back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ μας γύρισαν την πλάτη για έναν πάστορα – Τελεσίγραφο Τραμπ για την απελευθέρωση του Μπράνσον

Διαβάστε επίσης

Ενοχλημένος από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως η Ουάσιγκτον γύρισε την πλάτη στην Άγκυρα «επιλέγοντας έναν πάστορα», αναφερόμενος στον Αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Συνεχίζουμε τον δρόμο μας με αποφασιστικά βήματα», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν σε ομιλία του στην πόλη Ριζούντα.

“Θέλουν από μας να τον απελευθερώσουμε (σ.σ τον πάστορα Μπράνσον) μέχρι τις 6 αύριο το απόγευμα, χρησιμοποιώντας απειλές”.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το τελεσίγραφο δόθηκε από Αμερικανούς αξιωματούχους στην τουρκική αντιπροσωπεία, που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον, την περασμένη Τετάρτη.

Στην ιδια συνάντηση δόθηκε και κατάλογος με άλλους δεκαπέντε Αμερικανούς που κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει να απελευθερωθούν άμεσα. Σε περίπτωση που η προθεσμία λήξει αναμένεται η Αμερική να σκληρύνει την στάση της και να προχωρήσει και σε άλλες κυρώσεις εναντίον της Άγκυρας.

Η είδηση για το τελεσίγραφο φαίνεται πως επιβεβαιώνει αντίστοιχα δημοσιεύματα των εφημερίδων Financial Times και Wall Street Journal.

Η δεύτερη είχε γράψει ότι μετά την αποτυχία των συνομιλιών την περασμένη Τετάρτη, η Αμερική ετοιμάζει και νέα δέσμη κυρώσεων.

Το άρθρο των FT την περασμένη Πέμπτη ανέφερε πως οι ΗΠΑ διαμήνυσαν σε Τούρκους αξιωματούχους, πως η Άγκυρα “έχει περιθώριο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη να απελευθερώσει τον κ. Μπράνσον” αποδίδοντας την πληροφορία σε αξιόπιστες πηγές.

Το παρόμοιο άρθρο της WSJ μία ημέρα μετά, ανέφερε πως η απαίτηση των ΗΠΑ να απελευθερωθεί ο Μπράνσον, επιτάχυνε τις συνομιλίες εκατέρωθεν.

Οι σχέσεις των δύο χωρών περνούν σοβαρή κρίση με αφορμή μια σειρά από θέματα – από τα αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, την υπόθεση Γκιουλέν και τη φιλοδοξία της Άγκυρας για την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων, μέχρι την υπόθεση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος δικάζεται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Εξάλλου, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους συμπατριώτες του να πουλήσουν τον χρυσό, τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν, για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα.

Ανέφερε ότι η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και απέδωσε τις διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων στον «οικονομικό πόλεμο που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας».

Παράλληλα, τόνισε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Την ίδια ώρα σκαιότατες επιθέσεις κατά του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ εξαπολύουν σήμερα τουρκικές φιλοκυβερνητικές εφημερίδες, λόγω των δασμών που επέβαλε στον τουρκικό χάλυβα και αλουμίνιο.

Η Günes, χαρακτηρίζει και απεικονίζει τον Τραμπ στο πρωτοσέλιδό της ως «ξεμωραμένο τρολ» ενώ η MILAT τον αποκαλεί σατανά και καταφεύγει σε ανάλογο κολάζ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα