back to top
22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

22.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Eπιχείρηση για καταπολέμηση των κουνουπιών από τον δήμο Αθηναίων

Διαβάστε επίσης

Σε προτεραιότητα βάζει ο Δήμος Αθηναίων την καταπολέμηση των κουνουπιών στην πρωτεύουσα ιδιαίτερα μετά και τα τελευταία κρούσματα από τον ιό του δυτικού Νείλου.

Ειδικά συνεργεία του δήμου πραγματοποιούν, εδώ και ημέρες, στοχευμένες δράσεις απεντομώσεων σε περιοχές της πρωτεύουσας. Σήμερα η επιχείρηση περιλαμβάνει απεντόμωση-προνυφοκτονία στο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Ελαιώνα, στα φρεάτια της Ιεράς Οδού και το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, στην Ακαδημία Πλάτωνος, που αποτελεί εστία αναπαραγωγής κουνουπιών.

Στον αγώνα του δήμου Αθηναίων για την καταπολέμηση των κουνουπιών περιλαμβάνονται και οι συντονισμένες δράσεις του τομέα καθαριότητας με τους εργαζόμενους της «Διεύθυνσης Καθαριότητας» να έχουν ξεκινήσει εδώ και δυο μέρες κατά την διάρκεια της αποκομιδής των απορριμμάτων  στην δεύτερη δημοτικη κοινότητα  πλύση και ράντισμα με ειδικό υγρό στους κάδους, στους οποίους τοποθετείται και ειδικό αυτοκόλλητο.

Ειδικότερα, οι απεντομώσεις- προνυφοκτονίες πραγματοποιούνται από το Τμήμα Αστικής Πανίδας του δήμου Αθηναίων, σε κοινά συνεργεία με εξειδικευμένο προσωπικό ιδιωτικής εταιρίας, ύστερα από συνεννόηση με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο.

Ελένη Μυριβήλη : Την ερχόμενη εβδομάδα το τελευταίο μέρος της επιχείρησης

Τα ειδικά συνεργεία απεντομωσεων του δήμου μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις που γίνονται σε επιλεγμένα σημεία, δίνουν εδώ και μέρες την δική τους μάχη για να περιορίσουν τα κουνούπια που αναπαράγονται σε συγκεκριμένες εστίες οπως λυμνάζοντα νερά ( ρέματα) και φρεάτια.

Τα συνεργεία του δήμου πραγματοποιούν από σήμερα το πρωί απεντομώσεις-προνυφοκτονία σε λιμνάζοντα νερά-ανθυγιεινές εστίες, έξω και στον εσωτερικό χώρο του κέντρου φιλοξενίας πρόσφυγων στον Ελαιώνα, καθως και σε φρεάτια της Ιερας Οδού και αντιστοιχα στο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ στην Ακαδημίας Πλάτωνος. 

Όπως μας ενημέρωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος Πρασίνου, Αστικής Πανίδας, Αστικής Ανθεκτικότητας και Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή κα Ελένη Μυριβήλη, με την σημερινή επιχείρηση των συνεργείων ολοκληρώνεται το 80% των παρεμβάσεων που έχουν γίνει από το δήμο τις προηγούμενες μέρες.

Οι περιοχές όπου θα γίνει επαναληπτική απεντόμωση

Σύμφωνα πάντα με την αρμόδια αντιδήμαρχο το τελευταίο μερος των επιχειρήσεων δηλαδή οι επαναληπτικές απεντομωσεις, αναμένεται να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα και θα περιλαμβάνουν περιοχές και σημεία που έχουν επισκεφθεί ήδη και έχουν επιχειρήσει τα συνεργεία του δήμου από τις προηγούμενες μέρες.

Συγκεκριμένα,τα συνεργεία θα επαναλάβουν τον ίδιο έλεγχο -που περιλαμβάνει εντοπισμό και εφαρμογή προνυμφοκτονίας σε σημεία αναπαραγωγής κουνουπιών (σιντριβάνια, βάνες ποτίσματος κ.λπ.)- στο Άλσος Παγκρατίου, το Άλσος Λογγίνου και τον περιβάλλοντα χώρο του Α’ Νεκροταφείου της Αθήνας.

Αντιστοιχα θα κάνουν επαναληπτικές απεντομώσεις στον Εθνικό Κήπο, στη Βαρβάκειο Αγορά, στις πλατείες Προφήτη Ηλία, Μεσολογγίου, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Κυνοσάργους, Μάχης Αναλάτου, Αγίου Σώστη και στο Άλσος Αγ. Ιωάννη Κυνηγού.

Το τρίπτυχο της απεντόμωσης

Η αντιδήμαρχος Ελένη Μυριβήλη μας ενημέρωσε επίσης ότι «εκτός από τις παραπάνω περιοχές είναι πολύ πιθανόν να επιλεγούν απο τους ειδικούς και κάποιες άλλες περιοχές, κάτι που θα καθοριστεί την τελευταία στιγμή σε σύσκεψη των υπολοίπων εμπλεκομένων φορέων στην επιχείρηση για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Στο ερώτημα μας προς την αρμόδια αντιδήμαρχο για το « τι συγκεκριμένα περιλαμβάνει η απεντόμωση», απάντησε ότι η επιχείρηση βασίζεται σε ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο:
1.Εφαρμογή προνυνμφοκτονίας σε εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.
2. Εφαρμογή ακμαιοκτονίας.
3. Τοποθέτηση παγίδων σύλληψης ακμαίων κουνουπιών, καθώς και παγίδων ωοθεσίας για την μοριακή ανάλυση των δειγμάτων.

Κανόνες ασφαλείας για την δημόσια υγεία

Ο επικεφαλής του συνεργείου προγράμματος καταπολέμησης κουνουπιών του δήμου Αθηναίων κ. Χρήστος Μαρκουλής, μιλώντας στον Αθήνα 9.84, τόνισε μεταξύ άλλων ότι « τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των κουνουπιών είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και η εφαρμογή τους γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαικης Ένωσης και του υπουργείου Υγειας.

Αυτό σημαίνει ότι οι προνυφοκτονίες-απεντομώσεις γίνονται σε λιμνάζοντα ύδατα ( άλση, πάρκα) , σε ανθυγιεινές εστίες, όπως σε φρεάτια και ρέματα, καθώς και σε ιδιαίτερους χώρους γύρω από τα νοσοκομεία, κοιμητήρια κ.α καθώς και το κέντρο υποδοχής- φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

«Η χρήση τους δεν γίνεται σε ύδατα που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος. Σε ύδατα που πιθανόν υπάρχουν υδρόβιοι οργανισμοί χρησιμοποιείται βάκηλος ( εγκεκριμένο σκεύασμα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ) που δεν προκαλεί επιπτώσεις στους υδρόβιους οργανισμούς. Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας-κατέληξε- αναμένεται να επαναληφθεί η ιδια διαδικασία στα ιδια μέρη και σημεία που πέρασαν τα συνεργεία του δήμου τις προηγούμενες μέρες».

Τομέας καθαριότητας:  Ράντισμα και πλύση κάδων

Ειδικά για το θέμα της καταπολέμησης κουνουπιών και βακτηρίων, στις παραπάνω περιοχές μετά την αποκομιδή των απορριμμάτων, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Καθαριότητας του δήμου Αθηναίων πραγματοποιούν από προχθες πλύση και ράντισμα με ειδικό υγρό στους κάδους απορριμμάτων, στους οποίους θα τοποθετείται και ειδικό αυτοκόλλητο.

Ο διευθυντής καθαριότητας του δήμου Αθηναίων κ.Γιώργος Ζούνης, μιλώντας στον “Αθήνα 9.84” για την σχετική διαδικασία, δήλωσε ότι η διαδικασία ξεκίνησε από την 2η Δημοτική Κοινότητα, όπου όπως λέει, υπήρξε ένα κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου και θα συνεχιστεί μέσα στις επόμενες μέρες η πλύση και το ράντισμα στους καδους απορριμμάτων και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες.

Κώστας Κορέλλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα