back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γιάννης Κατσαμάκας στον Αθήνα 9.84: “Δεν μας δόθηκε έγκαιρη ενημέρωση όχι μόνον για την επικινδυνότητα, αλλά και για τη φορά της φωτιάς”

Διαβάστε επίσης

Ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΕΛΑΣ Γιάννης Τσιαμάκας  μίλησε στον Αθήνα 9.84 και στους Γιώργο Κατσίγιαννη και Σπύρο Μουρελάτο.

Αναλυτικά :

 

ΓΙΩΡΓ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ : Από χθες έρχονται στο φως διάφορα στοιχεία που δείχνουν τουλάχιστον μια κατάσταση ασυνεννοησίας ή μια προσπάθεια η μία αρχή να επιρρίψει τις ευθύνες στην άλλη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Αναγκάστηκα να βγω χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, λόγω της παραπληροφόρησης που δυστυχώς υπάρχει ως προς τις ευθύνες για αυτή τη φονική πυρκαγιά με κάποιους να προσπαθούν να μετακυλίσουν την ευθύνη στην ΕΛΑΣ. Δεν θέλω να μεταθέσω ευθύνες, άλλωστε αν αυτές ενδεχομένως υπάρχουν, θα φανούν από την έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης και θα αποδοθούν εκεί όπου πρέπει και στο βαθμό που αναλογεί. Οχι να σπιλώνονται αξιωματικοί με πρωτοσέλιδα , μιλάμε για ανθρώπους με κύρος, ανθρώπους που προσπάθησαν.”

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ : Καλό θα είναι να μιλάμε μιλάμε λίγο πιο συγκεκριμένα επειδή βρισκόμαστε ήδη 11 ημέρες μετά από τη φονική αυτή πυρκαγιά. Ποιοι κατηγορούν την Αστυνομία ότι εκτέλεσε πλημμελώς τα καθήκοντά της την ώρα της κρίσης ;

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Υπάρχουν δημοσιεύματα και του έντυπου και του ηλεκτρονικού Τύπου για εσφαλμένη επιχειρησιακή αντιμετώπιση στο κομμάτι διαχείρισης των οχημάτων ειδικά στην εκτροπή στη λεωφόρο Μαραθώνος, με αποτέλεσμα να οδηγήσει ειδικά η Αστυνομία, σε εγκλωβισμό αυτούς τους δυστυχείς συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους στο Μάτι. Κάτι τέτοιο είναι παντελώς ψευδές.”

ΓΙΩΡΓ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ : Υπάρχουν μαρτυρίες που λένε ότι με τους χειρισμούς της Τροχαίας ο κόσμος κατευθύνθηκε στο Μάτι.

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Η αλήθεια ήδη προκύπτει από τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες και από τις εντολές που δόθηκαν από τους επικεφαλής. Ποια σημεία της Μαραθώνος έπρεπε να κλειστούν και κλείστηκαν και ποια παρέμειναν ανοικτά.””

ΓΙΩΡΓ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ : Υπάρχει ένα ζήτημα για το κατά πόσον υπήρξε για το πώς πρέπει να κινηθεί η Αστυνομία και οι άνδρες της Τροχαίας και να είχαν σωστή και έγκαιρη ενημέρωση από πλευράς Πυροσβεστικής. Τι απάντηση δίνετε εκεί;Είχατε σωστή πληροφόρηση για την κατεύθυνση της φωτιάς;

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Οπως ανέφερα και χθες, δυστυχώς, δεν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και ως προς την επικινδυνότητα της πυρκαγιάς, αλλά και τη φορά της. Εγκαιρα να δοθεί το στίγμα ότι έχετε το νου σας ότι η φωτιά κατεβαίνει από τη Μαραθώνος με κατεύθυνση προς Μάτι, Βουτζά κλπ.”

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ : Για αυτό και λέτε πως δεν ενημερωθήκατε;

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Αυτό ακριβώς λέω.”

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ : Πότε ενημερωθήκατε;

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Οι συνάδελφοί μου που ήταν στον τόπο της πυρκαγιάς, όχι στο Κέντρο Επιχειρήσεων,με ενημέρωσαν ότι στις 18.20 μμ τροχονόμος ενημέρωσε την Τροχαία και τον επικεφαλής ταξίαρχο ότι ήδη η πυρκαγιά έχει περάσει στη λεωφόρο Μαραθώνος”

ΓΙΩΡΓ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν είχε δηλαδή ενημερωθεί η Πυροσβεστική, ο τροχονόμος είδε τη φωτιά μπροστά του και ενημέρωσε.”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ “Αυτό είπα”

ΓΙΩΡΓ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ετυχε δηλαδή να βρεθεί εκεί ένας τροχονόμος και δει ότι η φωτιά έρχεται επάνω του και άρχισε να ειδοποιεί.”

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “ Είχε τοποθετηθεί από τους επικεφαλής για να ελέγχει τα αυτοκίνητα”

Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ο συγκεκριμένος δηλαδή, ή οι ανώτεροί του δεν είχαν πάρει κάποιο σήμα από την Πυροσβεστική..

ΓΙΑΝ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Οχι,”

Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Αρα, με λίγα λόγια, μας λέτε ότι η αστυνομία ενημέρωσε για τη φωτιά, την Πυροσβεστική.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: Σας λέω για το σημείο που η φωτιά είχε ήδη περάσει τη Μαραθώνος. Η Πυροσβεστική προφανώς επιχειρούσε πάνω στο μέτωπο που ήταν στη Μαραθώνος.”

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ:Από πάνω μπορεί να επιχειρούσε, από κάτω όμως ήξεραν τι συνέβαινε; Σε αυτό τον τροχονόμο που ενημέρωσε υπήρχαν δίπλα του πυροσβεστικά οχήματα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Απ ότι γνωρίζω , όχι και ας βγουν να με διαψεύσουν ”

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ : Με άλλα λόγια μας λέτε, ότι αφού δεν υπήρξε καμία συνεργασία μεταξύ Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ δεν ειδοποιήθηκε να εγκαταλείψει το σπίτι του κανένας κάτοικος εγκαίρως και συντεταγμένα, η ακόμα και όταν ήταν η φωτιά μέσα στον οικισμό στο Μάτι.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Δεν είναι αυτή η δουλειά μας”

Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ξέρω φίλους μου στον Βουτζά που ενημερώθηκαν από αστυνομικούς με μηχανές σε περιπόλους, για να φύγουν από τα σπίτια τους.

Γ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Ακριβώς αυτές είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα.”

Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ : “Μου κάνει εντύπωση όμως αυτό που λέτε ότι δεν υπήρχαν πυροσβεστικά οχήματα μέσα στη Μαραθώνος; Δηλαδή την ώρα που είχε φτάσει η φωτιά στη Μαραθώνος μόνον αστυνομία υπήρχε; Δεν υπήρχαν πυροσβεστικά;

Γ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Αυτή την πληροφόρηση έχω και αυτή μεταφέρω.Στο σημείο αυτό μάλιστα υπάρχει μια ταβέρνα που λέγεται ΒΑΣΙΛΗΣ.”

Γ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Εχουμε όμως και μια μαρτυρία από την κα Παπαρρήγα που λέει ότι τη κυκλοφορία ρύθμιζαν και κάποιοι συνταξιούχοι αστυνομικοί και κάποιοι περίοικοι

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Δεν ισχύει αυτό. Γιατί πήγα και στο σημείο όπου η κα Παπαρρήγα ήταν και ισχυρίζεται ότι ήταν μόνο περίοικοι ή τροχονόμοι . Ηταν αστυνομικοί . ”

ΓΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Εχετε εικόνα τι ώρα η φωτιά έφτασε κάτω από τη Μαραθώνος;

Γ.ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “ Ηταν 18.10 απ ότι γνωρίζω κια κατευθυνόταν προς Μάτι”

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα μπορούσε, σύμφωνα και με την πείρα σας , να κάνει κάτι διαφορετικό η Τροχαία ως προς την εκτροπή κυκλοφορίας και το κλείσιμο της Μαραθώνος;

Γ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Ηταν ευτυχές το γεγονός ότι ο επικεφαλής ταξίαρχος όχι μόνο ξέρει καλά την περιοχή , αλλά έχει υπηρετήσει πάνω από 20 χρόνια ως αξιωματικός στην περιοχή της Νέας Μάκρης, της οποία ξέρει πολύ καλά το ρυμοτομικό σχέδιο. Είμασταν τυχεροί που μπόρεσε και έβαλε στα κατάλληλα σημεία τους άνδρες που διέθετε, είτε ήταν αστυνομικοί, είτε τροχονόμοι”

Γ.ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ:”Πάντως, εγώ κρατάω ότι εκεί την ώρα της μάχης δεν υπήρχε επιτόπια παρουσία πυροσβεστικών οχημάτων δίπλα στους αστυνομικούς ή τους τροχονόμους. Σε τι ακτίνα δεν υπήρχε;”

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Πρέπει να ήταν στην περιοχή αφότου είχε αρκετά ξεκινήσει η φωτιά.Αν είχε τώρα κατέβει αρκετά προς τον Βουτζά δεν ήμουν εκεί…”

ΣΠ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Απ όσα γνωρίζετε,από τη συνέργεια της Αστυνομίας με την Πυροσβεστική και σε άλλες μεγάλες πυρκαγιές στη χώρα και στην Ανατ.Αττική, εκτιμάτε πως ήταν επαρκείς οι Πυροσβεστικές δυνάμεις;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Δεν θα ήθελα να υπεισέλθω σε αυτό το ερώτημα. Δεν αφορά την αστυνομία που έχει συγκεκριμένο επικουρικό ρόλο. Οσο για το εάν ήταν σωστά τα μέτρα της Τροχαίας, λέω ότι ήταν απόλυτα σωστά.Βέβαια δεν μπορούσε να είναι παρούσα σε κάθε διασταύρωση γιατί είναι ένα χάος, με δρομάκια που καταλήγουν πολλές φορές σε αδιέξοδα..Εκεί που μπόρεσαν και τοποθέτησαν οι συνάδελφοί μου απομάκρυναν πάρα πολλούς, χιλιάδες αυτοκίνητα. Διότι οι είσοδοι ήταν κλειστές, οι έξοδοι ήταν ανοικτές. Στη Ραφήνα ήταν κλειστή η είσοδος προς Ν. Μάκρη και γινόταν αναστροφή προς Αθήνα ή προς Κέρνη .”

Γ ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Οταν τελικά πέρασε η πυρκαγιά τη Μαραθώνος προς Μάτι, μέσα στο Μάτι επιχείρησαν οχήματα της Πυροσβεστικής;

Γ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ : Προφανώς και επιχείρησαν , δεν το συζητάμε , η κατάσταση ήταν όμως ανεξέλεγκτη γιατί ήταν πολύ πυκνός και ο οικισμός και άνεμοι είχαν τέτοια ταχύτητα που η φωτιά έφτασε μέσα σε έναν τέταρτο στη θάλασσα.”

ΣΠ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ : Την ίδια ημέρα,νωρίτερα, ξέσπασε μια άλλη πυρκαγιά στην Κινέττα, όπου όλα τα σχέδια εκκένωσης ή ενημέρωσης των κατοίκων, όπως είδαμε εκ των υστέρων, λειτούργησαν στην εντέλεια. Τι διαφορετικό έγινε εκεί;

Γ ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ: “Προφανώς οι Δήμοι έκαναν αυτό που έπρεπε .Πιο κάτω δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν λειτούργησε αυτό το σχέδιο. Η ουσία είναι ότι τα όποια σχέδια υπάρχουν πρέπει να υλοποιούνται και στην πράξη και να μην μένουν σχέδια επί χάρτου. Δηλαδή να γίνονται ασκήσεις. ”

                                              «ΑΘΗΝΑ 9.84» – ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα