back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το θέρετρο της στάχτης που λέγεται Κινέτα

Διαβάστε επίσης

Το σκληρό πρόσωπο της καταστροφής αντικρίζουν οι κάτοικοι της Κινέτας δύο μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά. Το άλλοτε παραθεριστικό θέρετρο με τα γαλάζια νερά, τις βίλες και το μοναδικό πευκοδάσος των Γερανείων δεν υπάρχουν πια.

Περισσότερα από 170 σπίτια, δύο καταστήματα και ένα ξενοδοχείο κάηκαν και η απογραφή συνεχίζεται. Στην πλατεία της Κινέτας κάτοικοι και παραθεριστές μαζεύονται στο δημοτικό κατάστημα προκειμένου να συμπληρώσουν τις αιτήσεις τους για τα σπίτια που έχασαν. Αφού τις συμπληρώσουν θα γίνει αυτοψία από κλιμάκια του δήμου και του υπουργείου Υποδομών προκειμένου να ενταχθούν στην ρύθμιση των αποζημιώσεων.

«Είμαστε τυχεροί που δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές» δηλώνει στον «Αθήνα 9,84» η αρμόδια αντιδήμαρχος Μεγάρων Ελένη Ρήγα και καταλήγει: «Όταν είδαμε την φωτιά στα Γεράνεια να κατεβαίνει στην πόλη με ταχύτητα που ξεπερνούσε τα 100 χιλιόμετρα την ώρα πήραμε αμέσως την απόφαση της εκκένωσης της πόλης. Χωρίς πανικό και μέσα σε μια ώρα η Κινέτα είχε αδειάσει. Μπορεί η πόλη να παραδόθηκε στην καταστροφική μανία της φωτιάς, αλλά όλοι είμαστε καλά και αυτό έχει την μεγαλύτερη σημασία από όλα».

Η δύναμη της φωτιάς ήταν τέτοια που κατάφερε να περάσει την τεχνητή αντιπυρική ζώνη που λέγεται νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Κορίνθου. Δρόμος πλάτους 70 μέτρων και χωρίς τίποτα που να μπορούσε να συντηρήσει την φλόγα ξεπεράστηκε από την πύρινη λαίλαπα σαν να μην υπήρχε. Οι φλόγες έπληξαν και σπίτια στην παραλιακή ζώνη της Κινέτας χωρίς όμως να προκαλέσουν τις καταστροφές που έγιναν στους οικισμούς Πανόραμα 1,2,3, και Γαλήνη.

Η επόμενη μέρα

Σήμερα η Κινέτα είναι καμένη στην μεγαλύτερή της έκταση. Το πευκόδασος μήκους 6 χιλιομέτρων που την «αγκάλιαζε» δεν υπάρχει. Στην θέση του το μαύρο και η γκρίζα στάχτη που μόλις φυσήξει σηκώνεται, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνιχτική. Η μυρωδιά του καμένου είναι έντονη και το τοπίο θλιβερό. Ρεύμα και νερό δεν υπάρχουν. Αμέτρητες κολώνες της ΔΕΗ κάηκαν και τα συνεργεία έχουν ξεκινήσει την αποκατάσταση τους. Και επειδή δεν έχει ρεύμα δεν μπορεί να λειτουργήσει και το αντλιοστάσιο για την παροχή νερού. Η αποκατάσταση των δικτύων θα γίνει σε μερικές εβδομάδες.

«Κάνουμε υπομονή» λέει ο κ. Γιώργος που έχασε από την φωτιά την παραθεριστική του κατοικία στον οικισμό «Πανόραμα 3». Ήταν καθισμένος, αμίλητος και κοίταγε το οικόπεδο που ήταν κάποτε το σπίτι του. Σήμερα είναι αποκαΐδια. «Θα κάνω την αίτηση και από εκεί και μετά θα δούμε τι θα κάνουμε», καταλήγει και μπαίνει στο αμάξι του και φεύγει με κατεύθυνση το δημοτικό κατάστημα. Την πόρτα του οικοπέδου την άφησε ανοικτή…

Στην Κινέτα εδρεύει μεγάλη αστυνομική δύναμη που περιπολεί κατά μήκος των καμένων σπιτιών. Το ίδιο και οχήματα της πυροσβεστικής, καθώς ο κίνδυνος ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί. Τα πυροσβεστικά ελικόπτερα γεμίζουν τους κάδους τους στον κόλπο της περιοχής, θυμίζοντας σε όλους τι έγινε την περασμένη Δευτέρα. Άλλωστε η φωτιά στα Γεράνεια μπορεί να κατευθύνεται προς Αλεποχώρι, αλλά ποιος ξέρει τι μπορεί να γίνει.

 

Τώρα όμως ελλοχεύει και ένας άλλος κίνδυνος που είναι εξίσου καταστροφικός με την φωτιά. Όλοι τώρα φοβούνται την βροχή. Μια καταιγίδα θα σάρωνε τα Γεράνεια και θα «έπνιγε» ότι άφησε όρθιο η φωτιά. Οι ετοιμασίες για τον χειμώνα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα δηλώνει η αντιδήμαρχος Μεγάρων και επισημαίνει ότι είναι το αμέσως επόμενο βήμα του δήμου για την προστασία της πόλης.

Γιώργος Μανουσακάκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα