back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιστορική συμφωνία Γιούνκερ-Τραμπ για δασμούς και εμπόριο

Διαβάστε επίσης

Σε μια ιστορική συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ κατέληξαν ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Oι δύο Πρόεδροι ανακοίνωσαν ότι ΕΕ και ΗΠΑ θα εργαστούν για τον εκμηδενισμό των δασμών σε όλα τα βιομηχανικά προϊόντα, την αναμόρφωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου με έμφαση στην καταπολέμηση των στρεβλώσεων, των κρατικών ενισχύσεων και της υπερπαραγωγής, θα ενισχύσουν την ενεργειακή συνεργασία των δύο πλευρών του Ατλαντικού με την ΕΕ να αγοράζει περισσότερο υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και θα ξεκινήσουν διάλογο για τον εναρμονισμό των κανονιστικών ρυθμίσεων, ειδικά στα αγροτικά προϊόντα, ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τις ΗΠΑ περισσότερη σόγια.

Όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις για αυτή τη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου ΗΠΑ-ΕΕ που θα περιλαμβάνει και ένα κομμάτι των υπηρεσιών, οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν τους υφιστάμενους δασμούς στο αλουμίνιο και το ατσάλι από την ΕΕ, ενώ και η ΕΕ θα αποσύρει τα δικά της αντίμετρα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Τραμπ έκανε λόγο για «μεγάλη ημέρα για το ελεύθερο εμπόριο». Σημείωσε σε κοινές του δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ ότι ΕΕ και ΗΠΑ συμφώνησαν σε μηδενικούς δασμούς, μηδενικές κρατικές ενισχύσεις και μηδενικούς εμπορικούς φραγμούς μεταξύ των δύο περιοχών, προς όφελος των πολιτών σε ΕΕ και ΗΠΑ.

Έκανε λόγο για «μια νέα φάση στις σχέσεις ΕΕ -ΗΠΑ», με «ισχυρές εμπορικές σχέσεις, όπου και οι δύο θα κερδίζουν». Τόνισε ότι με τη συνεργασία ΕΕ και ΗΠΑ, θα έχουμε έναν ασφαλέστερο και καλύτερο κόσμο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι πήγε στις ΗΠΑ με ένα στόχο μόνο «να φέρω μια συμφωνία και το πέτυχα». ΕΕ και ΗΠΑ εκπροσωπούν 830 εκατομμύρια πολίτες και το 50% παγκόσμιου ΑΕΠ, επεσήμανε από την πλευρά του ο κ.Τραμπ.

«Συναντηθήκαμε σήμερα στην Ουάσινγκτον, για να ξεκινήσουμε μια νέα φάση στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια φάση στενής φιλίας, ισχυρών εμπορικών σχέσεων στις οποίες θα κερδίσουμε και οι δύο, θα συνεργαστούμε καλύτερα για την παγκόσμια ασφάλεια και την ευημερία και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας από κοινού», αναφέρουν σε κοινή δήλωση.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αριθμούν από κοινού περισσότερους από 830 εκατομμύρια πολίτες και περισσότερο από το 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν συνεργαστούμε, μπορούμε να κάνουμε τον πλανήτη μας καλύτερο, πιο ασφαλές και πιο ευημερούντα», τονίζουν.

«Ήδη σήμερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν διμερή εμπορική σχέση ύψους 1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – τη μεγαλύτερη οικονομική σχέση στον κόσμο. Θέλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτές τις εμπορικές σχέσεις προς όφελος όλων των Αμερικανών και Ευρωπαίων πολιτών», ξεκαθαρίζουν.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συμφωνήσαμε σήμερα, πρώτα από όλα, να συνεργαστούμε προς μηδενικούς δασμούς, μηδενικούς μη δασμολογικούς φραγμούς και μηδενικές επιδοτήσεις για βιομηχανικά και μη βιομηχανικά προϊόντα. Θα εργαστούμε επίσης για τη μείωση των φραγμών και την αύξηση του εμπορίου των υπηρεσιών, των χημικών, των φαρμακευτικών προϊόντων, των ιατρικών προϊόντων, καθώς και της σόγιας», αναφέρουν Γιούνκερ και Τραμπ στην κοινή δήλωση.

«Αυτό θα ανοίξει τις αγορές για τους αγρότες και τους εργαζόμενους, θα αυξήσει τις επενδύσεις και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ευημερία τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα κάνει επίσης το εμπόριο δικαιότερο και πιο αμοιβαίο», σημειώνουν.

«Δεύτερον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας συνεργασία σε σχέση με την ενέργεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί να εισαγάγει περισσότερα υγρά φυσικό αέριο (LNG) από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαφοροποιήσει τον ενεργειακό της εφοδιασμό», αναφέρουν.

«Τρίτον, συμφωνήσαμε σήμερα να αρχίσουμε έναν στενό διάλογο σχετικά με τα πρότυπα, προκειμένου να διευκολύνουμε το εμπόριο, να μειώσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και να μειώσουμε το κόστος», συμπληρώνουν.

«Τέταρτον, συμφωνήσαμε σήμερα να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την καλύτερη προστασία των αμερικανικών και ευρωπαϊκών εταιρειών από τις αθέμιτες παγκόσμιες εμπορικές πρακτικές. Συνεπώς, θα συνεργαστούμε στενά με ομοϊδεάτες εταίρους για τη μεταρρύθμιση του ΠΟΕ και την αντιμετώπιση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, της αναγκαστικής μεταφοράς τεχνολογίας, των βιομηχανικών επιδοτήσεων, των στρεβλώσεων που δημιουργούν κρατικές επιχειρήσεις και της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας», αναφέρουν στην κοινή τους δήλωση Γιούνκερ και Τραμπ.

«Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αμέσως μια εκτελεστική ομάδα εργασίας των πλησιέστερων συμβούλων μας για να προωθήσουμε αυτό το κοινό πρόγραμμα. Επιπλέον, θα προσδιορίσουμε βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη διευκόλυνση των εμπορικών ανταλλαγών και την αξιολόγηση των υφιστάμενων δασμολογικών μέτρων. Ενώ εργαζόμαστε σε αυτό, δεν θα εναντιωθούμε στο πνεύμα της συμφωνίας αυτής, εκτός και αν οποιοδήποτε από τα συμβαλλόμενα μέρη τερματίσει τις διαπραγματεύσεις. Θέλουμε επίσης να επιλύσουμε τα ζητήματα δασμών χάλυβα και αλουμινίου και τα τιμολόγια αντιποίνων», καταλήγουν.

Tη «σημαντική πρόοδο» στις συνομιλίες χαιρέτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ εξέφρασε την ικανοποίησή του την Τετάρτη κρίνοντας ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν «σημαντική πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις για το εμπόριο, γεγονός που θεωρεί πως θα συμβάλλει να αποφευχθεί ένας εμπορικός πόλεμος και να σωθούν εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

«Συγχαρητήρια στον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και στον Ντόναλντ Τραμπ: Επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος, χάρη στην οποία μπορεί να αποφύγουμε τον εμπορικό πόλεμο και να σωθούν εκατομμύρια δουλειές! Σπουδαίο για την παγκόσμια οικονομία!», ανέφερε ο Αλτμάιερ μέσω Twitter.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι τα δύο μέρη θα σχηματίσουν ομάδες εργασίας και θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις για να μειωθούν δραστικά τόσο οι υψηλοί επιπρόσθετοι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο που εισάγει η χώρα του από την ΕΕ, όσο και οι δασμοί τους οποίους επέβαλαν κατόπιν οι Βρυξέλλες σε εισαγόμενα αμερικανικά αγαθά σε αντίποινα.

Χ. Μάας: Η ΕΕ κέρδισε χρόνο στη διαμάχη της με τις ΗΠΑ

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας χαιρέτισε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να αποκλιμακωθεί η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών για το εμπόριο, ενώ τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο η ΕΕ κέρδισε χρόνο.

«Δεν πρόκειται ακόμη για το επιθυμητό αποτέλεσμα, όμως καθιστά πιο πιθανή από πριν μια θετική έκβαση στην όλη συζήτηση μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ για το ελεύθερο εμπόριο και τον προστατευτισμό», δήλωσε ο Μάας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τη Σεούλ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα