back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Απολύεται συνεργάτης του Μακρόν που επιτέθηκε σε διαδηλωτή

Διαβάστε επίσης

Μεγάλο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γαλλία από την στιγμή που η εφημερίδα Le Monde αποκάλυψε ότι ο συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν και πρώην υπεύθυνος ασφαλείας στη διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, χτύπησε διαδηλωτή στην πορεία της Πρωτομαγιάς στο Παρίσι.

“Η γαλλική προεδρία αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόλυσης του Αλεξάντρ Μπεναλά” αφού “βάσει των νέων στοιχείων θα μπορούσε να κατηγορηθεί για πλημμέλημα”, ανακοινώθηκε πριν λίγο από το Ελιζέ μετά τον σάλο που προκάλεσε βίντεο που εμπλέκει τον συνεργάτη του Μακρόν σε βίαιη επίθεση.

Το αποκαλυπτικό βίντεο

Το βίντεο δεν ήταν καινούργιο. Ουσιαστικά αυτό που έκανε η εφημερίδα Le Monde ήταν να ταυτοποιήσει το πρόσωπο που βρίσκεται μαζί με τους αστυνομικούς. Στις σκηνές που ακολουθούν ο Μπεναλά φοράει μάλιστα – “χωρίς να είναι ο ίδιος αστυνομικός”, όπως τονίζουν όλοι – αστυνομικό κράνος.

Αρχικά ο Μπεναλά επιτίθεται σε μία νεαρή κοπέλα την οποία τραβάει από τον λαιμό και αμέσως επανέρχεται και επιτίθεται ακόμα πιο βίαια σε έναν άντρα που βρίσκεται ήδη πεσμένος στο έδαφος, περιτριγυρισμένος από τα ΜΑΤ. Ο πρώην υπεύθυνος ασφαλείας του Μακρόν τον τραβάει, τον χτυπάει και οι αστυνομικοί δίπλα του τον κοιτούν και όπως σχολιάζει ο τύπος “τον αφήνουν να κάνει ότι θέλει χωρίς να παρεμβαίνουν”. Αμέσως μετά απομακρύνεται γρήγορα από το σημείο και χάνεται από τα πλάνα.

Άργησε η ταυτοποίηση του Μπεναλά

Η σκηνή είχε αρχικά καταγραφεί από το κινητό τηλέφωνο ενός ακτιβιστή και μέλους του κόμματος Ανυπότακτη Γαλλία και είχε κάνει τον γύρο τον κοινωνικών δικτύων ξεσηκώνοντας ένα πρώτο κύμα καταγγελιών για την βία των δυνάμεων ασφαλείας, αφού όλοι πίστευαν ότι ο άντρας που έβλεπαν ήταν αστυνομικός.

Σε όλα τα πλάνα φαινόταν ένας άντρας με αστυνομικό κράνος και το ειδικό πορτοκαλί περιβραχιόνιο που έγραφε “αστυνομία”, ενώ υπάρχουν σκηνές που κρατάει το γουόκι τόκι και μιλάει σε αυτό.

 

Οι πρώτες αντιδράσεις του Ελιζέ

Σύμφωνα με την πρώτη έρευνα που έκανε η εφημερίδα Le Monde ο διευθυντής του γραφείου του Μακρόν ενημερώθηκε αμέσως από άλλον συνεργάτη που ήταν μπροστά στο συμβάν. “Είδα τα πλάνα και τον κάλεσα την ίδια μέρα για να επιβεβαιώσω ότι ήταν αυτός”, δήλωσε ο Πατρίκ Στρζοντά. Σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις του, ενημέρωσε αμέσως τον πρόεδρο ο οποίος φέρεται να του είπε ότι “πρέπει να ληφθούν μέτρα”.

Έκτοτε πολλοί δημοσιογράφοι έχουν απευθύνει στον Εμανουέλ Μακρόν ερωτήματα σχετικά με την υπόθεση, αλλά κάθε φορά ο Γάλλος πρόεδρος αρνούνταν να απαντήσει ή να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο. Ο εκπρόσωπος τύπου του Ελιζέ ήταν αυτός που ανέλαβε να χειριστεί την υπόθεση επικοινωνιακά.

Η αρχική τιμωρία

Σε δήλωσή του σημείωσε ότι ο Μπεναλά “είχε ζητήσει άδεια να παρακολουθεί από κοντά τις επιχειρήσεις της αστυνομίας” και ότι η άδεια αυτή του είχε δοθεί. Ωστόσο, όπως σημείωσε, με την συμπεριφορά του, ξεπέρασε κατά πολύ τις αρμοδιότητές του και γιαυτό και τιμωρήθηκε με 15ήμερη υποχρεωτική αργία και παύση πληρωμής.

“Αυτό το μέτρο τιμωρεί μία απαράδεκτη συμπεριφορά και του επιβλήθηκε σαν τελευταία προειδοποίηση πριν από την απόλυση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για “την πιο μεγάλη ποινή που έχει ποτέ επιβληθεί εναντίον  εργαζόμενου στο Προεδρικό Μέγαρο”.

Προκαταρτική έρευνα

Η τιμωρία, που χαρακτηρίστηκε από την αντιπολίτευση ως πολύ επιεικής, ξεσήκωσε και αυτή με τη σειρά της αντιδράσεις και τελικά η υπόθεση έχει πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, όπως ανέφερε χθες μιλώντας στη Γερουσία, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης του Παρισιού, ξεκίνησε εχθές προκαταρκτική έρευνα.

Ο συνεργάτης του Μακρόν, Αλεξάντρ Μπεναλά, κατηγορείται πλέον επίσημα για υπέρβαση καθήκοντος, βίαια επίθεση σε πολίτη καθώς και μία σειρά άλλων παραβάσεων. Και από σήμερα είναι και επίσημα άνεργος.

Μυρσίνη Λιοναράκη

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα