back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κώστας Μποτόπουλος: “Από τα ίχνη που θα αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι η βαριά καταρράκωση του κράτους δικαίου”

Διαβάστε επίσης

O συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στην εκπομπή “Αθήνα Σήμερα“ με τη Νόνη Καραγιάννη’

Αναλυτικά:

Νόνη Καραγιάννη: Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το σημερινό κείμενό σας στα ΝΕΑ, με τίτλο: Επιλεκτικό δίκαιο. Θεωρείτε ότι και η απόφαση και ο νόμος Παρασκευόπουλου εντάσσονται σε αυτό που λέτε επιλεκτικό δίκαιο; Συγκαταλέγονται στους νόμους που μεταξύ άλλων διαστρεβλώνουν την ουσία του Κράτους Δικαίου;

Κώστας Μποτόπουλος : Ανήκει σε αυτό το μεγάλο χαρακτηριστικό της παρούσας κυβέρνησης. Εκείνο που προσπαθώ ,μέσω του κειμένου μου ,να πω είναι ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα της δικαιοσύνης με δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Με αφορμή την υπόθεση Φλώρου να πούμε ότι, αφενός,έχει μια διαστρεβλωμένη έννοια της επιείκειας με πολιτικό περίβλημα -κατά την άποψή μου- (ως μια τάση ελάφρυνσης των φυλακών,που ήταν και το στίγμα των παρεμβάσεων Παρασκευόπουλου στον Κώδικα Ποιν.Δικονομίας και έμμεσα και στην υπόθεση Φλώρου, όπου έγινε μια διαφοροποίηση ως προς το ποσοστό αναπηρίας και στη φύση του νοσήματος).”

Νόνη Καραγιάννη: Νομίζω όμως , ότι πέραν αυτού , θα πρέπει να συμφωνήσουμε πως θα πρέπει να έχει και τέτοιο στίγμα ο νομικός μας πολιτισμός.
Κώστας Μποτόπουλος:
“Συμφωνώ. Λέω όμως ότι σε αυτό το κομμάτι έγιναν παρεμβάσεις που καθιστούν ευκολότερη την αποσυμφόρηση των φυλακών και την επιεικέστερη καταστολή ορισμένων αδικημάτων τα οποία έχουν κάποιες πολιτικές επιλογές (αποτελεί πρόφαση κατά την γνώμη μου).Οπως η στάση του τότε Υπ. Δικαιοσύνης κ. Παρασκευόπουλου και καθηγητή Ποινικού Δικαίου, στην περίπτωση της 17Νοέμβρη, που δείχνει μια φιλοσοφία αυτού που προσωπικά ονομάζω πρόσληψη της επιείκειας .με πολιτικά κριτήρια.

Από την άλλη, έχουμε μια σειρά από μέτωπα και πάλι εύγλωττα και φανερά, στα οποία η κυβέρνηση όχι μόνον δεν φροντίζει για το κράτος δικαίου αλλά το καταπατά ξεκάθαρα. Είναι τα θέματα που έχουν σχέση με την ανοικτή πλέον κριτική και πίεση που ασκούνται σε δικαστές και σε δικαστικές αποφάσεις,είναι η τραυματική ιστορία να αλλάξουν οι κανόνες επιλογής των αντιπροέδρων του Αρείου Πάγου, λίγες μέρες πριν γίνει αυτή και ενώ καθυστερεί επί μήνες.”

Νόνη Καραγιάννη: Ουσιαστικά περιγράφετε αυτή τη βαριά σκιά στις σχέσεις Κυβέρνησης-Δικαιοσύνης.

Κώστας Μποτόπουλος: “Στα μάτια μου αυτή η κυβέρνηση πλέον μπορεί να κριθεί γιατί βαδίζουμε προς το κλείσιμο του κύκλου της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο , άρα είναι δίκαιο να γίνει η αποτίμηση. Ενα από τα ίχνη που θα αφήσει η παρούσα κυβέρνηση είναι η βαριά καταρράκωση του κράτους δικαίου. Ακόμα και στις ΗΠΑ, με έναν τέτοιο άνθρωπο στο τιμόνι της χώρας, οι θεσμοί διατηρούν κάποια δυναμική. Στα δικά μας, θυμίζω κάποιες παρεμβάσεις όπως την κριτική που ασκήθηκε σε δικαστικές αποφάσεις, λεπτά της ώρας μετά την αναγγελία τους, την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, τον τρόπο επιλογής ορισμένων Ανώτατων Δικαστικών λειτουργών κλπ.”

Νόνη Καραγιάννη: Και απολύτως πρόσφατα, η μετακίνηση Κουφοντίνα σε άλλες φυλακές. Επιστρέφοντας στην υπόθεση Φλώρου, είναι προφανές ότι οι συνήγοροί του έκαναν χρήση διατάξεων του νόμου και το ερώτημα αν πρόκειται για κάποια πολύ κακή δικαιοδοτική κρίση ή νομική στρέβλωση , συμφωνώ και εγώ ότι έχει προβλήματα ο ν. 4322 του 2015, όμως είναι τόσο ισχυρή η βάση του ΕΚΕΠΑ (Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) που το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να πρέπει να την εφαρμόσει;

Κώστας Μποτόπουλος: “Ναι. Κάνει τη διαπίστωση του ποσοστού αναπηρίας με επιστημονικά – φαντάζομαι- κριτήρια. Αυτό που έκανε όμως ο νόμος και η επελθούσα αλλαγή είναι να δώσει όχι απλώς βαρύνουσα σημασία, αλλά να την καταστήσει δεσμευτική. Ετσι δεν μπαίνει θέμα δικαστικής κρίσης”

Νόνη Καραγιάννη: Ο κ. Κοντονής ζήτησε το βούλευμα βάσει του οποίου αποφυλακίζεται ο εν λόγω κύριος Φλώρος.Τι μπορεί να κάνει το υπ Δικαιοσύνης, έχει διακριτική ευχέρεια;

Κώστας Μποτόπουλος: ”Μπορεί. Ανάλογα με το τι θα διαπιστώσει, έχει ακόμα και δυνατότητα ανάκλησης, αλλά είμαστε πλέον σε χρόνο που έχει παρέλθει.”

«ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα