back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στην Ελλάδα οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί

Διαβάστε επίσης

Έφτασαν λίγο μετά τις 03:30 τα ξημερώματα, με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, στη Θεσσαλονίκη από την Αδριανούπολη οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, Άγγελος Μητρετώδης και Δημήτρης Κούκλατζης, οι οποίοι κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές από τις 2 Μαρτίου.

Τους δύο στρατιωτικούς συνόδευαν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν από νωρίς οι γονείς των δύο στρατιωτικών. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αλκιβιάδης Στεφανής.

[su_slider source=”media: 16875,16876,16877,16874,16873,16878″ width=”700″ height=”420″ title=”no”]

 Π. Καμμένος: Πολύ μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας

«Ελπίζω ότι η απελευθέρωσή τους σ’ αυτή τη σημαδιακή μέρα, θα σημάνει και μια άλλη μέρα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», τόνισε.

«Καλωσορίζω τους δύο στρατιωτικούς, τους συγχαίρω γιατί κράτησαν τον όρκο τους, δεν παρέδωσαν τη σημαία και την υπηρέτησαν σ’ αυτές τις συνθήκες αιχμαλωσίας και επέστρεψαν για να συνεχίσουν να υπηρετούν την πατρίδα», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους δύο στρατιωτικούς για τη στάση τους και υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

 

«Ευχαριστώ όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν», δήλωσε ο ανθυπολοχαγός Άγγελος Μητρετώδης και πρόσθεσε: «Το μόνο που θέλουμε να πούμε είναι ένα ευχαριστώ».

O Νικόλαος Μητρετώδης, πατέρας του Άγγελου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε: «Νιώθω ανακούφιση, συγκίνηση, χαρά».  Παράλληλα, ευχαρίστησε τον κόσμο, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, την εκκλησία και τα ΜΜΕ για το ενδιαφέρον τους, αλλά και τις ΗΠΑ για τη συμβολή τους στο αίσιο τέλος της περιπέτειας.

«Δεν περίμενα απελευθέρωση, αλλά είχα κρυφή ελπίδα ότι η Παναγία η Ελευθερώτρια θα κάνει το θαύμα της. Πήγαμε στην Παναγία τη Σουμελά και ζητήσαμε να κάνει το θαύμα της και αυτό έγινε», είπε.

Από την πλευρά του, ο θείος του Δημήτρη Κούκλατζη, Χρήστος, δήλωσε υπερήφανος για την εικόνα που έδειξαν τα δύο παιδιά. «Είχα προσμονή λόγω και της εορτής της Παναγίας παρακαλούσαμε την Παναγία να επέμβει. Γνωρίζαμε ότι πάρα πολύς κόσμος προσευχόταν γι’ αυτό το θέμα» σημείωσε ο Χρήστος Κούκλατζης.

Πριν τα μεσάνυχτα, με εντολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αναχώρησε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Embraer με προορισμό αεροδρόμιο στην περιοχή της Ανδριανούπολης.

O Γιώργος Κατρούγκαλος μάλιστα ανέβασε στον λογαριασμό του στο twitter την πρώτη φωτογραφία των δύο Ελλήνων μέσα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Π. Παυλόπουλος: «Στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών»

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνεχάρη τα δυο στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και τις οικογένειες τους για το «έξοχο φρόνημα» και το «υποδειγματικό ήθος» που επέδειξαν όλον αυτόν τον καιρό.

Ολόκληρη η δήλωση

«Η αποφυλάκιση και απελευθέρωση των δύο στελεχών των Ενόπλων μας Δυνάμεων, Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη, αφενός συνιστά στοιχειώδη πράξη δικαιοσύνης εκ μέρους των τουρκικών αρχών. Αφετέρου δε δείχνει και τον δρόμο που μπορεί και πρέπει ν’ ακολουθήσει εφεξής η Τουρκία, προκειμένου ν’ αποκατασταθεί πλήρως το κλίμα φιλίας και καλής γειτονίας με την Ελλάδα, η οποία έχει αποδείξει εμπράκτως ότι κινείται πάντοτε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Θερμά συγχαρητήρια στα δύο στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων και στις Οικογένειές τους για το έξοχο φρόνημα και το υποδειγματικό ήθος που επέδειξαν, καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της επώδυνης δοκιμασίας».

«Η αποφυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πράξη δικαιοσύνης, που θα συμβάλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας, και της σταθερότητας στην περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μόλις έγινε γνωστή η είδηση για την απελευθέρωση τους από τις τουρκικές φυλακές, την Τρίτη.

«Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τους δύο αξιωματικούς μας, και τις οικογένειές τους, για το σθένος, την υπομονή, και την εμπιστοσύνη στις προσπάθειες όλων μας, που εν τέλει δικαιώθηκαν.
Άγγελε, και Δημήτρη, καλή πατρίδα, και καλή λευτεριά».

ΥΠΕΞ: Η απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρέτισε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Εξωτερικών, ενώ γνωστοποίησε ότι, θα τελεστούν τα εγκαίνια του ιστορικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη, που είχαν αναβληθεί λόγω της παράνομης κράτησης των δύο αξιωματικών.

Η ανακοίνωση

«Η απόφαση αυτή των τουρκικών Αρχών είναι θετική και θα συμβάλει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στη φιλία των λαών μας.

Προς την ίδια κατεύθυνση θα συμβάλει και η τέλεση τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, των επίσημων εγκαινίων του ιστορικού κτηρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Σμύρνη, η οποία είχε αναβληθεί λόγω της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών τον παρελθόντα Μάρτιο.

Οι συνεχείς προσπάθειες του Πρωθυπουργού, του Υπουργείου Εξωτερικών και των διπλωματικών και προξενικών αποστολών της Ελλάδος στην Τουρκία απέδωσαν. Ο μεγάλος κερδισμένος αναδείχθηκε για μια ακόμα φορά η διπλωματία»

Κυρ. Μητσοτάκης: Επέδειξαν γενναία και πατριωτική στάση οι Δημήτρης και Αγγελος

«θέλω να συγχαρώ τον Άγγελο, τον Δημήτρη και τις οικογένειές τους για την τόσο γενναία, αξιοπρεπή και πατριωτική στάση τους», τόνισε  σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η απελευθέρωση των δύο αξιωματικών μας είναι ένα χαρμόσυνο νέο στο τόσο ζοφερό φετινό καλοκαίρι», σημείωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Φ. Γεννηματά: Σημαντική και θετική εξέλιξη

«Η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών μετά από 5 μήνες αδικαιολόγητης φυλάκισης είναι μία σημαντική, θετική εξέλιξη την οποία χαιρετίζουμε», σημειώνει σε δήλωσή της η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Συγχαρητήρια στους ίδιους και τις οικογένειές τους για την υπομονή και την καρτερικότητα που επέδειξαν».

Σ. Θεοδωράκης: Η παράνομη κράτηση επιτέλους τερματίστηκε

«Η παράνομη κράτηση των δύο στρατιωτικών επιτέλους τερματίστηκε ύστερα από 168 μέρες. Η κίνηση αυτή της Τουρκίας συμβάλλει θετικά στη βελτίωση των σχέσεών μας.

Το σθένος που επέδειξαν τα δυο παιδιά και οι οικογένειές τους είναι κάτι που συγκίνησε όλους τους Έλληνες. Μπράβο τους», έγραψε χαρακτηριστικά στο λογαριασμό του στο Twitter o επικεφαλής του Ποταμιού.

Πρόσκληση Π. Καμμένου στον Τούρκο ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, στην τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Καμμένος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Προσκάλεσε δε τον ομόλογο του να επισκεφθεί την Ελλάδα.

 

Φ. Κουβέλης: Δίκαιη ενέργεια η αποφυλάκιση

«Η αποφυλάκιση και η επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην πατρίδα είναι δίκαιη ενέργεια της τουρκικής δικαιοσύνης. Αποτελεί στοιχείο που θα συμβάλλει στις σχέσεις φιλίας των δύο χωρών, της καλής γειτονίας και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή» τονίζει με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώτης Κουβέλης. «Οι δύο στρατιωτικοί μας επέδειξαν υπομονή, σθένος, λεβεντιά και οφείλω να τους συγχαρώ».

Η Κομισιόν χαιρετίζει την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Η Τουρκία δεν έχει τίποτε να φοβηθεί από τους Ευρωπαίους γείτονες της. Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική αυτή σχέση. Επιθυμούμε μια σταθερή, ευημερούσα, δημοκρατική Τουρκία», έγραψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο Twitter.

“Η απελευθέρωση δεν έχει να κάνει με τις κινήσεις της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά είναι αποτέλεσμα της σύγκρουσης που υπάρχει μεταξύ Τουρκίας – Αμερικής”, υποστήριξε ο Κώστας Τσιάρας, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Απόστολο Χονδρόπουλο.

“Το νόμιμο επέβαλε την απελευθέρωση των 2 Ελλήνων”, τόνισε ο Κώστας Πανταζής, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος Αλλαγής, μιλώντας επίσης στον Αθήνα 9.84.

«Είμαστε τόσο ευτυχισμένοι που τα παιδιά μας απελευθερώθηκαν», τόνισε Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος.

Ως ένα μεγάλο δώρο της Παναγίας, χαρακτήρισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών.

Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) μετέδωσε την είδηση με ανταποκρίσεις από την Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ενώ αναφορές ειδησεογραφικών πρακτορείων έχουν αναρτηθεί ενδεικτικά στην ιστοσελίδα του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, αλλά και στην ηλεκτρονική έκδοση πολλών εφημερίδων.

Στην ιστοσελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεων Tagesschau της δημόσιας τηλεόρασης αναφέρεται: «Η Τουρκία αποφυλακίζει δυο έλληνες στρατιωτικούς.  Ωστόσο η δίκη των δυο ανδρών θα συνεχιστεί. Αρχικά δεν ήταν σαφές εάν επιτρέπεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Η τουρκική δικαιοσύνη τους κατηγορεί για απόπειρα κατασκοπείας. Το δικαστήριο στην Αδριανούπολη είχε απορρίψει κατ’ επανάληψη την αποφυλάκιση των στρατιωτικών λόγω κινδύνου διαφυγής», επισημαίνεται.

Τα τουρκικά ΜΜΕ για την είδηση της αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

«Οι απελευθερωμένοι Έλληνες στρατιώτες επέστρεψαν στην πατρίδα τους» γράφει η αντιπολιτευόμενη Cumhuriyet σχολιάζοντας με νόημα: «οι στρατιώτες που φυλακίστηκαν επί 5.5 μήνες επειδή πέρασαν παράνομα κατά 253 μέτρα στην τουρκική πλευρά των συνόρων, επέστρεψαν στην πατρίδα τους με ειδικό αεροσκάφος που έστειλε η Ελλάδα».

Η Hurriyet αναφέρεται και στις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «η απελευθέρωση των Ελλήνων αξιωματικών είναι πράξη δικαιοσύνης που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της φιλίας, της καλής γειτονίας και της σταθερότητας στην περιοχή».

Η αγγλόφωνη έκδοση της Hurriyet (Hurriyet Daily News) αναφέρεται στο ιστορικό της σύλληψής του Άγγελου Μητρετώδη και του Δημήτρη Κουκλάτζη και τις δικαστικές περιπέτειες που ακολούθησαν, καταλήγοντας ότι το περιστατικό αυτό είχε προκαλέσει κλιμάκωση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες ήταν ήδη τεταμένες λόγω των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η περιπέτεια των δύο ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας στα σύνορα, στις Καστανιές Έβρου, πέρασαν κατά λάθος σε τουρκικό έδαφος με αποτέλεσμα να συλληφθούν από τις τουρκικές αρχές.

Η υπόθεση των δύο οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με τα τουρκικά δικαστήρια να απορρίπτουν τα αιτήματα αποφυλάκισης των δύο και την Άγκυρα να επιχειρεί να συνδέσει την υπόθεση με αυτή των 8 Τούρκων αξιωματικών που αιτήθηκαν άσυλο από την χώρα μας.

Την Τρίτη 14 Αυγούστου τουρκικό δικαστήριο, με αιφνιδιαστική απόφασή του, έδωσε «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση των δύο, χωρίς μάλιστα να επιβάλλει περιοριστικούς όρους, γεγονός που επέτρεψε την επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Μάλιστα, διπλωματικός σύμβουλος του Ερντογάν διαβεβαίωσε τον Έλληνα ομόλογο του ότι, αν χρειαστεί να γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών, αυτή θα γίνει ερήμην και σε περίπτωση που επιβληθεί ποινή, αυτή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα των 5,5 μηνών που κρατήθηκαν οι δύο στις φυλακές Αδριανούπολης.

Χρήστος ΚαπούτσηςΑπόστολος Χονδρόπουλος

Φωτογραφικό υλικό πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα