back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ν. Ντιμιτρόφ: «Είμαι Μακεδόνας» – Ενισχύεται στην πΓΔΜ το «ναι» στη Συμφωνία των Πρεσπών

Διαβάστε επίσης

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της πΓΔΜ να κερδίσει το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Νικόλα Ντιμιτρόφ, μιλώντας στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κοινή γνώμη στη χώρα του, κατά τα 2/3, υποστηρίζει τον στρατηγικό στόχο για ένταξη στο ΝΑΤΟ, ενώ παράλληλα εκτίμησε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνειδητοποιούν τη σημασία αυτού του στόχου.

Εν τω μεταξύ το «ΝΑΙ» κερδίζει έδαφος στη γείτονα καθώς, όπως γράφει η Καθημερινή, δημοσκόπηση στην ΠΓΔΜ δείχνει ότι το 49% τάσσεται υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, έναντι 22% που διαφωνεί. Ποσοστό 57% συμφωνεί με την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με την ονομασία «Βόρεια Μακεδονία».

«Είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα»

Λαμβάνοντας το λόγο ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, τόνισε ότι «μακεδονική ταυτότητα και μακεδονική γλώσσα δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά στην Ελλάδα» και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών της πΓΔΜ πώς θα ονομάζεται ο λαός της χώρας του, μετά τη συμφωνία στις Πρέσπες. «Είμαι Μακεδόνας», ήταν η απάντηση του κ. Ντιμιτρόφ ο οποίος πρόσθεσε πως «όταν η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ η χώρα μου θα λέγεται Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και θα είμαστε Μακεδόνες που θα μιλάμε τη μακεδονική γλώσσα». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο όρος Μακεδόνας έχει διαφορετικές σημασίες για τους Έλληνες Μακεδόνες και ότι υπάρχει διάκριση ανάμεσα στη χώρα και την περιοχή της Μακεδονίας και η διάκριση αυτή είναι erga omnes.

Σημείωσε ότι για κάποιους στη χώρα του θεωρείται ήρωας και για κάποιους άλλους προδότης.«Αν θα μπορούσα να γράψω μόνος μου τη συμφωνία, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα μου και αν ο Νίκος Κοτζιάς θα μπορούσε να τη γράψει μόνος του, θα ήταν καλύτερη για τη χώρα του», ανέφερε ο κ. Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι «έπρεπε να συμβιβαστούμε για να προστατέψουμε ό,τι είναι πιο σημαντικό για την Ελλάδα και τη δική μου χώρα».

ΝΔ: «Αλυτρωτισμός από τα Σκόπια» – Δ. Παπαδημούλης: «Είστε απομονωμένοι»

«Ο συνδυασμός του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία”, “μακεδονικής” γλώσσας και “μακεδονικής” εθνότητας είναι το θερμοκήπιο για την ανάπτυξη του εθνικισμού και του αλυτρωτισμού των Σκοπίων», σημειώνει σε δήλωσή του ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τις δηλώσεις Ντιμιτρόφ. «Έρχονται να επιβεβαιώσουν, δυστυχώς, την κριτική που ασκεί η ΝΔ στην επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών» είπε .

«Όλες οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ στηρίζουν θερμά την συμφωνία των Πρεσπών. Η ΝΔ και το VMRO που εναντιώνονται στη συμφωνία με αλληλοαναιρούμενα επιχειρήματα είναι πλήρως απομονωμένοι ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος», αναφέρει ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Το δημοψήφισμα αφορά το μέλλον της χώρας»

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής απόψεων με τους ευρωβουλευτές μέλη της επιτροπής του ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Ντιμιτρόφ μιλώντας για το δημοψήφισμα, τόνισε ότι δεν πρόκειται για ένα ζήτημα πολιτικών κομμάτων, Αριστεράς ή Δεξιάς, αλλά για το μέλλον της ίδιας της χώρας του και για την “οικοδόμηση σχέσεων φιλίας” σε μια περιοχή που το χρειάζεται. Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενημερώνει τους πολίτες σχετικά με το δημοψήφισμα, για να λάβουν ελεύθερα τις αποφάσεις για το μέλλον της χώρας τους.

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι πολλές χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη χώρα του σε τομείς όπως αυτούς του κράτους δικαίου, της δημόσιας διοίκησης και της καταπολέμησης της διαφθοράς και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να επενδύσει στην ενταξιακή διαδικασία στην ΕΕ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα