back to top
16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

16.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πύρινος Αρμαγεδδών στη Σουηδία – 33 βαθμοί Κελσίου στη Β. Φιλανδία

Διαβάστε επίσης

Θερμοκρασίες-ρεκόρ σημειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες στη βόρεια Ευρώπη, τη Σκανδιναβία και τη βορειοδυτική Ρωσία. Ο ασυνήθιστα παρατεταμένος καύσωνας έχει προκαλέσει πυρκαγιές, ξηρασία και πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών των χωρών που πλήττονται.

Οι πρωτοφανώς υψηλές θερμοκρασίες, που σημειώνονται από τον Μάιο, κυρίως στη Νορβηγία, τη Σουηδία και την Φινλανδία αναμένεται να συνεχιστούν έως και τις αρχές Αυγούστου, αυξάνοντας το κίνδυνο πυρκαγιών.

Απ’ άκρη σ’ άκρη της Σουηδίας, όπου δεν έχει βρέξει επί εβδομάδες, έχουν εκδηλωθεί εδώ και μέρες πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν 40 κύρια μέτωπα και 80 μικρότερης έκτασης πυρκαγιές, που έχουν οδηγήσει στην εκκένωση αρκετών χωριών. Στην κατάσβεση βοηθούν, μεταξύ άλλων, η Νορβηγία, η Ιταλία και η Γαλλία. Ακόμη και στον Αρκτικό Κύκλο ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει στους 32 βαθμούς Κελσίου.

Προβλήματα στα δρομολόγια των τρένων

Προβλήματα στα δρομολόγια των σιδηροδρόμων έχουν προκληθεί στη Φινλανδία, με εκτεταμένες καθυστερήσεις. Η Finnish Railways αναγκάστηκε να αποσύρει βαγόνια με συστήματα κλιματισμού που δεν λειτουργούν. Πολλά δρομολόγια διακόπτονται προκειμένου οι επιβάτες να μεταφερθούν σε κλιματιζόμενα βαγόνια ή στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει κανένα, να περιμένουν τον επόμενο συρμό.

Πολλά τα προβλήματα και στα τρένα που μεταφέρουν εμπορεύματα. Σε πολλές περιπτώσεις υπερθερμαίνονται οι μηχανές τους και οι οδηγοί αναγκάζονται να κάνουν στάση και να περιμένουν μέχρι να κρυώσουν, με αποτέλεσμα να σημειώνονται πολλές καθυστερήσεις στην παράδοση των εμπορευμάτων.

Κίνδυνος ξηρασίας

Το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Ξηρασιών “Κοπέρνικος” (European Drought Observatory “Copernicus”, “EDO”) που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) εξέδωσε ανάλυση για τις συνθήκες που επικρατούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία υπάρχει κίνδυνος γεωργικής ξηρασίας, μείωσης δηλαδή της υγρασίας του εδάφους σε τέτοιο βαθμό ώστε η γεωργική παραγωγή να μειώνεται σημαντικά, είτε σε περιοχές που έχουν ήδη πληγεί από την ξηρασία είτε σε περιοχές που βρίσκονται στο στάδιο της ανάκαμψης μετά από ένα επεισόδιο ξηρασίας. Σύμφωνα με την ανάλυση, οι περιοχές στις οποίες παρατηρείται σημαντική μείωση της υγρασίας του εδάφους είναι οι σκανδιναβικές χώρες, η βόρεια Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δομίνα Διαμαντοπούλου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα