυν υπουργό Οικονομίας, γράφει η ιταλική εφημερίδα και προσθέτει: Με αυτή την έννοια, επιβεβαιώνεται η πολιτική αποδυνάμωση της Μέρκελ, που δεν είναι πλέον σε θέση να επιβάλει την ατζέντα της και τα ονόματα που επιθυμεί.

Για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ένας Γερμανός ετοιμάζεται να αναλάβει το πιο ισχυρό αξίωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ: είναι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, αντιπρόεδρος των Γερμανών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). “Ο Βαυαρός πολιτικός διερευνά τις πιθανότητες να γίνει ο πρώτος Γερμανός πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τον Βάλτερ Χολστάιν στη δεκαετία του 1960. Αλλά αντιμετωπίζει μεγάλα εμπόδια”, γράφει η γερμανική SZ.

Στην Ευρώπη πολιτικοί και τα κόμματά τους αρχίζουν από αυτήν την εβδομάδα να συζητούν τη διαδοχή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν ενόψει των ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο.

ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

-Την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ. Μετά τη συνάντηση, ο Βέμπερ αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

-Την επόμενη Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άγγελα Μέρκελ και οι Βαυαροί εταίροι τους (CSU) θα συζητήσουν για τον υποψήφιό τους.

-Ο Βέμπερ χρειάζεται την επίσημη υποστήριξη της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ. Την περασμένη εβδομάδα ο Βέμπερ συναντήθηκε με την Μέρκελ στο Βερολίνο. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, η Μέρκελ δεν έχει ουσιαστικά καμία αντίρρηση για το διορισμό του Βέμπερ ως υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αλλά αυτό δεν αρκεί για να γίνει δεκτή η υποψηφιότητά του από τα υπόλοιπα μέλη του ΕΛΚ.

“Ένας Γερμανός επικεφαλής της Κομισιόν δεν είναι κατ’ ανάγκην επωφελής για την καγκελάριο”, γράφει η SZ και προσθέτει: “Ειδικά στη νότια Ευρώπη, η δυσαρέσκεια για τη Γερμανία δεν εξαφανίστηκε με την κρίση του ευρώ. Δεδομένου ότι ο προερχόμενος από το Λουξεμβούργο Γιούνκερ ήταν πολύ μετριοπαθής, για την Μέρκελ ήταν μια καλή επιλογή. Είτε επρόκειτο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την κατανομή των προσφύγων ή την πολιτική των δασμών -η Μέρκελ ήταν πάντοτε σε θέση να βασίζεται στον Γιούνκερ σε βασικά ζητήματα. Την Τρίτη, οι δύο θα συναντηθούν στο Βερολίνο, και θα πρέπει επίσης να συζητήσουν τη διαδοχή Γιούνκερ. Ίσως η Μέρκελ να αφήσει να εξελιχθούν πρώτα τα πράγματα και να εγκαταλείψει τον Βέμπερ για να επωφεληθεί από άλλες αποφάσεις για πρόσωπα”, εκτιμά η γερμανική εφημερίδα .

Ο Βέμπερ έχει έντονο ανταγωνισμό στο ΕΛΚ

Ο Φινλανδός Αλεξάντρ Σταμπ, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήθελε να είναι ο υποψήφιος του ΕΛΚ για τη διαδοχή του Γιούνκερ. Άλλωστε ο Σταμπ έχει αυτό που δεν διαθέτει ο Βέμπερ: εκτελεστική εμπειρία, αφού έχει διατελέσει πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών. Όταν μιλάει με την Μέρκελ, τον Μακρόν και τους άλλους ηγέτες μπορεί να τους κοιτάει στα μάτια. Ο Σταμπ μιλάει και τις τρεις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. – Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά – με ευχέρεια, κάτι που δεν ισχύει για τον Βέμπερ. Η επιλογή του υποψηφίου του ΕΛΚ αναμένεται να γινει στο συνέδριο του κόμματος στις 7 και 8 Νοεμβρίου.

Οι υποψήφιοι των Σοσιαλδημοκρατών

Ακόμη και αν το EΛΚ είναι πιθανό να είναι ξανά η ισχυρότερη πολιτική δύναμη στις ευρωπαϊκές εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί επίσης να αποσπάσει τον επικεφαλής της Ευρ. Επιτροπής. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις μεγάλη θα είναι η άνοδος των λαϊκιστών στις ευρωεκλογές και συνεπώς ο διάδοχος του Γιούνκερ θα πρέπει να λάβει και τη στήριξη από τους Σοσιαλδημοκράτες. Η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών (S & D ) θέλει επίσης να δώσει τη μάχη με έναν δικό της, καλό υποψήφιο, ανέφεραν ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές στο Αθηναικό Πρακτορείο.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί είναι ο Επίτροπος για τις Νομισματικές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, η αντιπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς. Ο Μοσκοβισί δεν έχει πάντως μέχρι στιγμής την υποστήριξη από τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Το ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (S & D) έχει πάντως χρόνο για να επιλέξει τον δικό του υποψήφιο, καθώς το συνέδριό του θα γίνει στις 8 Δεκεμβρίου.

Ποιον θα προτείνει ο Μακρόν;

Αύριο Τρίτη, τα βλέμματα στρέφονται στο Παρίσι, όπου το κίνημα του προέδρου Μακρόν, “La Republique en marche” θα αναλύσει την ευρωπαϊκή του στρατηγική. Ο Μακρόν θα μπορούσε να προσελκύσει μέλη όλων των ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο και έτσι να αλλάξει τον συσχετισμό δυνάμεων. Πηγές στο Παρίσι αναφέρουν ότι ο Μακρόν θα ήθελε να δει την Δανέζα Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Μάργκρετ Βεστάγκερ να διαδέχεται τον Γιούνκερ. Η Βεστάγκερ προέρχεται από μια χώρα που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης, αλλά θεωρείται ισχυρή προσωπικότητα και είναι πολύ δημοφιλής στις Βρυξέλλες. Για μερικούς, η Βεστάγκερ είναι το μυστικό φαβορί, επεσήμαναν με νόημα οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Repubblica

O ιταλός υπουργός οικονομίας Tζοβάνι Tρία υπόσχεται σε συνέντευξή του που δημοσιεέιται στην εφημερίδα La Repubblica, πως οι αναταράξεις στις αγορές θα πάρουν τέλοςμόλις ανακοινωθεί ο προϋπολογισμός του 2019, που θα σέβεται τη δημοσιονομική σταθερότητα.

«Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει επανειλημμένα πως η δημοσιονομική σταθερότητα θα γίνει σεβαστή και μέσα στις επόμενες εβδομάδες με τον προϋπολογισμό οι προθέσεις αυτές θα μεταφρασθούν σε πράξεις», διαβεβαιώνει ο υπουργός από τη κίνα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, προσθέτοντας ότι «τότε το σπρεντ θα μειωθεί».

Το «σπρεντ», η διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η γερμανία και σ’ εκείνο με το οποίο δανείζεται η Ιταλία, έφθασε την Παρασκευή τις 290 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδό του εδώ και έναν χρόνο.

«Πριν από το τέλος του μήνα, οι αναταράξεις θα εξαφανισθούν», σύμφωνα με τον τρία, έναν μετριοπαθή οικονομολόγο, ο οποίος καθησυχάζει διαρκώς τις αγορές σχετικά με την οικονομική πολιτική την λαϊκίστικης κυβέρνησης με επικεφαλής το κόμμα των πέντε αστέρων.

Οι οίκοι αξιολόγησης παραμένουν πάντως επιφυλακτικοί. ενδεικτικά, ένας εξ αυτών, ο Fitch, διατήρησε τελικά το βράδυ της Pαρασκευής την αξιολόγηση του ιταλικου χρέους στο βββ, εμφανιζόμενος παράλληλα απαισιόδοξος για την προοπτική του διότι προβλέπει μια κάποια δημοσιονομική χαλάρωση που θα αφήσει περισσότερο εκτεθειμένο σε δυνητικά σοκ το πολύ υψηλό επίπεδο του ιταλικού χρέους», ανέφερε για να δικαιολογήσει αυτή την απόφαση.

Την Παρασκευή, ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε από τη ρώμη να πραγματοποιήσει μια «σημαντική προσπάθεια» στον προϋπολογισμό της για το 2019 που αναμένεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, υπογραμμίζοντας πως «είναι προς το συμφέρον της ιταλίας να ελέγξει το δημόσιο χρέος».

Το τελευταίο ανέρχεται στο 132% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη έπειτα από εκείνο της Ελλάδας.

Bloomberg: Με τη λήξη της θητείας Ντράγκι η Ιταλία μπορεί να αποκλειστεί από την ηγεσία της ΕΚΤ

Η Ιταλία θα μπορούσε να βρεθεί σύντομα αποκλεισμένη από την καρδιά της νομισματικής πολιτικής της ευρωζώνης για πρώτη φορά στην ιστορία των δύο δεκαετιών του νομίσματος γράφει το πρακτορείο Bloomberg και εξηγεί γιατί.

Η οκταετής θητεία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, λήγει τον Οκτώβριο του 2019 και η χώρα του δεν αποκτά αυτόματα έδρα στο Διοικητικό Συμβούλιο μετά από αυτόν. Αντίθετα, οι λαϊκιστές ηγέτες της θα πρέπει να διαπραγματευτούν με τις ίδιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που ανταγωνίζονται σε θέματα όπως τα όρια δαπανών και το μεταναστευτικό από τότε που ανήλθαν στην εξουσία τον Ιούνιο.

Ο κίνδυνος είναι ότι ο αποκλεισμός της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του ευρώ και ιδρυτικού μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον οργανισμό που σχεδιάζει τη νομισματική πολιτική θα θεωρηθεί ως περιφρόνηση έναντι των Ιταλών. Ορισμένοι αξιωματούχοι φλερτάρουν ήδη με τον ευρωσκεπτικισμό και οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν ότι η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το μπλοκ, προκαλώντας πλήρη οικονομική κρίση.

Το εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο υποβάλλει προτάσεις και θέτει την ημερήσια διάταξη. Αξιωματούχοι της Τράπεζας της Ιταλίας παραδέχονται κατ’ ιδίαν ότι ανησυχούν για την προοπτική απουσίας από την ομάδα αυτή.

Συνωμοσία του Μπόρις Τζόνσον με τον πρώην συνεργάτη της Τερέζα Μέι, σερ Λίντον Κρόσμπι, εναντίον της Βρετανίδας πρωθυπουργού, αποκαλύπτουν δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται η Daily Mail, ο πρώην ΥΠΕΞ και ο Κρόσμπι προσπαθούν να σαμποτάρουν τα σχέδια εξόδου της χώρας από την ΕΕ, με σκοπό να ανατρέψουν την Μέι και να προωθηθεί ο Τζόνσον στην πρωθυπουργία.

Η κατάσταση στο κόμμα των Συντηρητικών είναι έκρυθμη, παρά την άρνηση του Τζόνσον ότι δεν σχεδιάζει την ανατροπή της Μέι.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι η δήλωση ανώτερου στελέχους των “Τόρις”, όπου σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε ότι “ο Μπόρις δεν τα έχει σκεφτεί όλα σωστά. Το σχέδιό του μπορεί να καταλήξει στην καθυστέρηση εξόδου από την ΕΕ ή να μην υπάρξει καθόλου Brexit. Αν συμβεί αυτό, το κόμμα δεν θα τον συγχωρήσει”.

Η αναταραχή στους κόλπους των Συντηρητικών έρχεται αμέσως μετά την άρνηση της Τερέζα Μέι σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα για Brexit, το οποίο “θα αποτελούσε μια τεράστια προδοσία για τους ψηφοφόρους”, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Βρετανίδα πρωθυπουργός.

Ο κλοιός γύρω από τον προεδρικό κύκλο στην Ουάσιγκτον σφίγγει

Σε αυτό συντελεί , διαβάζουμε, στην Washington Post , ακόμη κατάθεση του πρώην συμβούλου του Τραμπ του Νικ Παπαδόπουλος ο οποίος σε έγγραφη κατάθεση την οποία ζητά επιεικέστερη μεταχείριση από το δικαστήριο σημειώνει ότι ο τότε υποψήφιος και και νυν πρόεδρος τότε υποψήφιος – «είχε γνέψει θετικά» στην πρόταση του συμβούλου του για μια ενδεχόμενη συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου

Η ποινή του Παπαδόπουλου , ο οποίος συνελήφθη τον Ιούλιο 2017 και έκτοτε συνεργάζεται με τις ομοσπονδιακές Αρχές θα ανακοινωθεί την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου.

Θυμίζουμε ότι είχε προσληφθεί ως στέλεχος του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ τον Μάρτιο του 2016 με την υπόσχεση ότι θα μπορούσε na ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας του Τραμπ με τη Μόσχα χάρη στις διασυνδέσεις που υποστήριζε ότι είχε. Σύντομα «η καριέρα του Παπαδόπουλου έμοιαζε να εκτοξεύεται στα ύψη». Στο έγγραφο αναφέρεται ότι ο Τραμπ «έγνεψε καταφατικά» στην πρόταση του Παπαδόπουλου για συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Θετική γνώμη για αυτό το ενδεχόμενο είχε και ο (τότε γερουσιαστής και μετέπειτα υπουργός Δικαιοσύνης) Τζεφ Σέσιονς, θέση που έρχεται σε αντίθεση με την ένορκη κατάθεση του Σέσιονς στο Κογκρέσο.

Γιαυτό και ο Παπαδόπουλος θεωρείται ότι είναι ένα από τα κεντρικά πρόσωπα στην έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μιούλερ για την πιθανή επιρροή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές διαμέσου του Τραμπ. Ηταν αυτός που –μάλλον άθελά του- είχε πει σε τρίτο πρόσωπο ότι η Ρωσία «έχει βρώμικα στοιχεία για την Χίλαρι Κλίντον» με τη μορφή email. Αυτό έγινε αφορμή για την έρευνα του τμήματος αντικατασκοπείας του FBI το καλοκαίρι του 2016, μερικούς μήνες πριν από τις εκλογές.

Politico

H τελετή του Σαββάτου για τον Τζων Μακέι στον καθεδρικό ναό της Ουάσιγκτον ήταν ένα είδος τελετής μνήμης για την ίδια την Ουάσιγκτον – μια πρωτεύουσα που υπό τον τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ δεν φαίνεται πλέον ικανή, να εξισορροπήσει τις μάχες με φιλίες, την διαφωνία στις απόψεις με την έλλειψη σεβασμού, να αναγνωρίσει της βασική διαφοράς μεταξύ αντιπάλων και εχθρών.

Το ότι ότι ο πρόεδρος δεν προσκλήθηκε στην τελετή για τον Τζον Μακειν αποτελεί αναφορά στην ταλαιπωρημένη σχέση του Προέδρου με τον Μακ Κειν . Σε πιο θεμελιώδη ωστόσο βάση η μη πρόσκληση του προέδρου αντανακλά την ταλαιπωρημένη σχέση του Τραμπ , με μια πόλη που θεωρεί ότι απολαμβάνει εκείνες τις αρετές που τον κατηγορούν ότι o ίδιος στερείται θάρρος, σύνεση,πεποίθηση, σοφία, ταπεινότητα, συγχώρεση, τιμή – και πάνω από όλα τον πατριωτισμός που υπερβαίνει τον φυλετισμό.

Ο πρόεδρος γράφει το Politico δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά υπεύθυνος για την κατακερματισμένη φύση της σύγχρονης αμερικανικής πολιτικής. Η ειδυλλιακή Ουάσιγκτον, βρίσκεται εδώ και καιρό στην εντατική . Για μεγάλο μέρος της προεδρίας του Μπιλ Κλίντον , για ένα μεγάλο μέρος των διοικήσεων του Τζορτζ Μπους και του Μπαράκ Ομπάμα, το εκλογικό σώμα και οι εκπρόσωποί του καταναλώθηκαν σε ένα συνδυασμό ταξικού πολέμου- νομοθεσίας μηδενικού συντελεστή και πολιτιστικής πόλωσης που προσκάλεσαν την άνοδο του Τραμπ . Τραβώντας τα καλώδια , από την μηχανική υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος βρίσκει τον εαυτό του περιθωριοποιημένο από μια μοναδική συνάντηση των ελίτ της Ουάσινγκτον παρότι αυτός κυριαρχεί στη συνείδησή τους .

Πράγματι, το Σάββατο, ο ελέφαντας στην αίθουσα ήταν ο πρόεδρος που δεν βρισκόταν στην αίθουσα. Αν και το όνομά του δεν αναφέρθηκε ποτέ, πολλοί από τους ομιλητές επικαλέστηκαν τον Τραμπ με την λεπτότητα ενός μαστιγίου.

Reuters

Tην ίδια στιγμή, νέα προβλήματα για τον Λευκό Oίκο του Nτόναλντ Tραμπ και για το ρεπουμπλικανικό κόμμα δημιουργούν τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα από προκριματικές αναμετρήσεις, ενόψει των κρίσιμων ενδιάμεσων εκλογών του Nοεμβρίου, οι οποίες θα κρίνουν –μεταξύ άλλων– τον έλεγχο του Kογκρέσου.

Παρά τις προσπάθειες του ρεπουμπλικανικού κόμματος να ταυτίσει τους δημοκρατικούς με την εγκληματικότητα και την παράτυπη μετανάστευση, τρεις αφροαμερικανοί εξελέγησαν από το δημοκρατικό κόμμα για να διεκδικήσουν τον θώκο του κυβερνήτη σε ισάριθμες σημαντικές πολιτείες του νότου, ενώ αριθμός-ρεκόρ γυναικών και ομοφυλοφίλων έλαβαν το χρίσμα για να διεκδικήσουν έδρες στη βουλή των αντιπροσώπων και τη γερουσία.

Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο μαύρος και προοδευτικός υποψήφιος των δημοκρατικών για κυβερνήτης της Φλόριντα, Aντριου Γκίλαμ. Παρά τη χρήση ρατσιστικών στερεοτύπων από τον ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, Ρον Ντεσάντις, ο Γκίλαμ μοιάζει να προηγείται με σημαντική διαφορά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι ελάχιστα συγκεκαλυμμένες ρατσιστικές δηλώσεις του προέδρου Τραμπ κατα των αφροαμερικανών βρίσκουν μιμητές σε όλες τις ΗΠΑ , ενώ την ίδια στιγμή στο Κολοράντο, ο ρεπουμπλικανός υποψήφιος για κυβερνήτης, Ουόλτερ Στέιπλετον, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ζοφερό παρελθόν της οικογένειάς του, μετά τις αποκαλύψεις ότι ο επί δεκαετίες δήμαρχος του Ντένβερ και προπάππος του, ήταν ηγετικό στέλεχος της Κου Κλουξ Κλαν.

Ενδεικτική της ιδεολογικής πόλωσης υπήρξε ομιλία του τραμπ τη δευτέρα, στην οποία ο πρόεδρος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «ταχείας και βίαιης ανατροπής των πάντων από τους δημοκρατικούς» σε περίπτωση νίκης του κόμματος της αντιπολίτευσης στις εκλογές της 6ης Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Ιωάννα Παπαδημητροπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα