back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Υπ. Υγείας: Μέτρα προστασίας των κατοίκων κατά τη διάρκεια καθαρισμών μετά την πυρκαγιά – Οι φορείς ψυχοκοινωνικής υποστήριξης

Διαβάστε επίσης

Πληθώρα εγκυκλίων, οδηγιών και άλλων κανονιστικών πράξεων εκδόθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας για την προστασία της υγείας των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές εναπόθεσαν μεγάλες ποσότητες στάχτης τόσο σε εξωτερικές όσο και σε εσωτερικές επιφάνειες κτιρίων. Η στάχτη αυτή είναι δυνατόν να περιέχει πληθώρα τοξικών ουσιών, ιδιαίτερα επιβαρυντικών για την υγεία λόγω της φύσης της καύσιμης ύλης η οποία περιλαμβάνει πληθώρα χημικών προερχόμενων κυρίως από τη καύση οικιακών συσκευών, οικοδομικών υλικών και πληθώρας άλλων υλικών.

Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η λήψη ατομικών μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμου επιφανειών για τη προσστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεων στην υγεία.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συστήνει τα κάτωθι:

  • Μην αφήνετε τα παιδιά σε καμία περίπτωση να έρθουν σε επαφή με τη στάχτη ή να παίζουν σε καμένο έδαφος.
  • Κατά τη διάρκεια των καθαρισμών, συστήνεται η χρήση προστατευτικού εξοπλισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει:
  • Mάσκα προσώπου με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και στο στόμα. Ιδανικά συστήνεται μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με φίλτρο κατακράτησης σωματιδιών άνω του 95%. Άτομα με καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να συμβουλευθούν τον θεράποντα ιατρό τους πριν από τη χρήση μάσκας.
  • Προστατευτικά γυαλιά για οφθαλμική προστασία με πολύ καλή εφαρμογή στη μύτη και το πρόσωπο.
  • Γάντια
  • Μακριά ρούχα και κλειστά παπούτσια. Προβείτε σε πολύ καλό καθαρισμό του σώματος και των ρούχων, με άφθονο σαπούνι αμέσως μετά τη χρήση τους.
  • Αποφύγετε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τη διασπορά στάχτης στον αέρα από τη χρήση κοινών σκουπών με κοντάρι.
  • Σκουπίστε απαλά τις εσωτερικές και εξωτερικές επιφάνειες από τη σκόνη και κατόπιν χρησιμοποιήστε υγρά πανιά για περαιτέρω καθαρισμό.
  • Για τις εσωτερικές επιφάνειες συστήνεται επίσης η χρήση ηλεκτρικών σκουπών που περιέχουν φίλτρα HEPA.
  • Αποφύγετε όσο το δυνατόν τη χρήση νερού ή χρησιμοποιήστε όσο το δυνατόν λιγότερη ποσότητα νερού για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της στάχτης στο έδαφος.
  • Συστήνεται η συλλογή της στάχτης σε πλαστικές σακούλες ή σε κατάλληλους περιέκτες για την αποφυγή περαιτέρω διασποράς της.
  • Σε περίπτωση αδιαθεσίας, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ψυχοκοινωνική υποστήριξη

Για την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης οι πληγέντες μπορούν να απευθύνονται και να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα:

— Στην Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης και Ψυχικής Υγείας «ΑΡΓΩ» Τηλ. Επικοινωνίας 211113992 και κιν. 6944291331 (κ. Μενέλαος Θεοδωρουλάκης)

— Στο Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής (τηλ. 2108801300)

— Στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χαλανδρίου (τηλ.213 2037600)

— Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Παλλήνης (τηλ. 210 6667224)

— Στο Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων Λυκόβρησης (τηλ. 2102816598, 210 2850632 από 20 Αυγούστου).

Νίνα Κομνηνού

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα