back to top
18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18.4 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Έντεκα χρόνια μετά τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία

Διαβάστε επίσης

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται 11 χρόνια από τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία και σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Γιώργο Γεωργιόπουλο, «ποτέ δεν εκπονήθηκε ένα γενικότερο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης του νομού, κάτι το οποίο όφειλε να έχει κάνει το κεντρικό κράτος».

Όσον αφορά στη χρηματοδότηση για έργα αποκατάστασης και ανασυγκρότησης των πληγεισών περιοχών, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρει μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «η μοναδική χρηματοδότηση που κατευθύνθηκε από το 2007 μέχρι σήμερα στην Ηλεία είναι οι πόροι του λεγόμενου “ταμείου Μολυβιάτη”, ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ».

Ειδικότερα, σχετικά με τη χρηματοδότηση έργων, ο Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρει ότι «τα 45 εκατομμύρια ευρώ, από το “ταμείο Μολυβιάτη” δόθηκαν σε δύο δόσεις δηλαδή τη διετία 2009 -2010 και το 2012».

Όπως εξηγεί, «το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων απορροφήθηκαν από τους δήμους και την τότε νομαρχία, κυρίως για έργα αποκατάστασης της οδοποιίας, η οποία είχε καταστραφεί εξ΄ αιτίας των πυρκαγιών, αλλά και των πλημμυρών που επακολούθησαν», ενώ όπως συμπληρώνει, «μερικά από αυτά τα έργα συνεχίζουν και σήμερα να υλοποιούνται».

«Δεν εκπονήθηκε ποτέ ένα γενικότερο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ηλείας»

Σε αυτό το σημείο ο αντιπεριφερειάρχης τονίζει ότι «όσο και αν αυτά τα έργα ήταν απαραίτητα, δεν αποτέλεσαν μέρος ενός γενικότερου σχεδίου αποκατάστασης, αλλά ήταν αποσπασματικά και ασύνδετα». Μάλιστα, όπως σημειώνει, «δεν εκπονήθηκε ποτέ ένα γενικότερο σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ηλείας, το οποίο όφειλε να έχει κάνει το κεντρικό κράτος».

Αντίθετα, συνεχίζει ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, «έγιναν πολλά σχέδια επί χάρτου και άλλες τόσες εξαγγελίες και από την τότε κυβέρνηση Καραμανλή και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς και από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς, αλλά τίποτα από αυτά δεν υλοποιήθηκε».

Όπως εκτιμά ο αντιπεριφερειάρχης, «σήμερα η Ηλεία εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της χώρας και για την εκδήλωση μεγάλης πυρκαγιάς, αλλά και καταστροφικής πλημμύρας, κάτι που έχω θέσει εγγράφως και προφορικώς ενώπιον παντός αρμοδίου, δηλαδή υπουργών, γενικών γραμματέων κ.α.»

Όπως εξηγεί, «πρέπει να εκπονηθεί και να εφαρμοστεί ένα πιλοτικό σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, τόσο για την Ηλεία, λόγω της φυτικής σύστασης των δασών της και των κλιματολογικών συνθηκών, όσο και για την Αττική, λόγω της οικιστικής πυκνότητας, το οποίο θα λαμβάνει υπ΄ όψιν το βεβαρημένο ιστορικό αυτών των περιοχών, τη ραγδαία κλιματική αλλαγή, αλλά και τις επιχειρησιακές εμπειρίες».

Μάλιστα, όπως λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Γιώργος Γεωργιόπουλος, «πριν από περίπου ένα χρόνο σε συζήτηση που είχα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών είχε ενστερνιστεί και συμφωνήσει στη χρηματοδότηση και υποστήριξη ενός τέτοιου σχεδίου για την Ηλεία», το οποίο όπως λέει χαρακτηριστικά, «πρέπει να ξεκινήσει τώρα».

«Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου»

Παράλληλα, εκφράζει την εκτίμηση πως «η όποια καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία, αφοί οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες του περασμένου έτους στο νομό μας, που χαρακτηρίστηκαν ως οι χειρότερες των τελευταίων 10 ετών, δεν είναι καλοί οιωνοί» και προθέτει: «Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου. Η Μάκιστος, η Αρτέμιδα και το Μάτι, δεν επιτρέπεται να επαναληφθούν στη χώρα».

Επανερχόμενος στο θέμα των επιχειρησιακών εμπειριών, ο αντιπεριφερειάρχης λέει ότι «δεν έχει μελετηθεί με επιστημονικό τρόπο τίποτε από τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά του 2007, την επέκτασή της, το καταστροφικό αποτέλεσμα, τις ελλείψεις που τυχόν παρατηρήθηκαν, τα λάθη που τυχόν έγιναν, οι κλιματολογικές συνθήκες που υπήρχαν κ.α., ώστε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε ένα ανάλογο γεγονός, όπως δυστυχώς το πρόσφατο στην ανατολική Αττική».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα