back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιδιάβαση στον διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στη διεθνή επικαιρότητα ήταν η επανένωση μερικών δεκάδων οικογενειών που είχαν χωριστεί το 1953 λόγω του πολέμου στην Κορεατική χερσόνησο.

Οι συγκινητικές σκηνές της συνάντησης γηραιών ανθρώπων που βρίσκονται μετά από 70 χρόνια έκαναν τον γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών τηλεοπτικών δικτύων όπως το BBC, CNN, Canal+ κ.ά. Οι 89 ηλικιωμένοι Νοτιοκορεάτες συναντήθηκαν με τους συγγενείς τους σε ένα ξενοδοχείο στο όρος Κουμγκάνγκ, μια τουριστική περιοχή κοντά στις ανατολικές ακτές της Βόρειας Κορέας. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που συμμετέχουν σε αυτές τις οικογενειακές επανενώσεις, τις πρώτες από το 2015, είναι πάνω από 80 ετών. Οι συγγενείς θα συναντηθούν έξι φορές, για συνολικά 11 ώρες, κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής τους, μετέδωσε το νοτιοκορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Reuters: Επίθεση Τραμπ κατά FED – Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας

Στο πρωτοσέλιδο της ηλεκτρονικής έκδοσης του διεθνούς ειδησεογραφικού οργανισμού δημοσιεύεται η συνέντευξη του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπολύει πυρά της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας του, γνωστής ως FED και του διοικητή της, τον οποίο ο ίδιος είχε διορίσει πριν από ένα χρόνο. Συγκεκριμένα ο Τραμπ δήλωσε πως «δεν τον ενθουσιάζει η αύξηση των επιτοκίων» που αποφάσισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Τζερόμ Πάουελ ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την Κίνα και την Ευρώπη ότι χειραγωγούν τα νομίσματά τους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε επίσης ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της και ότι οι Ευρωπαίοι κάνουν το ίδιο με το ευρώ. Όπως είπε, όταν οι ΗΠΑ έβαλαν δασμούς στην Κίνα, το Πεκίνο μείωσε τεχνητά την αξία του γιουάν.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε επίσης «πολύ επικίνδυνο» οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Twitter και το Facebook να προσπαθούν να ελέγξουν το περιεχόμενο που αναρτάται στις πλατφόρμες τους. Το σχόλιο αυτό γίνεται σε μια περίοδο που η βιομηχανία των ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης δέχεται ισχυρές πιέσεις από το Κογκρέσο για να ελέγξει την ξένη προπαγάνδα.
Βρετανικός Τύπος

Ο Guardian έχει ως πρωτοσέλιδο θέμα την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος της Βενεζουέλας και την κατά 3.000% αύξηση των μισθών που αποφάσισε ο πρόεδρος της χώρας Νίκολας Μαδούρο. Η εφημερίδα επισημαίνει το γεγονός του ιδιότυπου προσφυγικού ζητήματος που έχει ανακύψει με τις εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να αναζητούν τροφή και καταφύγιο στις γειτονικές χώρες.

Το ίδιο ζήτημα αναδεικνύει και η οικονομική εφημερίδα Financial Times, η οποία υπογραμμίζει πως το εθνικό νόμισμα της πλούσιας σε ορυκτά καύσιμα χώρας, έχασε το 95% της αξίας του μέσα σε μία ημέρα και πως αποβαίνουν άκαρπες οι προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, το ύψος του οποίο αναμένεται να φτάσει φέτος στο 1.000.000%.

Και οι δύο βρετανικές εφημερίδες αναφέρουν πως σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) μόνο από την αρχή του χρόνου (του 2018) 547.000 πολίτες της Βενεζουέλας έγιναν πρόσφυγες. Και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM) δήλωσε επισήμως ότι το διάστημα 2015-2017 1.600.000 πολίτες της Βενεζουέλας έφυγαν από την χώρα ως πρόσφυγες. Και οι δύο οργανισμοί αναφέρουν ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία της Λατινικής Αμερικής.

Για να ξαναγυρίσουμε στους Financial Times όπου εκτενές άρθρο με τίτλο: Υπερβολή να μιλά κανείς για «αποφοίτηση» της Ελλάδας από τα Μνημόνια. Στους χαμηλούς τόνους που «δικαίως» επικράτησαν στους «εορτασμούς» για την έξοδο από τα Μνημόνια επικεντρώνονται οι Financial Times σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα τους. «Αρκετά από τα προβλήματα που οδήγησαν την Ελλάδα σε αυτό το χάλι παραμένουν άλυτα. Ούτε και οι διασώστες του δεν φαίνεται να έχουν πάρει μαθήματα από τα λάθη τους. Αυτά τα λάθη επέτειναν την κρίση και θα μπορούσαν πολύ εύκολα να επαναληφθούν στο μέλλον» τονίζουν οι FT. «Στην πραγματικότητα ακόμα και το να μιλάει κανείς για “αποφοίτηση” της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης είναι ένας τρόπος για να υπερβάλεις όσον αφορά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί» συμπληρώνεται στο άρθρο. Όπως επισημαίνεται το χρέος της Ελλάδας για την έξοδο παραμένει υψηλό και παραμένει κυρίως κάτω από τον έλεγχο των πιστωτών. Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι από την Αθήνα απαιτείται να συνεχίσει να τρέχει ένα στενό δημοσιονομικό πρόγραμμα, να έχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060 προκειμένου να έχει ελάφρυνση στην αποπληρωμή του χρέους.

Αμερικανικός Τύπος

Τα ρεπουμπλικανικά think tanks φαίνεται πως είναι ο επόμενος στόχος των Ρώσων χάκερς, σύμφωνα με μεγάλο δημοσίευμα της ναυαρχίδας του αμερικανικού Τύπου New York Times. Σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με μια έκθεση της Microsoft η εταιρεία εντόπισε και κατέβασε διάφορες ιστοσελίδες που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, οι οποίες συνδέονταν με το επιχειρησιακό τμήμα διαδικτύου της Ρωσικής Στρατιωτικής Κατασκοπίας. Οι ιστοσελίδες αυτές είχαν δημιουργηθεί με στόχο να εξαπατούν τους χρήστες ώστε οι τελευταίοι να νομίζουν πως συνδέονταν με συνδέσμους που διαχειρίζονταν το Ινστιτούτο Hudson και το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο, δηλαδή τα γνωστά think tanks του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στην ουσία όμως τους ανακατεύθυναν στις ιστοσελίδες που δημιουργούσαν οι χάκερ για να κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης και άλλα διαπιστευτήρια. Η Microsoft στην έκθεσή της αναφέρει πως εντόπισε και κατέβασε και άλλες ιστοσελίδες που προσπαθούσαν να παραπλανήσουν τους χρήστες ότι είναι της Αμερικανικής Γερουσίας.

Ισπανικός Τύπος

El Pais: Η ισπανική εφημερίδα επικεντρώνεται στο θέμα της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης με μαχαίρι σε αστυνομικό σταθμό της Βαρκελώνης, επίθεση που έγινε κατά την ημέρα της πρώτης επετείου από την πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών τρομοκρατών. Η εφημερίδα επισημαίνει πως ενώ οι κάτοικοι προσπαθούν ακόμη να επουλώσουν τα τραύματά τους, το νέο τρομοκρατικό περιστατικό ξύπνησε μνήμες και επέτεινε την ανασφάλεια στο δημόσιο χώρο, πλήττει τον τουρισμό και την οικονομία της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Τα σχόλια του γερμανικού Τύπου για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές. Οι σχολιαστές σκιαγραφούν την κατάσταση στη χώρα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, συγκλίνοντας στην εκτίμηση ότι δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς, δεδομένων των μεγάλων δυσκολιών με τις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα.

Handelsblatt: Μετά από 8 χρόνια στην εντατική ο ασθενής είναι πιο άρρωστος

«Μετά από οκτώ και πλέον χρόνια στη μονάδα εντατικής θεραπείας θα έπρεπε ο ασθενής να είναι πιο υγιής από πριν. Στην περίπτωση της Ελλάδας συνέβη το αντίθετο. Η χώρα είναι εξασθενημένη, οι άνθρωποι αποθαρρυμένοι», σχολιάζει σε ανταπόκρισή της η ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt κι επισημαίνει: «Η ανεργία είναι διπλάσια συγκριτικά με το ξεκίνημα των προγραμμάτων, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους. Μισθοί και συντάξεις έπεσαν από το 2010 κατά μέσο όρο 30%. Σύμφωνα με υπολογισμούς της Eurostat, ένας στους τρεις κατοίκους της χώρας απειλείται από τη φτώχεια. Ακόμη κι αν η επαπειλούμενη χρεοκοπία έχει αποτραπεί είναι δύσκολο να μιλήσει κανείς για επιτυχία. Ως εκ τούτου, για την πλειοψηφία των Ελλήνων αυτή η Δευτέρα είναι μια εντελώς συνηθισμένη μέρα. Γι’ αυτούς δεν αλλάζει σε πρώτη φάση απολύτως τίποτα». Ο ανταποκριτής της οικονομικής εφημερίδας του Ντίσελντορφ υπογραμμίζει ότι επίκεινται νέες υποχρεώσεις για την Ελλάδα. «Στον προεκλογικό αγώνα τέσσερα χρόνια πριν ο αριστερός λαϊκιστής Τσίπρας υποσχέθηκε να αποτινάξει τα δεσμά της λιτότητας. Αυτό δεν μπορεί να το τηρήσει ούτε σήμερα, στο τέλος του προγράμματος. Αντιθέτως: Ο Τσίπρας έχει υπογράψει νέες δεσμεύσεις λιτότητας», παρατηρεί ο αρθρογράφος, επικαλούμενος τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που καλείται να πετύχει η Ελλάδα τις προσεχείς δεκαετίες.

Frankfurter Rundschau: «Έρχεται έκρηξη φτώχειας»

«Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες ζουν με λιγότερα από 400 ευρώ τον μήνα χωρίς προοπτική βελτίωσης», γράφει η Frankfurter Rundschau. Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σχολιάζει ότι «θεωρητικά η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση. Από το 2017 η οικονομία επιτέλους αναπτύσσεται και πάλι, έστω και ασθενώς. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σε 19,5%. Όμως αυτό δεν σημαίνει πολλά, δεδομένου ότι ολοένα και λιγότεροι άνθρωποι έχουν θέσεις πλήρους απασχόλησης. Από τα 1,7 εκατομμύρια απασχολούμενους στον ιδιωτικό τομέα ένας στους τρεις εργάζεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αυτοί οι μερικώς απασχολούμενοι δεν έχουν σχεδόν καμία πιθανότητα να κατοχυρώσουν αξιόλογα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

ZDF: «Η κρίση τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν»

«Η κρίση τελείωσε, τα προβλήματα παραμένουν», επισημαίνει σε ανταπόκρισή της από τη Θεσσαλονίκη η ιστοσελίδα του δεύτερου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα γιορτάζει το τέλος του δανειακού προγράμματος. Για τους Έλληνες πολίτες όμως η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Τα παλιά προβλήματα προκαλούν παράλυση στη χώρα», επισημαίνει ο Γερμανός ανταποκριτής. Το ρεπορτάζ του ZDF καταγράφει την απαισιοδοξία τοπικών επιχειρηματιών, που στηλιτεύουν μεταξύ άλλων τη γραφειοκρατία και την υπερφορολόγηση στην Ελλάδα. «Η ασθενής οικονομική ανάπτυξη γίνεται αντιληπτή από ελάχιστους», επισημαίνει ο αρθρογράφος, σημειώνοντας ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης εξακολουθούν να κυριαρχούν στην καθημερινότητα των ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη. Μέτρα λιτότητας αντί δημοκρατίας και ενός λειτουργικού κράτους. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του δανειακού προγράμματος οι αξίες της Ευρώπης φαίνεται να βρίσκονται πιο μακριά από ποτέ».

ΑRD: «Κάτι κινείται»

Αισιόδοξη, αντίθετα, η προσέγγιση του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD: «Κάτι κινείται», σχολιάζει ο ανταποκριτής του σταθμού στην Αθήνα. Ναι μεν αναγνωρίζει ότι «η 20ή Αυγούστου δεν μπορεί να γίνει ημέρα μεγάλων εορτασμών», δεδομένου ότι ακόμη και μετά την έξοδο από το πρόγραμμα «σκληροί και λιτοί καιροί» περιμένουν την πλειοψηφία των Ελλήνων. Ωστόσο, ο ανταποκριτής παραπέμπει στους «αισιόδοξους», οι οποίοι «δικαίως λένε ότι έχουν γίνει πολλά στη χώρα. Πληρώνονται πολύ περισσότεροι φόροι και αυτοί συλλέγονται με αυστηρότερους ελέγχους. Υπάρχει ελαφρά οικονομική ανάπτυξη. Και ο πληθυσμός έχει αποδείξει επί χρόνια ότι, παρά τις σκληρές περικοπές και τις διαρκείς αυξήσεις φόρων, είναι πρόθυμος να σφίξει τα δόντια. Ακόμη και επενδυτές πήγαν στη χώρα. Και δεν διαμαρτύρονται όλοι για βασανιστική γραφειοκρατία και δυσχέρειες. Αντιθέτως, χαίρονται που το επιχειρηματικό τους ρίσκο επιβραβεύεται».

SZ: Η Ελλάδα παραμένει ένα έξωθεν ελεγχόμενο κράτος

Η Süddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι «το προς το παρόν τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο η Ελλάδα παραμένει ένα έξωθεν ελεγχόμενο κράτος. Δεν θα υπάρξουν μεν νέοι μεταρρυθμιστικοί όροι, αλλά η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επιτήρηση των δανειστών –σε τελευταία ανάλυση θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει με τα χρήματά τους». Η εφημερίδα του Μονάχου θεωρεί ότι πίσω από την ελληνική κρίση χρέους κρύβεται «ένας μεγαλύτερος κίνδυνος: Το νόμισμα που επρόκειτο να συνδέσει στενότερα τα κράτη της Ευρώπης, εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους σε παράγοντα διχασμού της ηπείρου. Μεγάλα τμήματα της νότιας Ευρώπης ακόμη δεν έχουν συνέλθει από τις αναταράξεις του ευρώ τη δεκαετία του 2000. Μια γενιά νέων, άνεργων Ευρωπαίων φοβάται ότι θα μείνει ξεκρέμαστη. Επειδή η ΕΕ δεν μπορεί να τηρήσει την υπόσχεσή της για ευημερία, πολλοί ψάχνουν φταίχτες και καθιστούν υπεύθυνη τη γερμανική πολιτική λιτότητας για την κατάστασή τους. (…) Στη Γερμανία από την άλλη έχει διαδοθεί ένα επικίνδυνο αφήγημα: Οι άλλοι θέλουν μόνο τα λεφτά μας. Υπάρχει το άσχημο αίσθημα ότι πάντα οι “φιλόπονοι Γερμανοί” χρηματοδοτούν τα χρέη των “τεμπέληδων Νοτιοευρωπαίων”».

TAZ: Ερχονται νέες, σκληρές, περικοπές

«Η τρόικα δεν χαλαρώνει την πίεση», γράφει σε ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η αριστερή Tageszeitung (TAZ). Παρά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, «οι διάδοχοι της τρόικας ήδη προελαύνουν. Στις 10 Σεπτεμβρίου ήδη η ΕΕ θα στείλει την πρώτη αποστολή ελεγκτών (σ.σ. στην Αθήνα). Αυτοί δεν πρόκειται να εξετάσουν μόνο την υλοποίηση των δραστικών όρων λιτότητας, αλλά και τις εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις που καλείται να διευθετήσει η αριστερή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Πρώτα από όλα εκκρεμεί η σχεδιαζόμενη για το 2019 συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτή φέρνει νέες σκληρές περικοπές», γράφει η TAZ. Ο αρθρογράφος επισημαίνει τη δέσμευση της Αθήνα για μακροχρόνια υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και υπογραμμίζει: «Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η Ελλάδα αναγκάζεται να φορέσει νέο κορσέ».

Επιμέλεια: Δημήτρης Τριανταφυλλίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα