back to top
15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Άρχισε η διαδικασία επέκτασης των συλλογικών συμβάσεων

Διαβάστε επίσης

Στην πραγματοποίηση διερευνητικού χαρακτήρα συνεδρίασης προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, για την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων που βρίσκονται σε ισχύ.

Η επόμενη συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Συνολικά περίπου 25 συμβάσεις θα τεθούν επί τάπητος, οι οποίες καλύπτουν τουλάχιστον 200 χιλιάδες εργαζόμενους. Η επέκταση των κλαδικών συμβάσεων θα οδηγήσει στην αύξηση μισθών. Στην «πρώτη γραμμή» εκτιμάται ότι θα βρεθούν οι συμβάσεις των τραπεζών, των τουριστικών γραφείων, της ναυτιλίας, των ναυτιλιακών πρακτόρων, των ξενοδοχείων, των πετρελαιοειδών και της καπνοβιομηχανίας.

Πέντε κίνδυνοι

Αντιμέτωπη με πέντε προκλήσεις που μπορούν να «παγώσουν» ή -κατά περίπτωση- και να ανατρέψουν τον μεταμνημονιακό σχεδιασμό της στα εργασιακά, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες, γνωρίζουν τους κινδύνους.

Για τον λόγο αυτό, επισημαίνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τις εργασιακές σχέσεις, καθώς και την ύπαρξη του απαιτούμενου νομοθετικού πλαισίου.

Αν εφαρμοστεί, θα είναι θετικό για όλους τους εμπλεκόμενους (και φυσικά σε πολιτικό επίπεδο για την κυβέρνηση).

Αν δεν εφαρμοστεί, οι ευθύνες θα μετατοπιστούν από τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, στους κοινωνικούς εταίρους.

Ως προς την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας, είναι ορατός ο κίνδυνος αποχώρησης επιχειρήσεων από τους εργοδοτικούς φορείς, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η υποχρεωτική εφαρμογή σύμβασης, εφόσον δεν καλύπτει το 51% των εργαζομένων ενός κλάδου.

Σε ότι αφορά στον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ, η αύξηση θα είναι σταδιακή και περιορισμένη.

Ο υποκατώτατος μισθός των 511 ευρώ για τους νέους ηλικίας κάτω των 25 ετών, μπορεί να μετατραπεί στον ρυθμιστή των εξελίξεων στην αγορά εργασίας.

Αν μείνει σταθερός, θα οδηγήσει στην περιθωριοποίηση των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων, καθώς ο υποκατώτατος θα είναι περισσότερο ελκυστικός για τους εργοδότες ακόμα και σε σχέση με τον αυξημένο κατώτατο.

Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση του ΟΟΣΑ για καταβολή του υποκατώτατου μισθού με βάση την εργασιακή εμπειρία αντί για την ηλικία, τότε δεδομένων των μεγάλων χρονικών διαστημάτων ανεργίας ή σπουδών, θα καλύπτει περισσότερους εργαζόμενους από όσους αμείβονται με αυτόν σήμερα.

Επίσης, δεν λείπουν οι εργοδοτικές φωνές για κίνδυνο αύξησης του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση του προσωπικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι το μνημονιακό πλαίσιο για φθηνότερες και γρηγορότερες απολύσεις, θα συνεχίσει να ισχύει.

Με αυτά τα δεδομένα, τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις ως ατελέσφορες και εμβαλωματικές, αδύναμες να ανατρέψουν την εργασιακή πραγματικότητα που έχουν δημιουργήσει οι παρεμβάσεις των τελευταίων ετών και διεκδικούν την κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων.

Ήδη, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, προετοιμάζουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, αρχής γενομένης από τις 8 Σεπτεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήρια στην συμπρωτεύουσα, με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθέσεως Θεσσαλονίκης.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα