back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Την ευθύνη του σκανδάλου Μπεναλά αναλαμβάνει ο Μακρόν

Διαβάστε επίσης

“Αν ψάχνουν υπεύθυνο, ο μόνος υπεύθυνος είμαι εγώ και μόνο εγώ”, δήλωσε εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν μπροστά στους βουλευτές του κόμματός του, σπάζοντας την σιωπή του, μέρες αφότου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο Μπεναλά.

Αρκετές ημέρες μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας Le Monde ότι συνεργάτης του Γάλλου προέδρου επιτέθηκε σε δύο διαδηλωτές που συμμετείχαν σε πορεία της Πρωτομαγιά, ο Μακρόν έσπασε την σιωπή του.

O Αλεξάντρ Μπεναλά ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του Γάλλου προέδρου κατά την προεκλογική περίοδο και μετέπειτα συνεργάτης του για θέματα ασφάλειας στο Ελιζέ. Την 1η Μαίου βρισκόταν εκεί, δίπλα στους αστυνομικούς σαν “παρατηρητής” αλλά και σαν απλός πολίτης, ωστόσο εμφανίζεται σε φωτογραφίες και πλάνα να φοράει κράνος αστυνομικού αλλά και το ειδικό περιβραχιόνιο με την ένδειξη “police”.

Αφού κυκλοφόρησε το βίντεο που τον δείχνει να βιαιοπραγεί εις βάρος μίας κοπέλας και ενός νεαρού άντρα, ήρθε και η αποκάλυψη. Ο Μπεναλά ταυτοποιήθηκε πριν μία εβδομάδα από την Le Monde σαν τον πρωταγωνιστή δύο επιθέσεων ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων.

Έσπασε τη σιωπή του ο Μακρόν

Ότι συνέβη την 1η Μαΐου ήταν για εμένα μία προδοσία, ανέφερε εχθές ο Εμανουέλ Μακρόν, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματος Η Δημοκρατία Μπροστά όπου πραγματοποίησε επίσκεψη – έκπληξη. Οι δηλώσεις του με τις οποίες ανέλαβε αποκλειστικά την ευθύνη του λάθους, δεν έγιναν μπροστά στις κάμερες αλλά μεταφέρθηκαν αργότερα στους δημοσιογράφους από βουλευτές που συμμετείχαν στη σύσκεψη.

Η βασική κατηγορία που του προσάπτει η αντιπολίτευση από την μέρα που ξέσπασε το σκάνδαλο, είναι ότι δεν είχε μιλήσει. Αυτή η σιωπή έσπασε εχθές με τον Μακρόν όχι μόνο να εκφράζεται αλλά και να αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη. “Εγώ είμαι αυτός που τον εμπιστεύτηκε, εγώ αυτός που τον τιμώρησε”, παραδέχτηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

Αρνητικό το αντίκτυπο του σκανδάλου

Δεν ήταν μόνο η αντιπολίτευση που είχε στοχοποιήσει τον Μακρόν αλλά και η κοινή γνώμη η οποία επίσης είχε σοκαριστεί από την εικόνα του συνεργάτη του να χτυπάει βίαια πολίτες. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε εχθές το 75% των Γάλλων δήλωναν ότι ο Μακρόν οφείλει να μιλήσει και να απευθυνθεί στον λαό. Το ίδιο το γεγονός έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εικόνα του προέδρου για την πλειοψηφία των πολιτών, ενώ το 23% θεωρεί ότι δεν τον επηρεάζει καθόλου.

Αντιδράει η αντιπολίτευση

Άμεση υπήρξε η αντίδραση των Ρεπουμπλικανών αλλά και της Ανυπότακτης Γαλλίας μετά τις διαρροές όσων είπε εχθές ο Μακρόν. Και τα δύο κόμματα με δηλώσεις και ανακοινώσεις, εκτίμησαν ότι ο πρόεδρος έδρασε “εκ του ασφαλούς” απευθυνόμενος στο δικό του, ελεγχόμενο κοινό και τόνισαν ότι πρέπει να μιλήσει δημόσια.

Η πλευρά Μπεναλά

Άμεση όμως ήταν και η αντίδραση της πλευράς του κατηγορούμενου Αλεξάντρ Μπεναλά. Ένας εκ των δικηγόρων του, μιλώντας εχθές στο δίκτυο franceinfo ανέφερε ότι οι δηλώσεις Μακρόν ήταν σκληρές απέναντι στον πελάτη του. “Ο Μπεναλά σαφώς και ξεπέρασε τα όρια των αρμοδιοτήτων του αλλά δεν πρόδωσε ποτέ τον πρόεδρο”, επέμεινε ο συνήγορός του.

Μυρσίνη Λιοναράκη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα