back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τον Δεκέμβριο η απόφαση για το αν θα περικοπεί η προσωπική διαφορά στις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Τον Δεκέμβριο αναμένεται η οριστική απόφαση για το αν θα περικοπεί ή όχι, η προσωπική διαφορά στις συντάξεις.

Η υπουργός εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έθεσε το χρονοδιάγραμμα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό NEWS 24/7, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της ότι το μέτρο δεν είναι αναγκαίο με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Παράλληλα, διέψευσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει σενάρια για περικοπή της προσωπικής διαφοράς από τον Ιανουάριο του 2019, σε εξαμηνιαίες δόσεις και σε βάθος διετίας.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν το όλο ζήτημα -κυρίως ως προς τις παρενέργειες που θα μπορούσε να έχει στην συνεργασία με τους δανειστές- υποστηρίζουν ότι οι θεσμοί, εμμένουν στην διατήρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, όχι ειδικά στο μέτρο για τις συντάξεις.

Ωστόσο, όπως όλα τα μέτρα, έτσι κι αυτό, αποτελούν μετρήσιμα μεγέθη και είναι προϊον συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Κίνδυνος για την Πρόνοια

Αναβολή, αναστολή, αλλοίωση ή ματαίωση μέτρων -στην προκειμένη περίπτωση, αναβολή- δημιουργεί κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί άμεσα δεδομένου ότι το 2019 οι περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων υπολογίζεται ότι θα αποδώσουν 2,8 δισεκ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με οικονομολόγους, το δύσκολο δημοσιονομικό σταυρόλεξο, το οποίο καλείται να λύσει άμεσα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μπορεί να οδηγήσει στο “πάγωμα” των μέτρων πρόνοιας, των “αντιμέτρων” όπως μας συστήθηκαν κατά την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, με πολλαπλές κοινωνικές επιπτώσεις.

Πρόκειται για την επιδότηση ενοικίου ύψους 600 εκατ. ευρώ, το νέο επίδομα παιδιού ύψους 260 εκατ. ευρώ, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς δαπάνης 140 εκατ. ευρώ και τα σχολικά γεύματα κόστους 190 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα