back to top
21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.2 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Σεισμός 5 Ρίχτερ στα Τρίκαλα – Ιδιαίτερα αισθητός σε πολλές περιοχές

Διαβάστε επίσης

Πανικό προκάλεσε στους κατοίκους των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας ισχυρός σεισμός 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στις 10:12 το πρωί.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο 34 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά των Τρικάλων, δυτικά της Λίμνης Πλαστήρα, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Η δόνηση προκάλεσε πανικό σε κατοίκους και των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας και πολλοί βγήκαν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους.

Η δόνηση έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές από την Κέρκυρα και τα Ιωάννινα έως τη Λαμία. Ιδιαίτερα, στα ορεινά των Νομών Ιωαννίνων και Άρτας, όπως το Μέτσοβο, τα χωριά των Βορείων και Κεντρικών Τζουμέρκων καθώς και του Δήμου Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα epiruspot.gr, κατολισθήσεις σημειώθηκαν στα ορεινά των νομών Καρδίτσας και Τρικάλων.

Ο Δήμος Τρικκαίων ενημερώνει τους κατοίκους του δήμου ότι λειτουργούν τέσσερις τηλεφωνικές γραμμές για τους πολίτες (2431351100, 2431351200, 2431032330, 2431020000) προκειμένου να εξυπηρετηθούν σχετικά με προβλήματα που ενέσκηψαν από το σεισμό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας, ενώ σε ετοιμότητα τέθηκε η ΕΜΑΚ. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί μόνο μικρές κατολισθήσεις στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο.

Ρωγμές σε κατοικίες, κατολισθήσεις και πτώσεις βράχων στο οδόστρωμα, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα ανεπίσημα, κυρίως στο δήμο Αργιθέας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα,  η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά, ενώ ερευνάται το ενδεχόμενο κατολισθήσεων καθώς η περιοχή είναι ορεινή.

Ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος μιλώντας στο onlarissa.gr, χαρακτήρισε την περιοχή «όχι ιδιαίτερα σεισμογενή» πρόσθεσε ωστόσο ότι, «ιστορικά έχει δώσει σεισμούς κοντά στους 6 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ που σε σπάνιες περιπτώσεις έφθασαν στους 6,5. Επειδή όμως η περιοχή του ορεινού όγκου είναι αραιοκατοικημένη, οι ιστορικοί σεισμοί δεν έχουν σημαντικές επιπτώσεις, ενώ στα πεδινά αστικά κέντρα είναι απλά ενοχλητικοί, χωρίς λόγο ανησυχίας».

Σημείωσε όμως ότι, «πρόκειται για μία τεράστια ζώνη από το τέρμα των Αγράφων από την Ευρυτανία, συνεχίζει κατά μήκος όλης της Πίνδου, ανατολικά από τα Γιάννενα και κοντά στην Κόνιτσα, συνεχίζει στην Αλβανία και φθάνει στην Οχρίδα».

Ο ίδιος επιφυλάχθηκε να απαντήσει στο ερώτημα για το αν ο συγκεκριμένος σεισμός είναι ο κύριος, εξηγώντας ότι «αν δεν περάσουν δύο εικοσιτετράωρα για να δούμε την πορεία της μετασεισμικής ακολουθίας, δε μπορούμε να πούμε τίποτε με βεβαιότητα. Η πιθανότητα να γίνει άλλος, ισχυρότερος σεισμός είναι μικρή, αλλά όχι μηδενική.

Σημειώνεται ότι, με το ίδιο επίκεντρο σημειώθηκε και νέα σεισμική δόνηση, τεσσάρων βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Newsroom Αθήνα 9.84 – Πληροφορίες epiruspot.gr, onlarissa.gr

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα