back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η λίρα κατρακυλάει και ο Ερντογάν προσεύχεται… και απειλεί

Διαβάστε επίσης

Η παρατεταμένη οικονομική και νομισματική κρίση που ταλανίζει την Τουρκία τις τελευταίες εβδομάδες, προκαλεί όπως είναι φυσικό, πονοκέφαλο και ανησυχία, όχι μόνο στους επενδυτές, μα και στις πολιτικές ηγεσίες, καθώς επίσης και στα διεθνή ιδρύματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.  

Και αυτό γιατί μία πιθανή κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας, θα προκαλέσει ένα ντόμινο εξελίξεων, πολλές από τις οποίες μπορεί να αποδειχθούν μοιραίες για τράπεζες, επενδυτές αλλά και ολόκληρους πληθυσμούς.  

Παρά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές ο Ταγίπ Ερντογάν, βρίσκεται σήμερα σε δεινή θέση, βλέποντας την οικονομία της χώρας του να καταρρέει και τον ίδιο να αναγκάζεται να βάλει στο “ψυγείο” τις μεγαλεπήβολες φιλοδοξίες του, να καταστήσει την Τουρκία ισχυρή περιφερειακή δύναμη στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αλλά και να επεκτείνει την επιρροή της στις χώρες της Κεντρικής Ασίας.  

«Η οικονομία της Τουρκίας είναι ισχυρή και κανείς δεν πρέπει να αποδίδει σημασία σε κερδοσκοπικές ειδήσεις και κινήσεις», δήλωσε σήμερα ο προεδρικός εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν.

Το υπουργείο Οικονομικών, η κεντρική τράπεζα, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς και άλλοι θεσμοί λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, αναφέρει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν σε ανάρτησή του στο Twitter.

Έρευνα της Εισαγγελίας

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολού, η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκινά έρευνα κατά προσώπων που ενέχονται σε πράξεις που απειλούν την οικονομική ασφάλεια.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει τα αναγκαία νομικά μέτρα κατά μέσων κοινωνικής δικτύωσης που κάνουν αναφορές στην συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου που δημιουργούν «αρνητική αντίληψη για την οικονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο, από τις 7 Αυγούστου, εντοπίσθηκαν 346 λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ανήρτησαν σχόλια για την αποδυνάμωση της λίρας «κατά προκλητικό τρόποι» και κινήθηκαν οι νομικές διαδικασίες.

Τα μέτρα – Η λίρα και οι αγορές

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προσφέρει “όλη την απαραίτητη ρευστότητα στις τράπεζες” και ότι θα λάβει “όλα τα απαραίτητα μέτρα” για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε την ώρα που η τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει φέτος περισσότερο από το 40% της αξίας της έναντι του δολαρίου και του ευρώ, κατέρρευσε την Παρασκευή, προκαλώντας πανικό στις αγορές σε όλον τον κόσμο.

Το Χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε με σημαντική πτώση σήμερα (-1,98%), επηρεαζόμενο από τις ανησυχίες που προέρχονται από την Τουρκία μετά την “μαύρη Παρασκευή” για την τουρκική λίρα, η οποία έχασε την ημέρα αυτή περίπου 16% της αξίας της έναντι του δολαρίου.

Οι τράπεζες παρέσυραν πτωτικά τις ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα Δευτέρα στο ξεκίνημα των συναλλαγών, καθώς η κλιμακούμενη οικονομική κρίση στην Τουρκία πλήττει την εμπιστοσύνη των επενδυτών σε τράπεζες που έχουν έκθεση στη χώρα.

Οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης σημείωσαν βουτιά 1,2% σε χαμηλό έξι εβδομάδων, ενώ οι τράπεζες BBVA, Unicredit και BNP Paribas που έχουν έκθεση στην Τουρκία υποχώρησαν κατά 0,9-2,6%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 0,4% σε χαμηλό τριών εβδομάδων, ενώ ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 0,6% με τους τραπεζικούς τίτλους να ασκούν πιέσεις. 

Τις πρώτες ώρες σήμερα στην Ασία, η τουρκική λίρα έπεσε σε ένα νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο, για πρώτη φορά κάτω από το όριο των 7 λιρών έναντι του δολαρίου, προτού ανακτήσει ένα μέρος των απωλειών της μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Στις 09:30 ώρα Ελλάδος 6,65 τουρκικές λίρες ανταλλάσσονταν με ένα δολάριο.

Υποχώρησε το ευρώ

Το ευρώ υποχώρησε σε νέο χαμηλό 13 μηνών με τα νομίσματα αναδυόμενων αγορών να καταγράφουν περαιτέρω βουτιά σήμερα, ενώ το γεν ανήλθε σε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ο αντίκτυπος από τη βουτιά της τουρκικής λίρας έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια.

Αφού υποχώρησε στο νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα, η τουρκική λίρα βρήκε κάποια στήριξη αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία για να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών και η αρμόδια τραπεζική ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι περιόρισε τις συναλλαγές swap.

Στις 10:32 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος διαμορφώθηκε στις 6,8364 λίρες ανά δολάριο.

Τα αίτια της κρίσης

Η λίρα, βασικό βαρόμετρο της διάθεσης των επενδυτών έναντι της Τουρκίας, βρίσκεται σε τροχιά μεγάλης υποτίμησης εδώ και πολλές εβδομάδες, έχοντας χάσει περίπου το 40% της αξίας της από την αρχή του χρόνου και πρόκειται  για το μακροβιότερο πτωτικό σερί της από το Νοέμβριο του 1999, έναν μήνα πριν τη διάσωση της χώρας από το ΔΝΤ. Η πτώση της τον τελευταίο χρόνο είναι μία από τις πιο απότομες της τελευταίας δεκαετίας μεταξύ των χωρών του G20. 

Την ίδια στιγμή, το κόστος δανεισμού της χώρας, όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ομολόγων, έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερο επιτόκιο για να αποζημιωθούν για τον υψηλό πληθωρισμό και την κατρακύλα της λίρας. Παράλληλα, οι επενδυτές ανησυχούν ότι οι Τούρκοι δανειολήπτες δεν θα καταφέρουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Το κόστος των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS) για τουρκικά ομόλογα έχει αυξηθεί αισθητά φέτος.  

Μία βασικότερη ίσως αδυναμία της τουρκικής οικονομίας είναι του υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Υπολογίζεται ότι είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών του G20 φέτος. Ενώ, τέλος, προκαλεί τρόμο η εξάρτηση της Τουρκίας σε κεφάλαια από το εξωτερικό, αφού το χρέος επιχειρήσεων και νοικοκυριών της χώρας σε ξένο νόμισμα είναι πολύ υψηλό.  

Η αντίδραση του Ερντογάν – Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα, με την κατάσταση να μοιάζει ανεξέλεγκτη ο Τούρκος πρόεδρος επικαλείται τον Θεό για τη σωτηρία της λίρας, καλεί τους πολίτες να βγάλουν τον χρυσό από τα στρώματά τους για να στηρίξουν την οικονομία και επιστρατεύει τους δικαστικούς για να πολεμήσει τους ανεμόμυλους – εχθρούς της “Μεγάλης Τουρκίας” που οραματίζεται.  

Και ενώ οι αναταράξεις είναι σήμερα ορατές παγκοσμίως, από χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μην έχουν καμία ανησυχία εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες κατέρριψε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας αργά χθες το βράδυ ο Ερντογάν επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. «Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία», είπε ο τούρκος πρόεδρος. «Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα», πρόσθεσε. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.  

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα