back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η πτώση της λίρας απειλεί την Τουρκική οικονομία – Αναταραχή στα χρηματιστήρια- Ερντογάν: Καμία ανησυχία

Διαβάστε επίσης

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η οικονομία της Τουρκίας με διεθνείς παρατηρητές να αναφέρονται στις πολιτικές προεκτάσεις από την ραγδαία πτώση στην ισοτιμία της λίρας έν μέσω της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης Ερντογάν με τις ΗΠΑ.

Σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο υποχώρησε σήμερα η τουρκική λίρα κοντά στις 6,5 λίρες ανά δολάριο καθώς η επιδείνωση της διαμάχης με τις ΗΠΑ και οι εντεινόμενες ανησυχίες για την κατάσταση της οικονομίας πλήττουν και πάλι το νόμισμα.

Νωρίτερα, υποχώρησε έως 14,6% στο ιστορικό χαμηλό των 6,4915 λιρών ανά δολάριο ενώ στην συνέχει περιόρισε κάποιες από τις απώλειες σημειώνοντας πτώση 5,5%.

“H λίρα έχασε 20% μέσα στην εβδομάδα”γράφει σήμερα σε κεντρικό της θέμα η εφημερίδα Wall street Journal και σημειώνει ότι οι διεθνείς αγορές αμφισβητούν την ικανότητα της Τουρκίας να αποπληρώσει το χρέος σε ξένο νόμισμα.

Πέφτουν ευρωπαϊκές μετοχές

Απώλειες καταγράφουν οι ευρωπαϊκές μετοχές στο ξεκίνημα των συναλλαγών σήμερα λόγω της βουτιάς της τουρκικής λίρα, με τις τράπεζες με τη μεγαλύτερη έκθεση στη χώρα να καταγράφουν τη μεγαλύτερη πτώση.

Οι μετοχές της γαλλικής BNP Paribas, της ιταλικής UniCredit και της ισπανικής BBVA σημείωσαν βουτιά περίπου 3% αφού η εφημερίδα Financial Times ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για την έκθεσή τους στην Τουρκία λόγω της δραματικής πτώσης της λίρας.

Ανησυχία της ΕΚΤ

Απότομη πτώση σημείωσε το ευρώ έναντι του δολαρίου σήμερα το πρωί, ύστερα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί για τον αντίκτυπο της αδύναμης τουρκικής λίρας στις ευρωπαϊκές τράπεζες, αναφέρει το δίκτυο CNBC.

Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,5% στο 1,146 δολάριο νωρίτερα σήμερα. Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times ανέφερε ότι η ισπανική BBVA, η ιταλική UniCredit και η γαλλική BNP Paribas θα μπορούσαν να επηρεαστούν ιδιαίτερα από τη συνεχιζόμενη υποτίμηση της λίρας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΚΤ ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι Τούρκοι πολίτες ίσως να μην είναι προετοιμασμένοι να στηρίξουν την υποτίμηση της λίρας και θα αρχίσουν να αθετούν τις πληρωμές δανείων σε ξένο νόμισμα. Αυτά τα δάνεια αντιστοιχούν περίπου στο 40% των συνολικών περιουσιακών στοιχείων στον τουρκικό τραπεζικό κλάδο.

Η απόφαση των ΗΠΑ για επιβολή κυρώσεων, για τον Αμερικανό πάστορα που έχει θέσει υπό κράτηση η Άγκυρα, επέτεινε τις ανησυχίες που ήδη υπάρχουν για τον πληθωρισμό και την γενικότερη εικόνα της οικονομίας.

Η ισοτιμία της λίρας διαμορφώθηκε χθες είχε διαμορφωθεί σε 5,4050 λίρες ανά δολάριο, σημειώνοντας πτώση περίπου 2% ενώ από τις αρχές του έτους,  έχει χάσει σχεδόν το ένα τρίτο της αξίας της.

Από την πλευρά του το υπ.Οικονομικών της χώρας, ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης το 2019 αναμένεται γύρω στο 3-4% και ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, μια από τις βασικές ανησυχίες για την τουρκική οικονομία, θα μειωθεί στο 4% του ΑΕΠ.

Ερντογάν: Καμία ανησυχία

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες “να μην έχουν καμία ανησυχία” εξαιτίας της υποχώρησης της τουρκικής λίρας, υπό τον κίνδυνο για ρήξη στις σχέσεις της Άγκυρας με τις ΗΠΑ.

Οι σχέσεις των δύο συμμαχικών χωρών στο ΝΑΤΟ περνούν κρίση με αφορμή την κράτηση στην Τουρκία του αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον με κατηγορίες για τρομοκρατία, γεγονός που οδήγησε μάλιστα στην επιβολή κυρώσεων από την αμερικανική πλευρά εις βάρος δύο εκ των υπουργών του Ερντογάν, όπως αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ταγίπ Ερντογάν, χθές το βράδυ, μιλώντας στους δημοσιογράφους στη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας επιχείρησε να καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας ότι υπάρχει μια εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας. “Υπάρχουν διάφορες εκστρατείες σε εξέλιξη. Μην δίνετε σημασία”.

“Μην ξεχνάτε, αν έχουν τα δολάριά τους, εμείς έχουμε τον λαό μας, τον Θεό μας. Εργαζόμαστε σκληρά. Δείτε πώς είμαστε πριν από 16 χρόνια και δείτε μας σήμερα”, πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος.

Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να μετατρέψουν το σκληρό νόμισμα και τον χρυσό σε λίρες ώστε να ενισχύσουν την τουρκική λίρα που καταρρέει.

Οικονομική καταιγίδα

“Η Άγκυρα βρίσκεται στο κέντρο μιας τέλειας οικονομικής καταιγίδας. Ο πληθωρισμός είναι στο 16%. Το δημόσιο χρέος έχει το χαρακτηρισμό «σκουπίδια». Η χρηματοοικονομική πολιτική του Προέδρου Eρντογάν τίθεται υπό αμφισβήτηση λόγω της αντίθεσής του με τις αυξήσεις των επιτοκίων και του πρόσφατου διορισμού του γαμπρού του ως επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών” γράφουν οι Times του Λονδίνου.

Η πιστοληπτική ικανότητα των τουρκικών τραπεζών αλλά και εταιρειών με μεγάλα δάνεια σε ξένο νόμισμα συνετείνουν σε μια πιστωτική, σύμφωνα με την Capital Economics.

Από την πλευρά του το BBC αναφέρει ότι : η τουρκική λίρα απώλεσε περίπου το 30% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους, το χρηματιστήριο παρουσίασε πτώση 17% και αυξήθηκε το κόστος δανεισμού.  Η Τουρκία έχει έλλειμμα στο διεθνές της εμπορικό ισοζύγιο καθώς εισάγει περισσότερα απ’ όσα εξάγει, δηλαδή δαπανά περισσότερα από αυτά που κερδίζει. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο ούτε επικίνδυνο, ωστόσο, το έλλειμμα της Τουρκίας είναι αρκετά μεγάλο, περίπου στο 5,5% επί του ΑΕΠ πέρυσι.

Η Τουρκία χρειάζεται να ανακόψει γρήγορα την απότομη πτώση της λίρας, ανέφερε  ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch, προειδοποιώντας ότι η κατάσταση της χώρας έχει επιδεινωθεί ύστερα από την υποβάθμισή της πριν από μόλις ένα μήνα.
«Παρακολουθούμε στενά τα τρέχοντα γεγονότα», δήλωσε στο Reuters ο Πολ Γκέιμπλ, υψηλόβαθμος αναλυτής του οίκου Fitch. «Από τότε που λάβαμε την απόφαση (να υποβαθμίσουμε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας σε BB στις 13 Ιουλίου) το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί περαιτέρω».

«Το βασικό σημείο πίεσης είναι το αδύναμο νόμισμα», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ίδιος παρακολουθεί τι προσπαθούν να κάνουν οι τουρκικές αρχές για να ανακόψουν την πτώση της λίρας, που από τις αρχές του έτους φθάνει το 30%, με το 10% περίπου να καταγράφεται τον τελευταίο μήνα.

 

Newsroom Αθήνα 984 με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα