back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Μέτρα στήριξης των πληγέντων με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

Διαβάστε επίσης

Μέτρα στήριξης για τα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και τους στρατεύσιμους θητείας, που είναι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν από τις φονικές πυρκαγιές, ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε: Τα μόνιμα στελέχη και οι στρατεύσιμοι, μέλη των οικογενειών που επλήγησαν από τις φωτιές, θα πάρουν άμεσα 10 ήμερη άδεια και θα μπορούν να ζητήσουν μετάθεση σε Μονάδες της Αττικής, από τις μονάδες που σήμερα υπηρετούν, ακόμη και αν υπηρετούν σε μάχιμες Μονάδες στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου. Επίσης, θα χορηγηθεί αναβολής κατάταξης σ΄ όσους είναι υπόχρεοι για στρατιωτική θητεία τους επόμενους μήνες.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην ενημέρωση που έκανε στους στρατιωτικούς συντάκτες, αναφέρθηκε στην εμπλοκή των ΕΔ στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φονικές πυρκαγιές στην Αττική, επισημαίνοντας ότι:

•Μόνο η φρεγάτα ΕΛΛΗ έσωσε 126 ανθρώπους. Η Ζ’ ΜΑΚ επίσης απεγκλώβισε πάρα πολύ κόσμο από ακτές και τους μετέφερε με λέμβους και με ασφάλεια στο λιμάνι στης Ραφήνας. Με τις οδηγίες της φ/Γ ΕΛΛΗ περισυλλέγησαν και διασώθηκαν από τη θάλασσα περίπου 800 άτομα. Η φρεγάτα ΕΛΛΗ που είχε αναλάβει και την διοίκηση και συντονισμό όλων των πλωτών μέσων, θα παραμείνει, όσο θα υπάρχουν αγνοούμενοι και υπάρχουν αρκετοί ακόμη…. άγνωστο πόσοι!

•Στο πεζόδρομο κοντά στην Αργυρά Ακτή στη Ραφήνα, έχει αναπτυχθεί στρατιωτικό μαγειρείο. Θα παρασκευάζει 150 μερίδες φαγητό τη μέρα.

•Το Μηχανικό, εντος της ημέρας, θα δώσει ηλεκτρομηχανή μεγάλης ισχύος για την ηλεκτροδότηση της περιοχής.

•Θα αυξηθούν Μικτές περιπολίες που γίνονται στην περιοχή από τμήματα των ΕΔ (αποφυγή πλιάτσικο).

•Διάθεση μονάδων Μηχανικού, για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

•Τα στρατιωτικά νοσοκομεία παραμένουν στην διάθεση των πληγέντων. Στην ΣΣΕ στη Βάρη, διατίθενται εγκαταστάσεις για την φιλοξενία 150 ατόμων, που έχουν μείνει άστεγοι.

•Οι ΕΔ μελετούν τα στοιχεία που υπάρχουν από τα UAV’s προκειμένου να διαπιστωθεί από που και πως ξεκίνησαν οι πυρκαγιές και πως εξελίχθησαν. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, σε 45 διαφορετικά σημεία εκδηλώθηκαν σε διάστημα μιας ώρας εστίες φωτιάς σε Κινέττα και ΜΑΤΙ- ΡΑΦΗΝΑ.

Παρεμβάσεις έκαναν και οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων

Ο Α/ΓΕΣ στην ενημέρωση που έκανε αποκάλυψε ότι χρειάστηκε να γκρεμιστεί μέρος του φράχτη των ΚΑΑΥ στον Άγιο Ανδρέα προκειμένου να περάσουν άνθρωποι και να γλιτώσουν, από τη φωτιά.

Ο Α/ΓΕΝ είπε πως οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για εντοπισμό αγνοουμένων θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί.

Ο Α/ΓΕΑ αναφέρθηκε στη διαθεσιμότητα των πυροσβεστικών λέγοντας ότι στόχος είναι να έχουμε τα οκτώ από τα 11 μόνιμα σε επιχειρησιακή κατάσταση. Από τις 23 Ιουνίου έχουν γίνει 168 ώρες πτήσης από 6 πυροσβεστικά αεροσκάφη, δηλαδή όλα όσα διαθέταμε εκείνη τη στιγμή με πτητική ικανότητα.

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος απαντώντας σε ερώτηση για τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που βρίσκονται στην ΕΑΒ, είπε ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες και ολιγωρίες στην επισκευή τους και στην συντήρηση. Επισήμανε ότι τα πυροσβεστικά πετούν στον αέρα με πατέντες(!), διότι πολλά ανταλλακτικά δεν υπάρχουν πια, αφού έχει κλείσει η γραμμή παραγωγής.

Χρήστος Καπούτσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα