back to top
16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

16.2 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τοξική βόμβα τα καμένα ΙΧ και οικοσκευές

Διαβάστε επίσης

Τοξική βόμβα αποτελούν τα καμένα αυτοκίνητα και οικοσκευές στους δήμους Μαραθώνα και Ραφήνας Πικερμίου καθώς τα πλαστικά τους και διάφορα άλλα υλικά που τα συνθέτουν λόγω της καύσης απελευθερώνουν τοξίνες που ελλοχεύουν κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης έχει ξεκινήσει αγώνα δρόμου προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η σωστή αποκομιδή των επικίνδυνων υλικών από τα καμένα σπίτια και τους δρόμους καθώς μια δυνατή βροχή είναι σίγουρο ότι θα μεταφέρει τις τοξίνες και τα βλαβερά για την ανθρώπινη υγεία χημικά συστατικά στο έδαφος και κατ΄επέκταση στο περιβάλλον.

«Για μας είναι πολύ σημαντικό να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες συλλογής των καμένων αντικειμένων», δηλώνει στον «Αθήνα 9,84» ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης Δημήτρης Πολιτόπουλος επισημαίνοντας ότι ήδη στην Κινέτα στο σταθμό του προαστιακού, στον Μαραθώνα στην λεωφόρο Ποσειδώνος έχουν τοποθετηθεί ειδικά κοντέινερ μέσα στα οποία οι κάτοικοι θα μπορούν να πετούν τις καμένες – κατεστραμμένες οικοσκευές τους (ψυγεία, πλυντήρια κ.α.) προκειμένου αυτές να οδηγηθούν σε ειδικές μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων και αφού καθαριστούν από τα επικίνδυνα υλικά να οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Μάλιστα ο κ. Πολιτόπουλος τονίζει ότι αν κάποιος πολίτης δεν μπορεί να μεταφέρει τα καμένα αντικείμενα από το σπίτι του μπορεί να επικοινωνήσει με τον οικείο δήμο και αυτός θα αναλάβει την μεταφορά τους καθώς είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Τέλος μέσα στις επόμενες μέρες σχετικό κοντέινερ θα τοποθετηθεί και στην Ραφήνα, ενώ ο αριθμός τους θα αυξηθεί με σκοπό να γίνει σύντομα η αποκομιδή τους.

Τα δομικά υλικά

Ειδική επεξεργασία προβλέπεται για τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους μπάζα που θα προκύψουν από την κατεδάφιση των καμένων κατοικιών σε Μαραθώνα, Ραφήνα και Κινέτα. Η πρώτη καταγραφή από το υπουργείο Υποδομών κάνει λόγο για 1.252 σπίτια που δεν είναι κατοικήσιμα λόγω των ζημιών που υπέστησαν από την πυρκαγιά. Το δεδομένο αυτό σημαίνει ότι πάρα πολλά σπίτια πρόκειται να κατεδαφιστούν. Τα μπάζα που θα προκύψουν από τα σπίτια αυτά τα αξιοποιούν συγκεκριμένες βιομηχανίες οι οποίες τα ανακυκλώνουν και τα επαναπροωθούν στην αγορά. «Έχουμε κανονίσει τρεις μεγάλες τέτοιες εταιρίες να είναι ανοικτές μέσα στον Αύγουστο προκειμένου να δεχτούν τα μπάζα και τα διάφορα άλλα οικοδομικά υλικά για να τα ανακυκλώσουν» δηλώνει ο κ. Πολιτόπουλος προσθέτοντας ότι η επεξεργασία των δομικών υλικών δεν είναι εύκολη καθώς απαιτεί πολύ χρόνο και κόστος.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει τα μέτρα που θα πάρει για τα καμένα σπίτια και το ποιος φορέας θα αναλάβει την κατεδάφιση τους. Στο παρελθόν, στους σεισμούς του 99’ τις κατεδαφίσεις είχαν αναλάβει οι ιδιοκτήτες τους αφού όμως είχαν κινήσει τις διαδικασίες της αποζημίωσης για να τα ξανακτίσουν.

Τα καμένα ΙΧ

Πονοκέφαλο αποτελούν τα περισσότερα από 500 καμένα ΙΧ. Που βρίσκονται στο Μάτι. Από αυτά τα 305 έχουν μεταφερθεί στο γήπεδο της Ραφήνας και όπως αναφέρει στον «Αθήνα 9,84»η διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης κ. Αλεξάνδρα Μέξα ο δήμος έχει σύμβαση με εταιρία ανακύκλωσης οχημάτων και μόλις τελειώσουν οι διαδικασίες με τις ασφαλιστικές εταιρίες αυτά θα οδηγηθούν προς ανακύκλωση. Σε ότι αφορά τα καμένα αυτοκίνητα που βρίσκονται σκόρπια σε δρόμους της Ραφήνας, Μαραθώνα και Κινέτας οι δήμοι θα αναλάβουν την μεταφορά τους προς μονάδες ανακύκλωσης. Στο ενδεχόμενο όμως ο ιδιοκτήτης τους θέλει ο ίδιος να τα αποσύρει μπορεί να το κάνει επικοινωνώντας με κάποια εταιρία ανακύκλωσης οχημάτων η οποία, σύμφωνα με την οδηγία που έχει δώσει η Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης αυτή μπορεί να γίνει δωρεάν. Σε ότι αφορά την διαγραφή των οχημάτων από την κυκλοφορία το υπουργείο μεταφορών έχει κεδόσει σχετική εγκύκλιο για την άμεση διαγραφή τους προκειμένου να ταλαιπωρηθούν οι ιδιοκτήτες τους οι οποίοι προφανώς δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν ούτε άδειες κυκλοφορίας και πινακίδες καθώς αυτές κάηκαν.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα