back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Η κυβερνητική ατζέντα ενόψει ΔΕΘ για συντάξεις και εργασιακά

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει η βεντάλια των κυβερνητικών μέτρων και εξαγγελιών για τις συντάξεις και τις εργασιακές σχέσεις, ενόψει των καθιερωμένων εξαγγελιών του πρωθυπουργού, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η κυβερνητική ατζέντα, περιλαμβάνει:

– Την αναστολή του μέτρου της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις.

-Επίσης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις προς τρεις κατευθύνσεις:

α) τη δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, στο 13,3% για κύρια σύνταξη από 20%,

β) την αντικατάσταση με μικρότερο ποσό των εισφορών για εφάπαξ και επικούριση που ακόμη δεν έχουν χρεωθεί στους λογαριασμούς περίπου 200.000 αυτοαπασχολουμένων και

γ) την χορήγηση 13ης σύνταξης, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν η πρόταση αφορά εφάπαξ ή σταθερή παροχή και αν δικαιούχοι θα είναι όλοι οι συνταξιούχοι ή οι οικονομικά ασθενέστεροι.

Στα εργασιακά σήμερα υπεγράφη η υπουργική αποφαση για την επέκταση των πρώτων 4 κλαδικών συμβάσεων, οι οποιες αφορούν στις Τράπεζες, τις πρακτοριακές επιχειρήσεις, τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις καθώς και στα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού, με ευνοϊκές μισθολογικές μεταβολές για περίπου 75.000 εργαζόμενους.

Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη θα εξεταστούν οι συλλογικές συμβάσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων και των εργαζόμενων στα μεταλλεία, μαζί με τις τοπικές – ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις των εργαζόμενων στα ξενοδοχεία των νομών Λασιθίου, Χανίων και Ρόδου.

Επιπλέον, εξετάζεται η αύξηση του κατώτατου μισθού (σήμερα 586 ευρώ) σε χρονικό διάστημα τεσσάρων μηνών, όπως προβλέπει η σχετική διαδικασία, με παράλληλη κατάργηση του υποκατώτου μισθού (511 ευρώ) για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα