back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Συνάντηση Γιούνκερ-Τραμπ στην Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Διαβάστε επίσης

Στην Ουάσινγκτον συναντώνται σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 20.30 ώρα Ελλάδος. Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στην ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Αμφίδρομη επιφυλακτικότητα

Λίγο πριν την συνάντηση, πάντως, και οι δύο πλευρές φαίνονται επιφυλακτικές αναφορικά με την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης για άμβλυνση της διατλαντικής έντασης. Ο αμερικανός πρόεδρος, κατά τον προσφιλή του τρόπο, εκφράστηκε μέσω Twitter: “H Ευρωπαϊκή Ένωση έρχεται στην Ουάσινγκτον για να διαπραγματευθεί μία συμφωνία για το Εμπόριο. Τους έχω μια ιδέα: Να άρουν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ δασμούς, εμπόδια και επιδοτήσεις! Αυτό θα ήταν όντως Ελεύθερη Αγορά και Δίκαιο Εμπόριο! Εύχομαι να το κάνουν -εμείς είμαστε έτοιμοι- αλλά εκείνοι όχι!”.

Ο Γιούνκερ από πλευράς του δήλωσε σε συνέντευξή του στο ZDF: “Δεν είμαι πολύ αισιόδοξος. Γνωρίζω αρκετά καλά τον κύριο Τραμπ”. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησε ότι το ζητούμενο είναι η εξομάλυνση της κατάστασης. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, όπως τόνισε “δεν πρόκειται να υπερασπισθώ τη θέση της Ευρώπης, αλλά να την εξηγήσω και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αποτραπεί ένας εμπορικός πόλεμος”.

Οι δύο προτάσεις του Γιούνκερ

Ο Γιούνκερ έχει δύο προτάσεις στις αποσκευές του: η πρώτη είναι η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και άλλα κράτη με ισχυρή αυτοκινητοβιομηχανία και βιομηχανία κατασκευής ανταλλακτικών αυτοκινήτων να διαπραγματευθούν μία “πολυμερή” συμφωνία που θα στοχεύει στην άρση των δασμών σε αυτά τα προϊόντα.

H EE προτιμά μία πρόταση που περιλαμβάνει πολλά κράτη διότι, σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (WTO), στο πλαίσιο μίας διμερούς συμφωνίας η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα ήταν υποχρεωμένες να μην επιβάλλουν δασμούς ούτε σε τρίτες χώρες, ακόμη και σε εκείνες που δεν έχουν κάνει υποχωρήσεις σε αυτό το πεδίο.

Η δεύτερη ευρωπαϊκή πρόταση είναι ΕΕ και ΗΠΑ να διαπραγματευθούν μία περιορισμένη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου σε διμερές επίπεδο, η οποία θα επικεντρωνόταν στους δασμούς των βιομηχανικών προϊόντων. Στο πλαίσιο μίας τέτοιας συμφωνίας, η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να άρουν τους δασμούς στις εξαγωγές αυτοκινήτων μεταξύ τους, χωρίς όμως να είναι υποχρεωμένες να παρέχουν αντίστοιχα προνόμια σε τρίτες χώρες, διότι η συμφωνία θα ήταν αρκετά μεγάλης κλίμακας ώστε να πληροί την προϋπόθεση του WTO να καλύπτονται ουσιαστικά όλες οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως διευκρινίζει ευρωπαίος αξιωματούχος στο Politico.

“Επιθυμούμε να αποκλιμακωθεί το συντομότερο δυνατόν η ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, προτού βυθιστούμε στο πρόβλημα μέχρι τ’ αφτιά και επέλθουν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία, την διατλαντική φιλία και την παγκόσμια τάξη”, σημείωσε η Σεσίλια Μάλστρεμ, Επίτροπος Εμπορίου, η οποία συνοδεύει τον Γιούνκερ στο ταξίδι του, λίγο πριν την αναχώρησή της από τις Βρυξέλλες.

Αναμένοντας την αμερικανική πρόταση

Ο Γιούνκερ, πάντως, ευελπιστεί να ακούσει και μία πρόταση από τον Τραμπ. “Ούτε είμαστε στη θέση του κατηγόρου, ούτε του απολογούμενου”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής, και συνέχισε: “Δεν αποκλείεται και ο κύριος Τραμπ να έχει κάποια πρόταση για εμάς”.

Ο Χάικο Μάας προειδοποιεί

O γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μαας, απηύθυνε, ενόψει της συνάντησης Γιούνκερ-Τραμπ, εκ νέου έκκληση προς την ΕΕ να μην επιτρέψει στον αμερικανό πρόεδρο να την εκβιάζει. “Πρέπει να περιορίσουμε τις μεθόδους Τραμπ. Πρέπει να τον κάνουμε να αντιληφθεί ότι δεν θα τα καταφέρει να διχάσει την Ευρώπη. Ο Τραμπ πρέπει να καταλάβει ότι και οι ΗΠΑ θα έχουν απώλειες εάν μας επιβάλλουν μονομερώς δασμούς”.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα