back to top
11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Θερινό σχολείο στο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Διαβάστε επίσης

Ο STEM Education (Οργανισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, Επιστήμης, Τεχνολογίας & Μαθηματικών) και το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί από τις αρχές του έτους στην οδό Πινδάρου 6 στο Κολωνάκι, συνεργάστηκαν φέτος το καλοκαίρι για την πραγματοποίηση ενός θερινού σχολείου για παιδιά του Δημοτικού.

Τέσσερα μοναδικά στη σύλληψή τους εβδομαδιαία προγράμματα που υλοποιούνται από 18 Ιουνίου έως και 20 Ιουλίου (ωράριο: 9:00-17:00), εισάγουν τα παιδιά στην αρχαία ελληνική τεχνολογία, την αρχαία ελληνική μουσική, στα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής και στην έννοια της Ρομποτικής. Τα προγράμματα είναι ομαδοποιημένα για μαθητές Α’, Β’, Γ’ τάξης και Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και έχουν ειδικά επιλεγεί και σχεδιαστεί ώστε:

* να συνδυάζουν μια πρωτότυπη εμπειρία καλοκαιρινών διακοπών με τη μάθηση και την ψυχαγωγία

* να αξιοποιούν δημιουργικά τον χρόνο των παιδιών

* να αναπτύσσουν την κοινωνικότητά τους

Κάθε εβδομάδα “τρέχουν” και τα τέσσερα προγράμματα, τα οποία “χτίζονται” καθημερινά έως την ολοκλήρωσή τους. Σε αυτά συμμετείχαν συνολικά περίπου 50 παιδιά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού. Αναλυτικά:

Ο ΠΑΙΧΝΙΔΟΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗ απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’ τάξης Δημοτικού και Δ’, Ε’, ΣΤ’ αντίστοιχα. Τα παιδιά εξοικειώνονται με τα παιχνίδια των αρχαίων Ελλήνων και ανακαλύπτουν την έννοια της ομαδικότητας μέσα από την Τριάδα, την Εννεάδα και το Οστομάχιο του Αρχιμήδη!

ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού. Από το αυτόματο υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, οι μαθητές αντιλαμβάνονται πως οι βάσεις για πολλές κατακτήσεις του σύγχρονου πολιτισμού είχαν τεθεί ήδη από τον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Η περίφημη ύδραυλις του Κτησιβίου και η ομηρική φόρμιγγα δίνουν τη σκυτάλη στη λύρα του Ερμή και στον ελικώνα του Πυθαγόρα, σε ένα μουσικό ταξίδι, κατά το οποίο οι μαθητές απολαμβάνουν μια βιωματική εμπειρία στον συναρπαστικό κόσμο της αρχαιοελληνικής μουσικής.

ΝΕΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ απευθύνεται σε παιδιά Α’, Β’, Γ’ τάξης Δημοτικού. Τα παιδιά μαθαίνoυν να συνεργάζονται, συναρμολογώντας τροχαλίες, γρανάζια, ρόδες, άξονες κ.ά. Έτσι, κατανοούν όλα τα φυσικά μεγέθη της Μηχανικής (ταχύτητα, δύναμη, ροπή, τριβή, έργο), διασκεδάζοντας. Οι κατασκευές πραγματοποιούνται με τα “κλασικά τουβλάκια” LEGO.

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΜΕ LEGO WeDo απευθύνεται σε παιδιά Δ’, Ε’, ΣΤ’ τάξης Δημοτικού. Με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “LEGO WeDo™” επιτυγχάνεται η εισαγωγή των μαθητών στην Εκπαιδευτική Ρομποτική. Τα παιδιά κατασκευάζουν με δομικά στοιχεία (τουβλάκια) μηχανικές κατασκευές, που μπορούν να αποτελέσουν τους ήρωες της δικής τους φανταστικής περιπέτειας.

Κόστος: 130 ευρώ (περιλαμβάνεται γεύμα)
Έκπτωση στο δεύτερο παιδί: 25%
Πληροφορίες – εγγραφές: Τηλ. 211 411 0044, 6907 292002
Γενική είσοδος: 5€ (συμπεριλαμβανομένης ξενάγησης-επίδειξης εκθεμάτων)
Μειωμένη είσοδος:* 3,5€ για εκπαιδευτικούς, φοιτητές, νέους 12-18 ετών, πολύτεκνους, πολίτες άνω των 65 ετών, ανέργους (* με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)
Ελεύθερη είσοδος:* Συνοδοί εκπαιδευτικοί σχολικών και οργανωμένων ομάδων, μέλη ΙCOM, αρχαιολόγοι, ΑμεΑ, στρατευμένοι, ξεναγοί, δημοσιογράφοι, παιδιά έως 11 ετών συνοδευόμενα από ενηλίκους (* με επίδειξη ειδικής ταυτότητας)
Εκπαιδευτικές ξεναγήσεις: Με τηλεφωνική προκράτηση

Γιώργος Κυριακίδης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα