back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει η ΚΕ για εκλογή γραμματέα – Τρίτη λύση ο Δημ. Τζανακόπουλος;

Διαβάστε επίσης

Στο ζήτημα της εκλογής νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, που αναμένεται να ξεκινήσεις στις 4 το απόγευμα με εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Μετά από ένα Σαββατοκύριακο έντονων εσωκομματικών διεργασιών, που ακολούθησαν την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου την περασμένη Παρασκευή, οι τελευταίες πληροφορίες φέρουν να έχει ενισχυθεί το ενδεχόμενο να προταθεί για τη θέση του Γραμματέα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Τρίτη λύση ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας εξετάζει και το ενδεχόμενο μετακίνησης του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου στο κόμμα, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να υπερβεί με τρίτη λυση, την παρασκηνιακή συγκρουση ανάμεσα στις δυνάμεις, που προτείνουν τους Νίκο Παππά – εκ μερους της προεδρικής τάσης – και Πάνο Σκουρλέτη – από την πλευρά της πτέρυγας των 53 συν του Νίκου Φίλη.

Οι εσωκομματικές αλλαγές θα ανοίξουν σε κάθε περίπτωση το δρόμο για τη διενέργεια του ανασχηματισμού που αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο κ. Τσίπρας θα δώσει πάντως εκ νέου στην ομιλία του το στίγμα για τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη ημέρα της ολοκλήρωσης των προγραμμάτων στήριξης, με έμφαση σε αυτές που αφορούν στη “ρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων”.

Σε νέα επίθεση κατά της ΝΔ

Αναμένεται εξάλλου σκληρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση με επίκεντρο τις θέσεις της στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό μετά και τη νέα προαναγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και εν γένει η πρόταση της ΝΔ για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας θα είναι ένα από τα βασικά ζητήματα κατά την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη ΔΕΘ.

Η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Εν αναμονή του ανασχηματισμού, η Πειραιώς επιχειρεί να αποδομήσει εκ των προτέρων τις κυβερνητικές αλλαγές υποστηρίζοντας ότι “δεν έχει καμία σημασία ποιος κάθεται στις καρέκλες ενός υπουργικού συμβουλίου μιας απολύτως απαξιωμένης κυβέρνησης».

Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης «οι πολίτες ξέρουν ότι αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα, από το Σκοπιανό μέχρι την οικονομία και από την ασφάλεια μέχρι τις νέες θέσεις εργασίας».

Γ. Σταθάκης: Ο ανασχηματισμός θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις

Την θέση ότι είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει φρεσκάρισμα στο κυβερνητικό σχήμα διατύπωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης αναφερόμενος στον επικείμενο ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

«Η έξοδος από το μνημόνιο οριοθετεί πλέον μια νέα κατάσταση και η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτή τη νέα κατάσταση βήμα προς βήμα με αυτά που προτίθεται να κάνει» είπε μιλώντας στο Real Fm ο κ.Σταθάκης, ο οποίος περιέγραψε συνοπτικά τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί γιατην Ελλάδα.

«Μπήκαμε στο μνημόνιο όταν η Ελλάδα χρωστούσε 300 δισ., η διάρκεια αποπληρωμής ήταν 7 χρόνια και έπρεπε να βρίσκεις 40 δισ. τον χρόνο. Βγαίνουμε από το μνημόνιο με 40ετή περίοδο αποπληρωμής και ετήσιες υποχρεώσεις γύρω στα 6 δισ. Όπως καταλαβαίνετε είναι δύο εντελώς διαφορετικές καταστάσεις» τόνισε ο κ.Σταθάκης, υποστηρίζοντας ότι ο ανασχηματισμός θα ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις.

«Ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού. Θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, μπαίνουμε στο τελευταίο έτος των εκλογών, έχουμε κλείσει δύο χρόνια από τον προηγούμενο ανασχηματισμό.

Είναι ο τελευταίος χρόνος πριν από τη διενέργεια των εκλογών, είναι λογικό μια κυβέρνηση να παίρνει υπόψιν της μια σειρά παραμέτρους, άρα όλα αυτά τα λαμβάνει υπόψιν του ο Πρωθυπουργός, είναι 100% δική του απόφαση και απόλυτα σεβαστή» ανέφερε ο κ.Σταθάκης.

Σ. Παπαδόπουλος: Σύνθετα τα ζητήματα στη σχέση κόμμα – κυβέρνηση

«Το αν ο πρωθυπουργός επιλέξει στην ομάδα, η οποία θα είναι το επιτελείο με το οποίο θα δοθεί η επόμενη συλλογική μάχη, και στελέχη τα οποία προέρχονται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και είχαν ψηφίσει το πρώτο μνημόνιο, είναι ένα ζήτημα το οποίο θα το ακούσουμε, θα το μελετήσουμε και θα πάρουμε θέση», δήλωσε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στην εκπομπή «Η Τρόικα του Αθήνα 9.84» και στον Νεκτάριο Νώτη, ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «σύνθετα» τα ζητήματα που αφορούν στη σχέση κυβέρνησης-Κοινοβουλευτικής Ομάδας-κόμματος. Ωστόσο, όπως είπε, «αποτελεί προνόμιο του πρωθυπουργού να μας εκλήξει στο συνολικό σχέδιό του».

Απ. Χονδρόπουλος – Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα