back to top
18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Περιδιάβαση στον Διεθνή Τύπο

Διαβάστε επίσης

Στις συνέπειες ενός Brexit χωρίς προηγούμενη συμφωνία για το εμπόριο επικεντρώνονται αρκετές εφημερίδες του διεθνούς Τύπου καθώς επίσης και στη δημοσκόπηση της YouGov σύμφωνα με την οποία το 50% των Βρετανών τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Για Brexit

Μετά την απόρριψη του σχεδίου του Ηνωμένου Βασιλείου για το “διαζύγιο” με την Ε.Ε από τον διαπραγματευτή της Ε.Ε, Μισέλ Μπαρνιέ οι περισσότερες βρετανικές εφημερίδες επικεντρώνονται στις συνέπειες που θα έχει μια άτακτη έξοδος της χώρας από την Ε.Ε ή μια έξοδος χωρίς εμπορική συμφωνία.

Για παράδειγμα, σύμφωνα με τους Times ο επικεφαλής της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο, Doug Gurr προέβλεψε ακόμα και κοινωνική αναταραχή αν η Βρετανία βγει από την Ε.Ε, χωρίς συμφωνία. Η εφημερίδα αναφέρει ότι προχώρησε σε αυτή την πρόβλεψη σε κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε ο νέος υπουργός αρμόδιος για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit, Ντομινίκ Ράαμπ. Η Amazon αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την πληροφορία.

Από την πλευρά της η I αναφέρει ότι αυτό θα αποτελεί “απειλή” για την προστασία των διατροφικών προϊόντων και εν γένει για την ασφάλεια.

“Επιχείρηση… γοητείας από τους Βρετανούς” σχολιάζει το Politico ενόψει των επαφών που θα έχει η πρωθυπουργός της χώρας αυτό το καλοκαίρι προκειμένου να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το σχέδιό της για το Brexit.

Η Τερέζα Μέι αυτή την εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς, τον Τσέχο πρωθυπουργό, Αντρέι Μπάμπις και τον Εσθονό ομόλογό της, Γιούρι Ράτας. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Λίντινγκτον αναμένεται να επισκεφθεί το Παρίσι στα τέλη του μήνα, ενώ ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Τζέρεμι Χαντ είναι σήμερα στη Γερμανία προκειμένου να συναντηθεί με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μαας. Ο υπουργός Εσωτερικών, Σαχίντ Τζαβίντ πρόκειται να επισκεφθεί την Ισπανία ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Γκρεγκ Κλαρκ θα επισκεφθεί την Ιταλία.

Στο μεταξύ, όμως κρίση νομιμοποίησης προκαλεί στην σπαρασσόμενη κυβέρνηση της Βρετανίας το σχέδιό της για το Brexit, καθώς οι χειρισμοί της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι απορρίπτονται πλέον από την πλειονότητα των βρετανών πολιτών. Συγκεκριμένα, το 50% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην E.E. αποτύπωσε δημοσκόπηση της YouGov για λογαριασμό των κυριακάτικων Times. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 16% των ψηφοφόρων βρίσκει ορθούς τους χειρισμούς της Μέι για το Brexit, έναντι του 34% που εκτιμά ότι ο παραιτηθείς προ δύο εβδομάδων υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, θα τα κατάφερνε καλύτερα. Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων απαντά ότι θα ήταν καλύτερο η κυρία Μέι να παραχωρήσει τα ηνία του Συντηρητικού Κόμματος σε άλλο πολιτικό πρόσωπο. Και το ίδιο το Συντηρητικό Κόμμα δεν βρίσκεται όμως σε καλύτερη μοίρα μετά την παραίτηση του Τζόνσον αλλά και του αρμόδιου υπουργού για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων αποφαίνεται ότι οι Συντηρητικοί είναι ένα διχασμένο κόμμα, ενώ το 38% των ψηφοφόρων δηλώνει ότι θα ψήφιζε ένα νέο δεξιό κόμμα προσηλωμένο στο Brexit.

Επίσης, σχεδόν το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων εμφανίζεται πρόθυμο να ψηφίσει ένα ξεκάθαρα ακροδεξιό, αντιμεταναστευτικό και αντι-ισλαμικό κόμμα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους Times ο ηγέτης της εκστρατείας υπέρ του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ και ο πρώην σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, Στιβ Μπάνον, βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για τον σχηματισμό ενός νέου δεξιού πολιτικού σχηματισμού. Η βρετανική κοινωνία παραμένει, όμως, διχασμένη και για το ίδιο το Brexit, αφού το 50% τάσσεται υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., το 38% υποστηρίζει το σκληρό Brexit “χωρίς συμφωνία με την Ε.Ε.» και το 11% το ήπιο Brexit με τη διατήρηση στενής εμπορικής σχέση με την Ε.Ε. Μάλιστα το 50% των πολιτών δηλώνει ότι θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. σε περίπτωση διεξαγωγής νέου δημοψηφίσματος”.

Στη Γαλλία

Το “σκάνδαλο Μπεναλά” είναι ένα από τα βασικά θέματα του διεθνούς Τύπου καθώς ο πρώην συνεργάτης του Ε. Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά είναι πλέον αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη μετά την ολοκλήρωση προκαταρκτικής έρευνας για βίντεο που τον δείχνει να χτυπά διαδηλωτές, την 1η Μαΐου.

Η Liberation κάνει λόγο για έναν “μουγκό” Μακρόν και για μια κυβέρνηση σε “παράλυση”.

Ο Μακρόν δεν έχει μιλήσει δημόσια για το θέμα, όμως το Reuters, ανέφερε χθες ότι έχει ήδη διατάξει την αναδιοργάνωση του γραφείου του. Ο επικεφαλής της αριστερής αντιπολίτευσης, Ζαν Λυκ Μελανσόν κάνει λόγο για σκάνδαλο τύπου Watergate. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών, Ζεράρντ Κολόμπ θα δεχθεί ερωτήσεις σήμερα για το θέμα στο Κοινοβούλιο.

Στο μεταξύ, η Εισαγγελία του Παρισιού ανακοίνωσε χθες ότι θα διενεργηθεί και δικαστική έρευνα κατά του πρώην συνεργάτη τού Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά. Η απόφαση ελήφθη μόλις λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο, που οδήγησε σε προκαταρκτική έρευνα. Ο Αλεξάντρ Μπεναλά, πρώην “υπεύθυνος αποστολής” στο Ελιζέ με την ιδιότητα του αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, είχε λάβει την άδεια να παρευρεθεί εκείνη την ημέρα στις διαδηλώσεις στο πλευρό δυνάμεων της τάξης ως παρατηρητής. Είχε τεθεί διακριτικά σε διαθεσιμότητα μετά τα γεγονότα. Όμως η γαλλική προεδρία δεν είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη και ανακοίνωσε την απόλυσή του μόλις αυτή την Παρασκευή.

Για ταξίδι Γιούνκερ στις ΗΠΑ

“Τελευταία έξοδος πριν από τη “μητέρα”.. όλων των εμπορικών πόλεμων” σχολιάζει το Politico. Το καλοκαίρι είναι εδώ… αλλά αυτή η εβδομάδα θα έχει πολλές εξελίξεις, Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αναμένεται στην Ουάσινγκτον αυτή την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Ντ. Τραμπ , την Τετάρτη.

Τι θέλει ο Γιούνκερ. Αυτό που θέλει ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι φυσικά να αποφύγει τα χειρότερα: δηλαδή δασμούς στα αυτοκίνητα, δίνοντας κάτι ελάχιστο αλλά και απειλώντας τις ΗΠΑ ταυτοχρόνως για πιθανά αντίμετρα, τα οποία ήδη σχεδιάζονται. Καθώς δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για το πώς μπορεί να εξελιχθεί μια διαπραγμάτευση με τον Τραμπ, η επιχείρηση αυτή μπορεί επίσης να εξελιχθεί σε μια “άσκηση” του να παραμείνει ενωμένη η Ευρώπη.

Ο Γιούνκερ θα προσπαθήσει να αποφύγει τους δασμούς, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει ότι ο Τραμπ επιμένει στην εκπλήρωση των προεκλογικών του δεσμεύσεων.

Όμως οι προσδοκίες για την επίσκεψη αυτή είναι αρκετά αυξημένες και ανάμεσα στους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς αρκετοί αντιτίθενται στο θέμα των δασμών αυτοκινήτων. Ελπίζουν ότι ο Γιούνκερ θα διαχειριστεί το θέμα και θα αποφευχθεί ένας “εμπορικός πόλεμος” καθώς κάποιοι σύμβουλοι του Τραμπ θεωρούν αυτή την πιθανότητα “καταστροφική”. Τι σημαίνει αυτό; Αναμένουν από τον Γιούνκερ να προτείνει μερικές υποχωρήσεις, που θα διευκολύνουν τον Τραμπ να ανακοινώσει ότι “κέρδισε” και να κάνει πίσω.

Για Μπάνον

“Οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να υψώσουν το ανάστημά τους εναντίον του Μπάνον” αναφέρει το Politico. “Οι Γερμανοί πολιτικοί εναντίον του Μπάνον” αναφέρει η DW. O πρώην σύμβουλος του Ντ. Τραμπ, ο “γκουρού” της ακροδεξιάς στις ΗΠΑ ετοιμάζεται να ιδρύσει στην Ευρώπη έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό, το The Movement -το Κίνημα. Στόχος να συντονίσει τα αντιευρωπαϊκά κόμματα ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν προγραμματιστεί για την άνοιξη του 2019. Ο βασικός του αντίπαλος είναι ο Τζορτζ Σόρος, ο εβραιοουγγρικής καταγωγής αμερικανός επενδυτής και μέγας χορηγός της φιλελεύθερης δημοκρατίας – από το 1984 έχει ξοδέψει περισσότερα από 32 δισεκατομμύρια δολάρια για την προώθηση των φιλελεύθερων αξιών. Αυτή του η δραστηριότητα είναι ο λόγος για τον οποίο μπήκε στο στόχαστρο της λαϊκιστικής Δεξιάς, η οποία τον κατηγορεί για κάθε υπαρκτή και ανύπαρκτη συνωμοσία. Η φιλοδοξία του Στιβ Μπάνον, πρώην επικεφαλής του ιστοτόπου της αμερικανικής Ακρας Δεξιάς Breitbart, είναι να συντονίσει την “λαϊκιστική διεθνή” που ονειρεύεται εδώ και καιρό. Το πρώτο βήμα εξάλλου έχει ήδη γίνει: το Breitbart απέκτησε και ευρωπαϊκή εκδοχή με γραφεία σύνταξης στο Λονδίνο και τη Ρώμη. Το Κίνημα στην ουσία θα αναλύει δεδομένα και θα προτείνει στρατηγικές. Παράλληλα όμως θα συγκεντρώνει πόρους και θα αναζητεί χρηματοδότηση για την δημιουργία αυτής της λαϊκιστικής συμμαχίας η οποία, εκτιμούν οι αναλυτές, θα μπορούσε να κερδίσει ακόμη και το ένα τρίτο των εδρών στις εκλογές του ερχόμενου Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι οι λαϊκιστές θα μετατρέπονταν από μια περιθωριακή σε μια πανίσχυρη δύναμη στους κόλπους του Ευρωκοινοβουλίου κα συνεκδοχικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο Μπάνον φιλοδοξεί να βοηθήσει προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό έχει συναντηθεί με τον ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν, την πρώην ηγέτιδα του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν και τον πρώην ηγέτη του ξενοφοβικού UKiP Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία.

Στη Γερμανία

Καθώς ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ ετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον σε ένα “στοίχημα” να διασώσει τις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις η Süddeutsche Zeitung δήλωσε πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη “απαιτήσει νέες προτάσεις” από την Ευρώπη. Πάντως η ίδια εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Μπρυνό Λεμέρ, του υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας στις οποίες προειδοποιεί ότι το εμπόριο δεν μπορεί να ακολουθεί τους “κανόνες της ζούγκλας”.

Οι εφημερίδες επίσης επικεντρώνονται στην παραίτηση Μεσούτ Οζίλ από την εθνικό ομάδα της Γερμανίας καθώς έχει προκαλέσει εδώ και εβδομάδες αντιδράσεις η φωτογραφία του με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες στο κέντρο του Μονάχου, ενάντια στη μεταναστευτική πολιτική του κόμματος των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Αψηφώντας τη βροχή και με κεντρικό σύνθημα “Αρκετά με το μίσος – Ενωμένοι κόντρα στην πολιτική του φόβου”, βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας του κρατιδίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την (ακόμη πιο) δεξιά στροφή της κυβέρνησης της Βαυαρίας, αλλά και με την πολιτική του υπουργού Εσωτερικών και αρχηγού των Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος, αφού πρώτα έθεσε σε κίνδυνο την κυβερνητική σταθερότητα, τελικά συνέβαλε στην αύξηση της δημοτικότητας του ακροδεξιού AfD.

Στην Ισπανία

Οι περισσότερες εφημερίδες επικεντρώνονται στον νέο ηγέτη του Λαϊκού Κόμματος, Πάμπλο Κασάδο, που εξελέγη το Σαββατοκύριακο. Η ABC έχει ρεπορτάζ για τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις πριν από την εκλογή του,.

Η Razon αποκαλύπτει ότι σχεδιάζει να διορίσει δύο γυναίκες σε θέσεις “κλειδιά” ενώ η Mundo αναφέρει ότι θα αναζητήσει συμμάχους απο την πρώην ηγεσία του κόμματος.

Η Pais αναφέρει από την πλευρά της ότι ο Κάρλες Πουτζδεμον από τη Γερμανία διορίστηκε… πρόεδρος στο νέο Καταλανικό Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό του Κόμμα.

“Το νέο πρόσωπο του ισπανικού συντηρητισμού” αναφέρει το Politico σε σχέση με την εκλογή του Πάμπλο Κασάδο στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας. Ο Μερκελισμός είναι νεκρός. Στην Ισπανία τουλάχιστον. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας έχει έναν νέο ηγέτη, που δεσμεύεται να προχωρήσει σε ανακατατάξεις στο κόμμα και να το στρέψει προς τα δεξιά σε ένα στοίχημα να γίνει η θητεία του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ η πιο βραχεία στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο Πάμπλο Κασάλο κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος υποσχόμενος να έχει μια πολύ σκληρή γραμμή έναντι των Καταλανών αποσχιστών και να προωθήσει μια συντηρητική ατζέντα στα κοινωνικά θέματα. Υπόσχεται ένα πιο συγκρουσιακό στυλ από τον προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόϊ που παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιούνιο, καθώς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ένα πολιτικό σοκ που προκάλεσε και αυτή την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα. αναφέρει το Politico σε σχέση με την εκλογή του Πάμπλο Κασάδο στην ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας. Ο Μερκελισμός είναι νεκρός. Στην Ισπανία τουλάχιστον. Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα της χώρας έχει έναν νέο ηγέτη, που δεσμεύεται να προχωρήσει σε ανακατατάξεις στο κόμμα και να το στρέψει προς τα δεξιά σε ένα στοίχημα να γίνει η θητεία του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ η πιο βραχεία στην πρωθυπουργία της χώρας. Ο Πάμπλο Κασάλο κατέβηκε υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος υποσχόμενος να έχει μια πολύ σκληρή γραμμή έναντι των Καταλανών αποσχιστών και να προωθήσει μια συντηρητική ατζέντα στα κοινωνικά θέματα. Υπόσχεται ένα πιο συγκρουσιακό στυλ από τον προκάτοχό του, Μαριάνο Ραχόϊ που παραιτήθηκε από τη θέση του τον Ιούνιο, καθώς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, ένα πολιτικό σοκ που προκάλεσε και αυτή την αλλαγή ηγεσίας στη χώρα.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα