back to top
18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

18.9 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Λέσβος: Απελπιστική η κατάσταση στη Μόρια – Τι δηλώνει η Κομισιόν

Διαβάστε επίσης

Υπερπληθυσμό προσφύγων στο κέντρο της Μόριας καταγράφει η δημοτική αρχή της Λέσβου και αναφέρει ότι στο νησί έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 10.000 αιτούντες άσυλο ενώ η δομή δεν μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από 3.100 ανθρώπους.

Κομισιόν: Υπήρξαν δυσκολίες στην απορρόφηση των κονδυλίων

«Γνωρίζουμε τη δύσκολη κατάσταση στη Μόρια και συνεργαζόμαστε με την ελληνική Κυβέρνηση και τις τοπικές Αρχές για την αντιμετώπισή της», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν Τόνια Ερνστ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Επεσήμανε ότι η ΕΕ έχει διαθέσει στις ελληνικές Αρχές και σε διεθνείς οργανισμούς περισσότερα από 1.6 δισ. ευρώ ως παροχή βοήθειας στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένων των νησιών και παρακολουθεί στενά και σε τακτική βάση τη διάθεση των κονδυλίων αυτών.
«Υπήρχαν δυσκολίες στην απορρόφησή τους και κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για να γίνει χρήση τους, ενώ επιπλέον παρήχαμε και τεχνική βοήθεια» συμπλήρωσε.

Η επιστολή του δημάρχου Λέσβου στον υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Ο δήμαρχος Λέσβου κ. Σπύρος Γαληνός έστειλε επιστολή στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
κ. Δημήτρη Βίτσα όπου τονίζει την ανάγκη αποσυμφόρησης από τον υπερπληθυσμό αιτούντων άσυλο.

“Η αποσυμφόρηση της Λέσβου εξαγγέλθηκε από εσάς τον ίδιο κατά το Περιφερειακό  Συνέδριο Ανάπτυξης με χρονικό ορίζοντα μάλιστα τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως φυσικά θα
γνωρίζετε την τελευταία εβδομάδα στη Λέσβο οι διαμένοντες αιτούντες άσυλο έχουν
ξεπεράσει τους 10.000 και οι καθημερινές αφίξεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση παρουσιάζοντας μάλιστα και αυξητική τάση” αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γαληνός και εκφράζει ανησυχία καθώς  τα χρονικά περιθώρια εξαντλούνται και αντί για μείωση του αριθμού των αιτούντων άσυλο καταγράφεται κατακόρυφη αύξησή του.

“Η ανησυχία και ο φόβος των κατοίκων εντείνεται μάλιστα και από διάφορους  επιτήδειους,
που καθημερινά διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις για δήθεν νέα κέντρα  φιλοξενίας τις οποίες οφείλει το Υπουργείο να διαψεύδει άμεσα” γράφει στην επιστολή. “Όσο λοιπόν η αποσυμφόρηση δεν γίνεται πράξη όσο  περισσότερο θα  απειλείταιη διατάραξη της ισορροπίας της τοπικής κοινωνίας και  υπάρχει ο κίνδυνος να γίνουμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων. Η αυξανόμενη παραβατικότητα εξαντλεί ακόμα περισσότερο την υπομονή της τοπικής κοινωνίας που βρίσκεται ήδη στα όρια της”

“Έχοντας ξεπεράσει πλέον τους10.000 αιτούντες άσυλο θεωρώ πως είναι επιτακτική
ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα η αποσυμφόρηση της Λέσβου, που έχει πολύ μεγαλύτερο
πληθυσμό σε σχέση με όλα τα άλλα νησιά και έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος στη
διαχείριση των ροών”.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα