back to top
20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.4 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εφιάλτης δίχως τέλος – Στους 81 οι νεκροί – Άγνωστος ο αριθμός των αγνοουμένων

Διαβάστε επίσης

Θρήνο και αγωνία άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα στην Αττική. Ώρα με την ώρα μακραίνει η μακάβρια λίστα με τους νεκρούς  από το πύρινο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής και παράλληλα εντείνεται η αγωνία για τους αγνοούμενους που υπολογίζονται σε δεκάδες, χωρίς ωστόσο να είναι εφικτός ο ακριβής προσδιορισμός τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι νεκροί ανέρχονται στους 81, καθώς κατέληξε 84χρονος που νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Θριάσιο Νοσοκομείο ενώ στο Μάτι εντοπίστηκε η σωρός ηλικιωμένης γυναίκας.

Λιγο πριν τις 11 το πρωί η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι οι νεκροί ήταν στους 79, ενώ λίγο πριν τις 11:30 ανακοίνωση του υπυοργείου Υγείας γνωστοποίησε ότι στο Θριάσιο Νοσοκομείο κατέληξε ένας 80χρονος που είχε διακομιστεί από το μέτωπο της φωτιάς, διαμορφώνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 80.

Αγωνιώδεις προσπάθειες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων

Οι προσπάθειες των πυροσβεστικών και άλλων αρχών επικεντρώνονται στο «μέτωπο» των αγνοουμένων, όπου παραμένει αδιευκρίνιστος ο ακριβής αριθμός τους. Από νωρίς το πρωί βρίσκονται σε εξελιξη οι έρευνες από ομάδες πεζών περιπολιών, αποτελούμενων από 130 άτομα των ενόπλων δυνάμεων και του πυροσβεστικού σώματος στις περιοχές Βουτζά, Μάτι και Ραφήνα.

Επισήμως δεν υπάρχουν στοιχεία. Ωστόσο οι «πρόχειροι» υπολογισμοί των αρχών αναφέρουν 50 με 100 αγνοούμενους, ωστόσο κανείς –τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν μπορεί να μιλήσει με σιγουριά για τον αριθμό τους.

«Δεν έχω την εικόνα ότι υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως είπε, στο λιμεναρχείο της Ραφήνας έχει δηλωθεί ότι αγνοούνται περίπου 10 άτομα.

Ανησυχία για το ύψος των αγνοουμένων προκαλεί το γεγονός ότι από τα περίπου 1.500 με 2.000 σε Μάτι και Νέο Μάτι, έχουν ερευνηθεί μέχρι στιγμής, περίπου 450. Οι πυροσβέστες πηγαίνουν πόρτα-πόρτα και ερευνούν τα σπίτια, γεγονός που σημαίνει ότι αυτή η μακάβρια αλλά άκρως αναγκαία διαδικασία, απαιτεί χρόνο για να ολοκληρωθεί.

Την ίδια ώρα 71 ενήλικες εξακολουθούν να νοσηλεύονται, οι 10 διασωληνωμένοι, όπως ανέφερε στον Αθήνα 9.84 ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων, Νίκος Παπαευσταθίου. Από το σύνολο των νοσιλευόμενων 11 είναι παιδιά, τα περισσότερα εκ των οποίων αναμένεται να πάρουν σήμερα εξιτήριο.

Τα μέτωπα

Σε ό,τι αφορά στα μέτωπα των πυρκαγιών, σήμερα το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίζεται στην πυρκαγιά της Κινέτας, η οποία ξεκίνησε χτες από την θέση Αέρας στα Γεράνεια ‘Ορη και βρίσκεται σε εξέλιξη.  Από τον δήμο Λουτρακίου εκκενώνθηκαν προληπτικά τρεις οικισμοί, το Λιοντάρι, το Κατσιβίρι και τη Νέα Πολιτεία, αλλά και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αλεποχωρίου, καθώς και τρία μοναστήρια. Χωρίς ενεργό μέτωπο, αλλά διάσπαρτες εστίες στην Καλλιτεχνούπολη. Συνεχίζεται η προσπάθεια κατάσβεσης σε Κόρινθο, Φθιώτιδα και Χανιά. Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Λευκίμη Σουφλίου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα