back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Σωρεία αποκαλύψεων στην σκιά της τραγωδίας στο Μάτι

Διαβάστε επίσης

Δεν έχει τέλος η τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε το απόγευμα της Δευτέρας στο Μάτι.

Νωρίς το πρωί εντοπίστηκε ανοιχτά στη θαλάσσια περιοχή των Φλεβών της Γλυφάδας, από ταχύπλοο σκάφος ιδιώτη, που ταξίδευε από την Γλυφάδα προς την Αίγινα, σορός γυναίκας, η οποία έφερε σαφή ίχνη φωτιάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την σορό μιας γυναίκας, που πιθανότατα σχετίζεται με την φονική πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας στην Ανατολική Αττική.

Στην περιοχή έσπευσε άμεσα σκάφος του λιμενικού προκειμένου να περισυνελλέξει την σορό.

Μέχρι αυτήν την ώρα ο αριθμός των ταυτοποιημένων θυμάτων της πύρινης λαίλαπας στην ανατολική Αττική ανέρχεται στα 74, ενώ υπάρχουν 14 είναι οι αγνοούμενοι, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης στα πληγέντα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις, από τις πυρκαγιές στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 σε δυτική και ανατολική Αττική. Η προσέλευση στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου είναι αθρόα. Σημειώνεται ότι αιτήσεις υποβάλλονται και στο Κλειστό Γυμναστήριο Μαραθώνα, στο ΚΑΠΗ Κινέτας και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

«Οι επιχειρήσεις που έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή στο Μάτι και τη Ραφήνα είναι πάνω από 23, το 95% είναι εστίασης», ανέφερε ο Ηλίας Μάνδρος, Αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το Λιμενικό στις 19:08 ενημέρωνε για νεκρούς

Εν τω μεταξύ, νέα αποκάλυψη ήρθε στο φως με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελεύθερος Τύπος”, που αποδεικνύει ότι η πολιτική ηγεσία των εμπλεκόμενων υπουργείων είχε από νωρίς το βράδυ της μοιραίας Δευτέρας ενημέρωση για την ανεύρευση νεκρών. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύει η εφημερίδα, το Λιμενικό ενημέρωνε για νεκρούς ήδη από τις 19:08 το απόγευμα της φωτιάς, πριν καν πέσει η νύχτα. Αυτό προκύπτει από το σήμα που έχει καταγραφεί στο ημερολόγιο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας και εστάλη στον Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού.

Στο σήμα αναφέρεται ότι τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Μάλιστα στις 22:30 η ηγεσία του υπουργείου και του Σώματος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Ν. Σαντορινιός, ο Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χ. Λαμπρίδης, αλλά και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός του Λιμενικού Σώματος κύριοι Ράπτης και Ντούνης είχαν ενημέρωση από πρώτο χέρι στο λιμεναρχείο.

Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται, τέλος, ότι στις 5:25 τα ξημερώματα της Τρίτης 24 Ιουνίου είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και είχαν περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

Σαντορινιός: 19:08 ήταν η ώρα έναρξης των επιχειρήσεων, όχι ανεύρεσης σορών

Στο σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται αναφορά του λιμεναρχείου Ραφήνας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, απάντησε, ότι το σήμα του Λιμενικού Σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής αναφέρει την 19:08 ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης και όχι ως ώρα ανεύρεσης σορών.

Ο κ. Σαντορινιός, μιλώντας στος ΑΠΕ-ΜΠΕ, τονίζει ότι η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας προσθέτει επίσης ότι το σήμα του λιμενικού σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Π. Πολλάκης: Έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση και για ό,τι πήγε καλά και για ό,τι πήγε άσχημα

«Την ώρα της σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, το βράδυ της Δευτέρας, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για δύο νεκρούς. Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε όταν έφυγαν οι κάμερες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υφυπουργός Υγείας, Παύλος Πολλάκης. Εκτίμησε ότι υπήρξαν λάθη από τη στιγμή που υπήρξαν θύματα. “Και προφανώς”, πρόσθεσε, «έχουμε την ευθύνη ως κυβέρνηση και για ό,τι πήγε καλά και για ό,τι πήγε άσχημα».

Βροχή αποκαλύψεων – Πήγαν να αλλάξουν την ώρα παραλαβής νεκρών στο Σισμανόγλειο

Οι αποκαλύψεις στο φόντο της τραγικής πυρκαγιάς δεν έχουν τέλος. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ προχώρησε στην καταγγελία ότι η διοίκηση του νοσοκομείου Σισμανόγλειο επιχείρησε να αλλάξει την ώρα άφιξης του πρώτου νεκρού από την φονική πυρκαγιά στο Μάτι προκειμένου να συμπέσει με την ώρα συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου στην οποία μετείχε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον Ρ/Σ Πρώτο Θέμα, ανέφερε ότι η διοίκηση του νοσοκομείου έβαλε ως ώρα παραλαβής του πρώτου νεκρού την 23:55 με απώτερο στόχο να φανεί ότι η κυβέρνηση δεν γνώριζε μέχρι τότε ότι υπήρχαν νεκροί. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη σωρός έφτασε στο νοσοκομείο περί τις 22:45 το βράδυ και επρόκειτο για απανθρακωμένο άνδρα που δεν μπορούσε να αναγνωριστεί. Ο δεύτερος νεκρός έφτασε λίγο πριν τα μεσάνυκτα.

«Τη Δευτέρα η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθούσε να φτιάξει κάρτα ότι ο πρώτος νεκρός παρελήφθη 23:55 ακόμα, δηλαδή, και μετά τη διακομιδή του δεύτερου νεκρού για να φαίνεται ότι στο συντονιστικό (σ.σ. η συνεδρίαση παρουσία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε μετά τις 23:30) δεν γνώριζαν ότι υπήρχαν νεκροί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε δημιουργήσει νεκροθάλαμο μέσα σε κοντέινερ με ψύξη.

Πάντως και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνος Καρακατσιανόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ενημέρωσε ότι η διακομιδή της πρώτης σωρού έγινε στις 21:40.

Για πολιτική και ποινική ευθύνη έκανε λόγο μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, τονίζοντας ότι εαν γνώριζε ο πρωθυπουργός, το ηθικό ζήτημα είναι τεράστιο, εάν δεν γνώριζε έπρεπε να είχε παραιτήσει τη μισή κυβέρνηση.

«Εάν δεν τον είχαν ενημερώσει τον Τσίπρα, έχουν τεράστιες ευθύνες. Αν τον ενημέρωσαν, πρέπει να πάνε σπίτι τους και να σταματήσουν να ασχολούνται με την πολιτική», σχολίασε, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, Παύλος Χρηστίδης.

Στον εισαγγελέα ο Ηλίας Ψινάκης για τη φωτιά στο Μάτι

Επί δύο ώρες παρέμεινε στο γραφείο της εισαγγελέως Πρωτοδικών, Βάρβαρας Γνεσούλη, που διενεργεί την προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, ο δήμαρχος Μαραθώνα. Ο Ηλίας Ψινάκης, αρνήθηκε κατά την έξοδο του να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους.

Χθες, κατέθεσε ο δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου, Βαγγέλης Μπουρνούς, ο οποίος, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για “σκηνικό συγκάλυψης των πραγματικά υπευθύνων”. Επανέλαβε ότι δεν υπήρξε σύσταση ή εντολή για εκκένωση. Σήμερα, επίσης στον ΑΝΤ1, υποστήριξε ότι στην Εισαγγελία παρουσιάστηκαν πλαστά έγγραφα, τα οποία φέρουν την υπογραφή της υπεύθυνης Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Ιωάννας Τσούπρα. Στα έγγραφα, όπως σημείωσε ο κ. Μπουρνούς, αναφέρεται ότι υπήρξε εντολή εκκένωσης μετά από συνεδρίαση του Συντονιστικού οργάνου, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Μπουρνούς, δεν έγινε ποτέ.

Την ίδια ώρα, την παραίτηση του Ηλία Ψινάκη ζητά η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου. Συγκεκριμένα 23 από τους 31 συνολικά δημοτικούς συμβούλους κατέθεσαν επίσημο αίτημα σύγκλησης του δημοτικού συμβουλίου για να τεθεί σε ψηφοφορία ψήφισμα που αφορά την παραίτηση του δημάρχου Μαραθώνα, τον οποίο χαρακτηρίζουν “επικίνδυνο για τον τόπο”.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι επισημαίνουν πως ο Δήμος έμεινε «ανοχύρωτος και έρμαιο στα χέρια ενός δημάρχου που πλέον, δεν αποδεικνύεται μόνο εξαιρετικά ανίκανος και επικίνδυνος για την πόλη μας, αλλά προσβάλλει με τη συμπεριφορά του και τις δημόσιες εμφανίσεις του την ηθική και την αξιοπρέπεια κάθε κατοίκου του Βαρνάβα, του Γραμματικού, του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης».

«Με το συγκεκριμένο ψήφισμα το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα καθιστά τον Ηλία Ψινάκη ανεπιθύμητο και άκρως επικίνδυνο ακόμη και για τη σωματική υγεία των πολιτών του Δήμου μας και τον καλεί να παραιτηθεί», προστίθεται.

Αναγνωρίζοντας δε οι δημοτικοί Σύμβουλοι ότι «ο νόμος, καλώς ή κακώς, δεν μας παρέχει τη δυνατότητα οιασδήποτε μορφής καθαίρεσης ενός δημάρχου από τα καθήκοντά του» τονίζουν ότι «βασιζόμαστε στην ευθιξία του, αν μπορεί να τη βρει έστω και την ύσταστη στιγμή».

Η αρμοδιότητα για την σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου ανήκει στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Αιμίλιο Ρεϊσόγλου, ωστόσο ακόμα και αν υπερψηφιστεί η παραίτηση του κ. Ψινάκη, για να εκπέσει του αξιώματός του θα πρέπει ο ίδιος να παραιτηθεί ή να ασκηθεί εναντίον του δίωξη οπότε και θα τεθεί σε αργία.

Το ψήφισμα των δημοτικών συμβούλων θα συζητηθεί την Παρασκευή 3 Αυγούστου, σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα