back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Όταν ο Μόραλης εικονογραφούσε τον Σεφέρη

Διαβάστε επίσης

Οι εκθέσεις Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967 και Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ΄60 φιλοξενούνται στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων.

Η φθαρτή φύση του βιβλίου

Η οργανική σχέση ανάμεσα στο λόγο και την εικόνα στην ελληνική εκδοτική ιστορία παρουσιάζεται στην έκθεση Οι Έλληνες καλλιτέχνες και το Βιβλίο, 1910-1967 που διοργανώνεται  από τον  Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Τα ποιήματα του Γιώργου Σεφέρη με ζωγραφικά σχόλια του Γιάννη Μόραλη, εκδόσεις Ίκαρος,1964

Δεν αφορά απλώς κάποιες πολυτελείς εκδόσεις αλλά πολύτιμες ιδεολογικές και αισθητικές συνεργασίες όπως μεταξύ του Γιάννη Μόραλη και του Οδυσσέα Ελύτη.  Η φιλία και συνεργασία ανάμεσα σε κάποιους σημαντικούς λογοτέχνες και καλλιτέχνες αποτελεί τη βάση της επιλογής των εκθεμάτων που παρουσιάζονται.

Η δεύτερη έκθεση Το βιβλίο ως έργο τέχνης – artist’s books από τα χρόνια του ΄60,  υλοποιείται με την πολύτιμη συνεργασία του ειδικού στο θέμα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Κύριλλου Σαρρή, και έρχεται να συμπληρώσει την προηγούμενη έκθεση.

Οδυσσέας Ελύτης-Προσανατολισμοί ΓΙάννης Τσαρούχης πρωμετοπίδα Ίκαρος εκδοτική,1970

Παρακαλώ αγγίξτε

Ο επιμελητής Ντένης Ζαχαρόπουλος, δήλωσε στον Αθήνα 9.84: «Είναι δύο διαφορετικές εκθέσεις, η μια αφορά τη σχέση την οργανική ελλήνων εικαστικών με έλληνες συγγραφείς. Αυτό σταματά το 1967, ενώ έχει ξεκινήσει το 1914 με την τιμή και το χρήμα, με το βιβλίο του Κωνσταντίνου Θεοτόκη και του Μάρκου Γαδιτσιάνου που είναι μια πολύ μεγάλη αρχή του ελληνικού νεωτερισμού σε όλα τα επίπεδα.

Η δεύτερη έκθεση αφορά το γεγονός ότι διεθνώς κυρίως μεταπολεμικά αρχίζουν οι εικαστικοί καλλιτέχνες να θεωρούν ότι το βιβλίο είναι ένα αντικείμενο που μπορεί να το κάνουν έργο Τέχνης. Και έτσι έχουμε μαζέψει πάνω από 100 βιβλία μεταξύ άλλων του Duchamp Παρακαλώ αγγίξτε που είναι το εξώφυλλο μια ειδική έκδοση για την έκθεσ του σουρεαλισμού και που το εξώφυλλο είναι ένα γυναικείο στήθος. Ελπίζω ότι από τον Σεπτέμβριο να ανοίξουμε κάποιες βιτρίνες και να βγάλουμε κάποια βιβλία ώστε να μπορεί το κοινό να δει κάποια βιβλία και να τα ξεφυλλίσουν»

Στο πλαίσιο των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν, το Σεπτέμβριο, εκπαιδευτικές δράσεις για σχολικές ομάδες, οικογενειακές δράσεις για παιδιά, καθώς και ξεναγήσεις με τους επιμελητές.

Το θείο τραγί του Σιάννη Σκαρίμπα με εξώφυλλο του Φώτη Κόντογλου,1933

Επίσης, θα διεξαχθούν συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, που συγκεντρώνουν ιστορικούς και κριτικούς της τέχνης, καλλιτέχνες, εκδότες και συλλέκτες, γύρω από τα θέματα και τα ερωτήματα που θέτουν οι εκθέσεις, ενώ σε συγκεκριμένες ημερομηνίες μερικά από τα βιβλία θα βγουν από τις βιτρίνες για να μπορεί να δει το κοινό σελίδα – σελίδα και να απολαύσει την ανάγνωση ή το ξεφύλλισμα μερικών ιστορικών έργων.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων, κτίριο Μεταξουργείου:

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Πλ. Αυδή, στάση μετρό: Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5202420

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη: 10:00 – 21:00, Τετάρτη – Σάββατο 10:00 – 19:00, Κυριακή 10:00 – 16:00

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα