back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας για τον Δεκαπενταύγουστο

Διαβάστε επίσης

Με αναφορές στην απελευθέρωση και επιστροφή στην πατρίδα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τα μηνύματα της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας του τόπου τον φετινό Δεκαπενταύγουστο.

Το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Για «στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών αποτελεί η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων», έκανε λόγο και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος, σε δήλωση του από την Όλυμπο Καρπάθου, όπου μετέβη για την εορτή του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η “ευτυχής αυτή εξέλιξη” δείχνει και τον δρόμο “που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε επίσης ότι “εμείς οι Έλληνες γνωρίζουμε τα προβλήματα του τουρκικού λαού. Ζει κι αυτός δύσκολες ώρες και το ξέρουμε, και δεν θα βρει περισσότερη συμπαράσταση από την δική μας, αρκεί να πιστέψει στην ειλικρίνειά μας και την φιλία μας. Εμείς πιστεύουμε πρώτοι. Και θεωρούμε ότι με αυτή την πράξη ξεκινά μια καινούρια αρχή”.

Αναφερόμενος στη Γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι η σκέψη μας είναι πάντα στραμμένη στα τραγικά θύματα της φονικής πυρκαγιάς της Ανατολικής Αττικής, ενώ εξέφρασε την ευχή η Υπεραγία Θεοτόκος να “φωτίζει όλους εμάς, που επωμιζόμαστε τις τύχες του Τόπου μας και του Λαού μας, να αναλαμβάνουμε τις μεγάλες ευθύνες μας και να εκπληρώνουμε το χρέος μας, έτσι ώστε να μην ζήσουμε, ποτέ, ξανά, άλλη τέτοια τραγωδία”.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι, “από εδώ, την Ακριτική Κάρπαθο και την Ιστορική Όλυμπο, στέλνουμε, προς κάθε κατεύθυνση, το μήνυμα ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπισθούμε, έναντι πάντων, το σύνορά μας, το έδαφός μας και την εθνική μας κυριαρχία, άρα και τα σύνορα και το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και αυτό θα το πράξουμε υπό όρους αρραγούς ενότητας, γνωρίζοντας και την κρισιμότητα των καιρών και το τεράστιο κόστος του διχασμού και της διχόνοιας στο παρελθόν, πρόσφατο και απώτερο”.

Το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ιστορίας και της παράδοσης, αποτελούν σταθερές συντεταγμένες στην πορεία και στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας», έγραψε μεταξύ άλλων, στο Facebook και στο Twitter, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Δεκαπενταύγουστος, το μικρό Πάσχα της Ορθοδοξίας, σπουδαία μέρα για την παράδοση του λαού μας. Η δύναμη της πίστης, όπως κι αν την βιώνει ο καθένας μας, είναι κινητήρια δύναμη για να αντιμετωπίζουμε τις προσωπικές και συλλογικές δυσκολίες.

Η αγάπη για τον άνθρωπο, η αλληλεγγύη, ο σεβασμός της ιστορίας και της παράδοσης, αποτελούν σταθερές συντεταγμένες στην πορεία και στον αγώνα μας για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες απανταχού της γης».

 

Το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ

Την ελπίδα του πως το χαρμόσυνο γεγονός της απελευθέρωσης των δύο Ελλήνων Αξιωματικών μπορεί να είναι η απαρχή θετικών εξελίξεων για την Ελλάδα εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Μονή της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων στα Χανιά, εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στους στρατιωτικούς και στις οικογένειές τους για την στάση που κράτησαν αυτούς τους πέντε μήνες.

Ολόκληρη η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα για την Oρθοδοξία, για τον Ελληνισμό, για όλους τους Έλληνες απανταχού της γης. Μια μέρα που αντλούμε δύναμη από την εσωτερική μας πίστη για να ατενίζουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία, με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Ειδικά το φετινό καλοκαίρι, μετά τις πρόσφατες τραγωδίες, αυτή η εσωτερική ανάγκη είναι ακόμα πιο έντονη.

Ακόμα πιο έντονη, όχι μόνο για όσους βίωσαν την τραγωδία στο Μάτι από πρώτο χέρι, αλλά για όλες τις Ελληνίδες και για όλους τους Έλληνες που συγκλονιστήκαμε από αυτή την ανείπωτη τραγωδία. Αλλά μέσα σε αυτό το ζοφερό καλοκαίρι, ήρθε το χαρμόσυνο, το πολύ ευχάριστο νέο της απελευθέρωσης των δυο αξιωματικών μας. Ένα νέο το οποίο μας γέμισε όλους με χαρά, με αισιοδοξία και με συγκίνηση.

Θέλω και πάλι, και με την ευκαιρία αυτή, να συγχαρώ πραγματικά από καρδιάς τους δύο αξιωματικούς μας αλλά και τις οικογένειες τους για το κουράγιο, τη λεβεντιά, και την αυτοπεποίθηση που έδειξαν αυτούς τους πέντε μήνες αυτής της μεγάλης ταλαιπωρίας.

Και εύχομαι πραγματικά αυτό το χαρμόσυνο συμβάν να είναι η απαρχή άλλων νέων θετικών εξελίξεων για την πατρίδα μας που θα μας ξαναφέρουν το χαμόγελο στα χείλη μας και θα αποδείξουμε, με αυτό τον τρόπο, στους εαυτούς μας ότι πραγματικά αξίζουμε καλύτερα. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες».

Newsroom Αθήνα 9.84

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα